Skip to main content

Laadukkaat maalit helpottavat arkkitehtien työtä – Hufvudstadsbladet 2020

Laadukkaat maalit helpottavat arkkitehtien työtä – on Hufvudstadsbladet -lehden artikkeli, jossa on haastateltu arkkitehti Jussi Hietalahtea ja arkkitehti Pekka Saatsia.


Jussi Hietalahti – Arkkitehtitoimisto Himla- Jussi Hietalahti

Hirsi on rakennusmateriaali, joka on arkkitehti Jussi Hietalahden sydäntä lähellä. Hirsi on materiaali, joka vaatii samanaikaisesti suurta tarkkuutta sekä maalin valinnassa että maalausmenetelmässä. Jussi Hietalahti on vuosien varrella suunnitellut monenlaisia hirsitaloja. Esimerkki suuremmasta julkisesta puurakennuksesta on Ruoveden seurakuntakeskus. Koska entinen rakennus oli purettava sisäilmaongelmien takia, seurakunta päätti, että jatkossa siitä tulisi terveellinen ja ekologinen talo hengittävistä materiaaleista. Seurakuntakeskus on herättänyt paljon huomiota ja ihailua muun muassa mustasta julkisivustaan, joka on käsitelty Uulan Roslagin Mahongilla. Maali antaa rakennukselle sekä modernin että arvokkaan vaikutelman. Pääsisäänkäynti on valkoinen, osittain kontrastin luomiseksi ja kokonaisuuden valaisemiseksi, mutta myös käytännöllisistä syistä. ”Pääsisäänkäynti on etelään päin ja se on maalattu valkoiseksi, jotta pinta ei kuumenisi niin, että pihka pääsee tihkumaan läpi”, sanoo Jussi Hietalahti ja neuvoo sääolosuhteiden huomioon ottamista puupintojen maalaamisessa.


Etsiväntyö tuotti tuloksia

Arkkitehtitoimisto Himlan monien töiden joukossa on myös arkkitehti Lars Sonckin ja Birger Federleyn suunnitteleman huvilan peruskorjaussuunnittelu. Huvila sijaitsee Näsijärvellä. Kansallisromanttisen tyylinen huvila rakennettiin alun perin kauppias Abraham Tirkkolalle vuonna 1901, ja se toimi pitkään Ylen kesäasuntolana, ennen kuin se siirtyi muutama vuosi sitten yksityisomistukseen. Jussi Hietalahti pitää tärkeänä, että historiallisesti arvokkaiden rakennusten osalta käytetään rakennuskauden henkeen kuuluvia maaleja. “Huvila oli jossain vaiheessa maalattu vihreäksi ja alkuperäisten värien löytämiseksi oli tehtävä vähän etsivän työtä. Lopulta onnistuimme jäljittämään vanhemman naisen, jolla oli henkilökohtaisia muistoja siitä, miltä villa näytti sekä värivalokuva huvilasta. Uulalta sitten löysimme värit, jotka vastasivat etsimäämme”, Jussi kertoo. Uulan Roslagin Mahonki, Pellavaöljymaali ja Petrooliöljymaali ovat tuotteita, joita käytetään usein Himlan projektien yhteydessä.

“Kaikki uudet ympäristömääräykset ovat luonnollisesti hyviä ja tarpeellisia ympäristön kannalta, mutta samalla ne asettavat suuria haasteita maaliteollisuudelle. Arvostan Uulan tekemää jatkuvaa kehitystyötä sekä heidän hyviä tuotteitaan, jotka täyttävät kaikki vaatimukset”, sanoo Jussi Hietalahti.


Laadukkaat maalit helpottavat arkkitehtien työtä – Perinteiset maalit täydentävät kokonaisuutta

Laadukkaat maalit helpottavat arkkitehtien työtä – Arkkitehtitoimisto Saatsi – Pekka Saatsi

Vanhojen ja historiallisesti arvokkaiden rakennusten kunnostaminen on enemmän kuin vain vanhan pinnan esiintuomista. Arkkitehti Pekka Saatsille perinteisten materiaalien ja maalien käyttö on tärkeää myös kokonaisuuden kannalta. Arkkitehtitoimisto Saatsin juuret juontavat 1950-luvulle. Vuodesta 2005 perheyritystä ovat hoitaneet arkkitehdit Pekka ja Emilia Saatsi. Helsingin ja Porvoon toimistoista palvellaan asiakkaita ympäri Suomen. Arkkitehtitoimiston erikoisuuksiin kuuluu vanhojen ja suojeltujen rakennusten, kuten kartanoiden, kirkkojen ja huviloiden saneeraussuunnittelu. He piirtävät myös uusia taloja, joissa painotetaan terveellisiä elämäntapoja ja kestävän kehityksen mukaisia taloja luonnollisista materiaaleista. Työn tyypistä riippumatta kaikki materiaali- ja tuotevalinnat tehdään huolellisesti.

“Uutta suunnitellessamme on tietenkin tärkeää, että kaikki pintakäsittelymateriaalit ovat terveiden ja kestävien talojen rakentamistavoitteen mukaisia, Pekka sanoo. ”Myös entisöinnissä se on enemmän kuin pelkkää pintaa ja ulkonäköä. Rakennusten on oltava fyysisenä kokonaisuutena toimivia ja materiaalit aitoja. Perinteisten maalien käyttäminen on siksi keskeistä”.

Laatua alusta loppuun

Porvoon tuomiokapitulin ja Qvidjan kartanon restaurointi ovat esimerkkejä arkkitehtitoimisto Saatsin hoitamista suunnittelutehtävistä. Viimeisimpien töiden joukossa on Vantaan kaupunginmuseon entisöinti, joka sijaitsee Tikkurilan vanhassa asemarakennuksessa. Komea tiilitalo vuodelta 1962 on uusittu loistoonsa ja se on maalattu sisältä Uula Sisustusmaalilla, joka on saanut monia uskollisia käyttäjiä muun muassa täydellisen hajuttomuutensa vuoksi.

“Olemme huomanneet, että se on erinomainen tuote monille sisäpinnoille. Lisäksi sitä on miellyttävä käyttää”, sanoo Pekka Saatsi. “Puujulkisivujen restauroinnissa historiallisesti arvokkaisiin kohteisiin valinta kohdistuu yleensä Pellavaöljymaaliin, kun taas keittomaalia käytetään ulkorakennuksiin. Myös näissä maaleissa on Uula Colorilla hyvä valikoima”.


Hufvudstadsbladet 2020 – Livsstil 2020