Skip to main content

Hirsitalon hengittävyys – materiaalivalinnat vaikuttavat sisäilmaan

Hirsitalon hengittävyys voidaan tuhota vääränlaisilla maaleilla ja eristeillä. Sen tietävät aikaisemmin kosteus- ja homevaurioista kärsineen talon asukkaat, jotka ovat nyt omin käsin rakentaneet itselleen uuden kodin. Uutta kotia suunniteltaessa erehdyttiin ensin oikeaan rakennustapaan ja materiaalien valintaan, joilla torjuttiin pomminvarmasti kosteusongelmat. Punainen lanka terveen talon rakentamiseen löytyi luonnonmukaisista materiaaleista ja perinteisestä rakennustavasta.

“Rakentamisessa oli tekemisen – vaan ei hosumisen –meininki. Työmäärää lisäsi itse tehdyt sisustusosat, jotka normaalisti hankitaan valmiina kaupasta. Puutyöt ovat perheen isälle tuttuja, ja hän teki itse taloon kiintokalusteet ja portaat. Jokainen kaappi ja komero on taatusti uniikki. Keittiö sai iloisen, mustilla yläkaapeilla tasapainotetun vihreän värin. Piristäviä värejä kodin sisustuksessa on kaiken kaikkiaan enemmän kuin tuhannessa muussa suomalaiskodissa yhteensä. Kalusteet ja tekstiilit on valittu materiaalien puhtauden ja ekologisuuden näkökulmasta.”


Talon pinnassa on Uulan Keittomaalia ja ala- sekä yläpohjan eristeenä on ekologinen puhallusvilla. Tuvassa on kookas tulisija. Lämmin vesi tuotetaan maalämmöllä. Lämmitys tapahtuu vesipattereilla ja vesi niihin tulee lattiarajassa kulkevia putkia pitkin. Oikeilla valinnoilla talossa on paitsi terveellinen myös raikas sisäilma. (teksti: Jorma Välimaa / kuvat: Hans Koistinen).


Enemmän tämän kodin rakentamisesta ja tunnelmista voit lukea Uusi Koti -lehden artikkelista


Tässä lisätietoja kohteessa käytetyistä maaleistamme ja sävyistämme

Keittiökaappien alaosa: Into Kalustemaali Puolihimmeä / sävy Versailles Uula Sisävärikartta.

Keittiökaappien yläosa: Into Kalustemaali Puolihimmeä / sävy TVT 0202 Musta

Kodinhoitohuone: Into Kalustemaali Puolihimmeä / sävy Niitty Uula Sisävärikartta

Lattiat: Uula Puulattiamaali Puolikiiltävä / sävy 1011 Sade Uula Perinnevärikartta

Sisäkatot: Into sisustusmaali himmeä / sävy 1001 Pouta Uula Perinnevärikartta

Ulko-ovet: Uula Ovi- ja ikkunamaali / sävy 2018 Tähkä Uula Perinnevärikartta

Ulkoseinät: Uula Keittomaali / sävy 40 Italianpunainen Uula Perinnevärikartta

Ulkopuolen valkoiset osat: Uula Ulkopohjamaali + Uula Petrooliöljymaali valkoinen 00 Uula Perinnevärikartta