Skip to main content

Uula Keittomaalin maalausohjeet
– Punamultamaalin maalausohjeet

Uula Keittomaalin maalausohjeet ulkopuupintojen maalaamiseen. Keittomaali eli tutummin punamultamaali soveltuu uusiin maalaamattomiin tai vanhoihin aikaisemmin keittomaalilla maalattuihin sahalautapintoihin. Keittomaali sopii uusiin hirsi- ja höyläpintoihin, kun maalaaminen tehdään erillisen ohjeen mukaisesti. Keittomaali ei sovellu pohjamaalatulle pinnalle tai pinnoille, joka on aikaisemmin käsitelty kyllästysaineilla tai öljy-, alkydi- tms. maalilla.

Uula Keittomaalin maalausohjeet

Keittomaalin levitykseen soveltuvat sivellin, maalausharja tai korkeapainemaaliruisku. Suosittelemme sivellintä tai maalausharjaa. Paras maalaussää on pilvipoutainen. Käsiteltävän pinnan on oltava kuiva, ilman suhteellisen kosteuden alle 95 % ja lämpötila plussan puolella. Älä maalaa vesisateessa, suorassa auringonpaisteessa tai auringon kuumentamaa pintaa. Hellekesänä maalattava alusta saattaa olla liiankin kuiva, jolloin voit kostuttaa seinän edellisenä iltana vedellä.

Maalaamaton sahapinta

Esikäsittely: Harjaa pois irtoava pöly. Pese likainen pinta Uula Maalinpesulla, homehtunut pinta Uula Homepesulla ohjeen mukaan ja anna kuivua muutama päivä. Hio harmaantunut/nukkaantunut puupinta.

Pohjamaalaus ohennetulla keittomaalilla: Jos haluat pohjamaalata laudat irrallaan, käytä silloin 1:1 Uula Homesuojalla ohennettua keittomaalia ja maalaa pinta valmiiksi aikaisintaan vuorokauden kuluttua ohentamattomalla maalilla. Mikäli yksi maalauskerta ei ole ollut jostain syystä riittävän peittävä, maalaa toiseen kertaan 30% ohennetulla keittomaalilla. Maalaus: Maalaa yhteen kertaan runsaalla maalilla.

Aiemmin maalattu sahapinta

Esikäsittely: Harjaa pois irtoava pöly. Poista irtonainen vanha väri aikaisemmin keittomaalilla maalatuilta pinnoilta. Jos vaihdat värisävyä, poista vanha väri erittäin huolellisesti esim. vesipainepesulla ja anna kuivua hyvin ennen maalausta. Pese homehtunut pinta Uula Homepesulla ohjeiden mukaan ja anna kuivua kunnolla. Käsittele puhdistettu pinta Uula Homesuojalla. Maalaus: Maalaa yhteen kertaan runsaalla maalilla. Mikäli maalaat kaksi paksua ohentamatonta maalikerrosta, saattaa maalipinta kuoriutua.

Uusien hirsi- ja höyläpintojen maalausohjeet

vaihtoehto 1. Uudet hirsi- ja höyläpinnat voi maalata heti uutena 1:1 Uula Homesuojalla ohennetulla keittomaalilla kertaalleen. Päälle maalaaminen aikaisintaan vuoden kuluttua.

vaihtoehto 2. Uudet hirsi- ja höyläpinnat karhennetaan hiomalla hiekkapaperilla pintakarheaksi. Karhennettu pinta puhdistetaan hiontapölystä ja käsitellään Uula Homesuojalla ohjeen mukaan. Maalaus yhteen kertaan runsaalla maalilla.

vaihtoehto 3. Uudet hirsi- ja höyläpinnat käsitellään Uula Homesuojalla. Pinnan annettaan haristua 1-2 vuotta, jonka jälkeen se maalataan yhteen kertaan runsaalla maalilla. Harmaantunut tai nukkaantunut pinta pitää hioa sekä puhdistaa ja esikäsitellä ennen maalausta. Suojakäsittely Uula Homesuojalla vähintään vuorokausi ennen maalausta.

Huolto- ja ruiskumaalaus

Huoltomaalaus: Poista irtonainen vanha väri aikaisemmin keittomaalilla maalatuilta pinnoilta. Jos vaihdat värisävyä, poista kaikki vanha keittomaali mahdollisimman hyvin esim. vesipainepesulla ja anna kuivua hyvin ennen maalausta. Pese likainen pinta Uula Maalinpesulla, homehtunut pinta Uula Homepesulla ohjeen mukaan. Käsittele maalattava pinta Uula Homesuojalla, ohjeen mukaan. Maalaa yhteen kertaan runsaalla maalilla.

Ruiskumaalaus: Esikäsittelyt maalattavan alustan mukaan. Ohenna Keittomaalia noin 30 % Uula Homesuojalla. Huomioi, että keittomaalin sisältämät maaväripigmentit saattavat kuluttaa korkeapaineruiskua tavallista enemmän. Emme suosittele mäntäpumpun käyttöä maaväripigmenttien sisältämien karkeiden ainesosien kuluttavan vaikutuksen vuoksi. Ruiskun suutinkoko pitää olla vähintään 0,4 mm. Maalaus kertaalleen. Suosittelemme pinnan tasoittamista maalausharjalla.

Muut vinkit ja huomioitavat asiat

Varaa maalia riittävästi. Suosittelemme saman maalierän valitsemista, koska eri vuosina maaväripigmenteistä johtuen keittomaalierissä ja sävyissä saattaa olla eroavaisuuksia. Sekoita maali huolellisesti aina ennen maalausta ja tarvittaessa maalauksen aikana. Sekoita yhtenäistä pintaa varten riittävä maalierä samaan astiaan ja maalaa seinä kerrallaan valmiiksi mahdollisten sävyerojen välttämiseksi. Älä käytä lautojen kiinnitykseen sileäkantaisia nauloja, (esim. sähkösinkittyjä) koska maali ei pysy niissä.

Älä maalaa kahta paksua, ohentamatonta maalikerrosta, sillä maalipinta saattaa kuoriutua.

Mikäli maalatulle pinnalle kuivuttuaan ilmestyy vaaleaa härmää, on kyse keittomaalin valmistuksessa käytettävän rautasulfaatin suoloista. Suolat häviävät yleensä itsestään ja ovat esteettinen haitta. Kohdat voi puhdistaa puhtaalla vedellä pehmeää harjaa käyttäen.

Keittomaalipinnasta saattaa sateen mukana liueta rautasulfaattipitoista vettä, joka voi värjätä alapuolellaan olevia materiaaleja ruosteen väriseksi.

Lisätiedot

Kuivumisaika: Kosketuskuiva n. 1–2 h kuluttua (+20°C ja suhteellinen ilmankosteus <80 %).

Riittoisuus: 3–5 m2/l.

Ohenne: Keittomaalia ei normaalisti tarvitse ohentaa. Tarvittaessa Keittomaalia voi ohentaa Uula Homesuojalla 5-10 %.

Työvälineiden puhdistus: Työvälineet pestään vedellä ja saippualla välittömästi työn päätyttyä.

Varastointi: Säilytys kuivassa ja viileässä paikassa (yli +2°C). Keittomaali ei kestä pakkasta. Ei saa jäätyä. Säilyvyys avatussa purkissa 3-4 kuukautta ja avaamattomassa purkissa muutaman vuoden.

Ympäristöhaittojen ehkäisy: Tyhjät, kuivat pakkaukset voi toimittaa kierrätykseen. Nestemäinen jäte on toimitettava ongelmajätteiden keräyspisteeseen.  Kierrätysinfo

Huolehdithan maalattujen ulkopintojen puhtaudesta. Puupinnan hyvinvoinnin ja maalipinnan kestävyyden kannalta puhdistus ja suojaus kannattaa tehdä säännöllisesti.