Skip to main content

Uulan tehtaan laboratorion ikkunan alle muodostuu jo aamuhämärissä valoneliö yöllä sataneeseen koskemattomaan lumikerrokseen. Tehtaanjohtaja Heikki Juhe ja laborantti Mari Aaltonen testaavat uusia raaka-aineita ensi syksynä markkinoille kaavailtuihin sisustusmaaleihin ja hienosäätävät reseptejä. “Suunnitelmissa on aivan uudenlainen sisustusmaali, joka on entistäkin ympäristöystävällisempi”, Heikki Juhe kertoo. “Tällaista maalia ei markkinoilla vielä ole.”

Uula jatkaa edelläkävijänä luonnonöljypohjaisilla maaleillaan, mutta se ei suinkaan ole ristiriidassa perinnemaalivalmistajan maineen kanssa. Kaiken uuden kehittäminen perustuu vahvaan usean sukupolven kartuttamaan tietotaitoon. Näin perinteikkyys ja uraauurtavuus kulkevat käsi kädessä ja tukevat toisiaan. Edelläkävijyys ei myöskään aina tarkoita, että pyörä on keksittävä uudelleen, on vain tiedettävä, koska on aika ottaa vanha pyörä uudelleen käyttöön.

Biopohjainen öljymaali saa raaka-aineensa pelloilta ja metsistä

Vuoden vaihteessa Uula tuo ulkomaalimarkkinoille uuden biopohjaisen Pellavaisen Öljymaalin, jonka liuottimena on uusiutuva havupuutärpätti. Sen pääraaka-aine, keitetty pellavaöljy saadaan pelloilta ja öljymaalissa tärkeä liuotin metsistä, eikä suinkaan fossiilisista lähteistä. Liuotin auttaa maalia imeytymään syvälle puun pintaan, parantaen sen tartuntaa ja suojaavuutta.

Havupuutärpätti ei ole uusi keksintö, vaan perinteisesti sitä on pidetty parhaimpana öljymaalin liuottimena. Isojen valmistajien siirryttyä käyttämään edullisempaa maaöljystä jalostettua tärpättiä, havupuutärpätin saanti vaikeutui ja sen hinta nousi. Pientenkin valmistajien oli siirryttävä edullisempaan vaihtoehtoon. Havupuutärpätti on edelleen jokseenkin marginaalinen raaka-aine, mutta uusiutuvana luonnontuotteena Uula kokee tärkeäksi tuoda sen takaisin uuden aikakauden öljymaaleihin. “Juuri nyt on aika tuoda havupuutärpätti takaisin öljymaaleihin. Fossiilisjohdannaisten raaka-aineiden aika on ohi”, Heikki Juhe pohtii.

Pellavainen Uula Öljymaali on helppo ja miellyttävä käyttää

Ulkomaalien pääraaka-aine eli maalin sideaine on useimmissa maaleissa maaöljypohjainen ja sisältää muoviksi laskettavia yhdisteitä. Kodin hengittävyyden ja ympäristön kannalta tämä on valitettavaa, mutta hyötynä on kuitenkin se, että maalista voidaan tehdä vesiohenteinen. Pellavaöljymaali vaatii ohentimekseen liuottimen, mutta kasvipohjaisen liuottimen myötä fossiiliperäisistä maaöljyjohdanteista päästään kokonaan eroon.

Aikoinaan havupuutärpätissä oli melko voimakas tuoksu, mutta kehityksen myötä sen tuoksu on saatu huomattavasti miedommaksi. Pellavainen Uula Öljymaali on erittäin käyttäjäystävällinen: koska se sävytetään koneellisesti, on asiakkaan valittavissa laaja sävyvalikoima. Runsas pigmentöinti vähentää maalauskertoja ja mahdollistaa jopa kertamaalauksen pintamaalauksessa, tehden Öljymaalista helpon maalattavan myös tee-se-itse-maalarille. Muoviton ja hengittävä Pellavainen Öljymaali antaa käyttäjälleen kaiken: kauniin, kestävän, terveellisen ja ympäristölle ystävällisen kodin ja sitä kautta mielenrauhan.