Skip to main content

Kesäkeittiö – kesän paras keittiö on sydämellä suunniteltu ja valmistettu

Kesäkeittiö toteutettiin unelman ja tarpeen pohjalta. Eurajoelta, perinteisen suomalaisen maalaismaiseman hellästä syleilystä löytyy Laakson perheen kesäkoti, Sydänmaa. Sydänmaan rauhallisesta ja luonnollisesta pihapiiristä löytyy aivan upea, perheen itse suunnittelema ja rakentama kesäkeittiö. Ajatus kesäkeittiön rakentamiseen lähti liikkeelle käyttökuntoisesta, vuoden 64 kaasuhellasta. Upea klassikko haluttiin säilyttää ja nostaa paraatipaikalle käyttöä varten. Uljas komistus saikin upeat puitteet. Siitä lisää myöhemmin.


Rakennuspuuhia

Kesäkeittiön rakentamiseen käytettiin oman metsän puita, itse veisteltyjä hirsiä, jotka olivat odotelleet sopivaa kohdetta 10 vuoden ajan, kunnes oikea käyttötarkoitus löytyisi. Nyt nämä komeat tukipuut ryhdittävät hienosti kesäkeittiön katto- ja seinärakenteita. Hirsien pinta jätettiin käsittelemättä ja niiden annetaan muuttua ajan mittaan rauhassa, sellaisenaan. Katon ruodelaudat käsiteltiin Uula Puuöljyllä sävyllä 009 Hiili ennen kiinnittämistä, jotta valmiiksi asennettua lattiaa ja palkkeja ei tarvinnut suojata mahdollisilta roiskeilta. Myös kesäkeittiön seinälaudat käsiteltiin kertaalleen ja nyt puukuviot ja puun luonnollisuus nousevat leikkisästi esiin tumman sävyn syleilystä. Kattomateriaaliksi valikoitui kierrätystiilet, jotka sopivat erinomaisesti sekä pihamiljööseen että kesäkeittiön tunnelmaan.


Kesäkeittiö  valmistuu

Keittiötilasta haluttiin tehdä suojaisa nurkkaus, jossa ruuanlaitto sujuisi sadesäälläkin suojaisasti ja mukavasti. Valoa tilaan tulee avoimista aukoista, jotka antavat samalla luonnon tulvia sisälle tuoksuineen ja äänineen. Keittiönurkkaus toteutettiin myös itse rakentamalla. Kaapistojen kätköissä mahtuu mainiosti säilyttämään tarvikkeita ja tavaroita. Myös lasku- ja työtilaa on reilusti. Keittiönurkkaus haluttiin sulauttaa seinien sävyihin ja käsiteltiin Uula Puuöljyllä sävyllä 009 Hiili.

Keittiön pöytätaso käsiteltiin kahteen kertaa Uula Öljykuullolla, sävynä 0100 Valkoinen. Valkoinen sävy antaa ihanaa raikkautta ja myös upea kaasuhella saa itselleen sävykaverin. Seinille kiinnitettiin vanhoja laatikoita hyllyiksi ja vanhat lettupannutkin löysivät paikkansa seinälle kiinnitetystä telineestä. Siinä ne tyynenä odottelevat kesäisiä lettukestejä.


Pöytä ja penkit viimeistelevät kokonaisuuden

Ruokailua varten rakennettiin heinäseipäistä ja lankuista tilava ja tukeva pöytä ja penkit. Pitkille penkeille mahtuu mukavasti suurempikin määrä kestittäviä. Kaluston käsittely tehtiin Uula Öljykuullolla ja sävyksi valittiin kaunis kelonharmaa sävy.

Tässä tunnelmallisessa ja ihanassa kesäkeittiössä on kaikki kohdallaan. Kesän yrtit kasvavat ruukuissa. Linnunliverrys kantautuu lähipuista. Tuuli huojuttaa kevyesti puiden oksia ja auringon valo kurkistelee lautojen raoista leppoisasti. Loppukesästä, iltojen tummuessa, kattokynttelikön lempeä valo luo tilaan uuden tunnelman. Tässä tilassa voi rauhallisin mielin viettää mukavia, yhteisiä hetkiä syksylläkin.