Skip to main content

Uulan värikarttojen ilme uudistuu

Aito värikartta valmistetaan maalaamalla

 

Mauri Kunnaksen vuonna 1981 kirjoittaman kansainväliseksi klassikoksi muodostuneen Joulupukki -kirjan ensimmäisellä sivulla ihmetellään: ”Kuka kumma tällaiseen paikkaan on pajansa rakentanut?” Vähän samansuuntaisin miettein ajoimme automme Vånon lossiin Paraisten upeista saaristomaisemista lumoutuneina. Punaisen puurakenteisen verstasrykelmän mekin löysimme, mutta tässä nykyaikaisessa tehokaslinjaiseksi suunnitellussa tehtaassa valmistuu värimalleja ja värikarttoja. Pohjoismaissa ainutlaatuinen suomalais-norjalainen värimallivalmistaja Norcolour Oy Ab valmistaa Uulalle uuden kauniin Perinne- ja Sisävärikartan. Norcolour on tehnyt Uulan värikartat jo vuosikymmeniä.

 

 

Ekologinen värikartta maalataan vesiohenteisella värikarttamaalilla

Voisi kuvitella, että värikartta valmistetaan kirjapainossa siinä missä mikä tahansa painotuote, mutta aito korkealaatuinen värikartta ei synnykään painokoneessa. Jotta päästään riittävän korkeaan sävytarkkuuteen, on värikartan sisälleen kätkemät värineliöt maalattava oikealla maalilla. ”Hyvin tehdyssä värikartassa väri näyttäytyy samana kuin maalatulla pinnalla, vaikka valo-olosuhteet muuttuisivat,” Henrik Granholm, yksi Norcolourin omistajista selittää ja johdattaa meidät sävyttämöön, josta värikartan valmistusprosessi alkaa. Värikarttamaali sävytetään ensin tarkasti maalin valmistajan sävykaavan mukaan ja siitä tehdään vedokset tarkistettavaksi. ”Perinteisesti värikarttoihin käytetty maali on ollut liuotinohenteista, koska vesi ja paperi ovat hankala yhdistelmä. Halusimme kuitenkin siirtyä ekologisempaan tuotantoon, joten kehittelimme yhdessä maalinvalmistajamme kanssa vesiohenteisen värikarttamaalin ja kartonkipohjillemme pinnoitteen, joka kestää maalin sisältämän veden kartongin kupruilematta,” Henrik kertoo. Ekologisista arvoista kertovat myös katolla sijaitsevat aurinkopaneelit ja vesi-ilmalämpöpumppujärjestelmä.

 

 

Ainutlaatuisessa tehtaassa ainutlaatuista tekniikkaa

Maalaus- ja liimausprosessiin tarvittavia koneita sen sijaan ei voi ostaa minkään liikkeen hyllystä, vaan suurin osa Norcolourin laitteista on mittatilaustyönä tehtyjä tai ainakin räätälöityjä. Henrik tunnustaa diplomi-insinöörinä nauttivansa sujuvien ratkaisujen suunnittelusta ja kehittelystä, jota hän on tehnyt paljon pitkän uran Norcolourilla palvelleen isänsä kanssa. Vaikka koneita on monenlaisia, on käsityön osuus värikartan valmistuksessa korkea. Ihmisen kättä, silmää ja arviota tarvitaan lähes jokaisessa työvaiheessa.

Sävytetty maali viedään maalauslinjalle, jossa maalari maalaa rullasta syötettävää värikarttakartonkia. Hallitilan toisessa päässä kartonki putkahtaa jo kuivuneena ulos, ja se leikataan arkeiksi, joista myöhemmin leikataan värikarttaan tarvittavan kokoisia pieniä neliöitä. Neliöt asetellaan kullekin värikartalle mittatilaustyönä tehtyyn puukehikkoon, josta liimauskone nostaa ne tarkoille paikoilleen värikarttapohjaan. ”Jokaisen asiakkaan jokaiselle värikartalle on oma kehikkonsa ja pyrimme säilyttämään myös vanhojen värikarttojen puukehikoita siltä varalta, että niitä tarvitaan. Voitte kuvitella, että niitä on vuosien varrella kertynyt aikamoiset määrät, niille meillä on aivan oma varastonsa!” Henrik naurahtaa.

 

 

 

Yhtä suurta väriperhettä

Norcolourin alkujuuret ovat 70-luvun Norjassa, missä värikarttojen tekniikkaa kehitettiin. Värikartoille tuli kysyntää, kun sävytyskoneet levisivät markkinoille. Suomeen sävytyskoneet tulivat aikaisessa vaiheessa, ja niinpä oli perusteltua perustaa tänne myös värimallitehdas. Nykyään suurin osa Norcolourin omistuksesta on Suomessa, mutta Norjan ja Suomen tehtaat toimivat saumattomasti yhtenä yrityksenä. ”En huomaa yrityskulttuurisia eroja, mielestäni olemme yhtä pohjoismaista perhettä,” tuumaa Henrik. Norcolourin pitkäaikaisina asiakkaina me tunnemme kuuluvamme myös, jos emme aivan heidän perheeseensä, niin sukuun ainakin.