Skip to main content

HÄVITÄ MAALIJÄTTEET JA KIERRÄTÄ METALLIPURKIT OIKEIN

Hävitä maalijätteet ja kierrätä metallipurkit oikein maalauksen jälkeen.


Hävitä maalijätteet ja kierrätä metallipurkit oikein


Nestemäinen jäte:

On erittäin tärkeää, että nestemäistä maalijätettä, liuottimia, ohenteita tai maalausvälineiden pesuvettä ei joudu luontoon, viemäriin tai jäteastiaan. Nestemäinen jäte on aina toimitettava vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen. (ongelmajätteiden keräyspisteeseen). Lähimmän vaarallisten aineiden keräyspaikan löydät sivuilta kierrätys.info.

Tyhjä ja kuiva metallipurkki:

Täysin tyhjän maalipurkin sekä maalipurkin, joka sisältää ohuen siveltimen vedon verran kuivunutta maalia voi toimittaa metallikeräykseen. Kierrätä maalipurkkien kannet erikseen.


– Metalli on materiaali, joka kiertää ikuisesti. Kun kotitalouksissa ja yrityksissä syntyvä metallinen pakkausjäte kierrätetään, se kulkeutuu uudelleen metalliteollisuuden käyttöön ja muuntuu uusiksi metallituotteiksi. Metallinen pakkaus on ekologinen ja taloudellinen vaihtoehto. –  Mepak.fi


Hävikkimaali:

Mikäli maalipurkissa on jäljellä maalia todella vähän, ohuen siveltimen vedon verran, se voidaan kuivattaa purkin pohjalle. Irrota maalipurkkien kannet ja anna purkkien kuivua kyljellään vähintään vuorokauden ajan. Huomio, että vesiohenteiset maalit kuivuvat öljymaaleja nopeammin, joten öljymaalin kannattaa antaa kuivua useita päiviä. Kun maali on täysin kuivaa, purkki maaleineen voidaan kierrättää. Jos purkin pohjalla on löysää tai nahistunutta maalia, purkki on toimitettava vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen.

Ylimääräisen maalin kierrätys:

Maalimäärän laskeminen tarkkaan ei aina onnistu ja maalausprojekteista saattaa jäädä maalia yli oman tarpeen. Jotta turhaa maalijätettä ei syntyisi, kannattaa tarjota ylimääräistä maalia sukulaisille, ystäville, naapureille tai käyttää itse mahdollisuuksien mukaan askarteluun, taulujen ja kalusteiden maalaamiseen, sisustamiseen, jne.

Maalausvälineet:

Maalaustyövälineet, kuten pensselit, telat ja maalikaukalot, joihin tarttunut maali on täysin kuivaa, voi laittaa sekajätteeseen. Pellavaöljyiset trasselit, rievut yms. on hävitettävä polttamalla tai kastelemalla vedellä ennen sekajätteeseen laittamista mahdollisen pellavaöljyn itsesyttymisvaaran vuoksi.

Maalausvälineiden peseminen:

Maalausvälineet kannattaa pestä heti maalaamisen jälkeen, jotta maali ei ehdi kuivua. Vesiohenteisilla maaleilla maalatut pensselit, telat ja maalikaukalot voidaan pestä vedellä. Mikäli tarvitset välineitä vielä seuraavana päivänä, laita pensselit tai telat ilmatiiviiseen muovipussiin. Liuotinohenteisien maalien työvälineet puhdistetaan esim. Uula Yleisohenteella ja lopuksi saippualla ja vedellä. Pese maalausvälineet aina erillisessä astiassa ja toimita pesuvesi vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen.Hävitä maalijätteet ja kierrätä metallipurkit oikein – Avaamattomien ja avattujen maalipurkkien säilyttäminen

Säilytä maalit kuivassa, viileässä paikassa ja lasten ulottumattomissa. Varsinkin vesiohenteisten maalien säilytyspaikan lämpötilan on oltava plussan puolella, jotta maali ei jäädy ja sen vuoksi pilaannu. Näin estetään turhaa hävikkiä. Avatut/vajaat maalipurkit pitää sulkea tiiviisti ja maali kannattaa säilöä mahdollisuuksien mukaan omassa purkissaan. Näin ollen myös maalia koskevat tiedot on helpompi selvittää. Jos maalia jää jäljelle vain sen verran, että purkin pohja juuri ja juuri peittyy, se kannattaa kuivattaa ja kierrättää. Kun maalia käytetään seuraavan kerran, se pitää sekoittaa erittäin hyvin pohjia myöden. Huomio! Avattu Keittomaalipurkki säilyy avattuna muutamia päiviä.