Skip to main content

Muita kysymyksiä

Muita kysymyksiä -osioon olemme koonneet hyviä asiakkailtamme saatuja eri asioihin liittyneitä kysymyksiä. Täältä voi löytyä vastaus myös sinun kysymykseesi.

Rautasulfaatti

Haluan harmaantuneen ja ikääntyneen näköisen ulkoseinän ja laiturin. Kuulin, että rautasulfaatilla voi harmaannuttaa puupintaa. Mitä suosittelette?
Rautasulfaatilla voi harmaannuttaa puuta, mutta suosittelemme sen sijaan ulkopuupintojen käsittelyä Uula Roslagin Mahongilla, Uula Puuöljyllä tai Uula Terassiöljyllä kohteesta riippuen. Rautasulfaatti ei ole valmis tuote tai pintakäsittelyaine ja sen lopullista väriä ei voi tietää.

Voiko Rautasulfaattia käyttää saunan sisäseiniin ja lauteisiin?
Ei voi. Saunan sisäseinät, lauteet, kaidepuut ja penkit voi maalata Ilona Saunakuullolla, johon voi valita sävyksi harmaan värin.

Voiko Rautasulfaattia käyttää sisätiloissa?
Ei voi. Tuote on tarkoitettu ulkokäyttöön. Rautasulfaatti tarvitsee harmaantumiseen auringonvaloa. Sisäseinien kuultomaalaukseen suosittelemme Ilona Kuultomaalia tai peittävään maalaukseen Into Sisustusmaalia.

Miten voi harmaannuttaa puuta?
Puun harmaannuttamista voi tehdä Rautasulfaatilla. Koska Rautasulfaatti ei ole valmis tuote tai pintakäsittelyaine, emme vastaa rautasulfaattikäsittelyistä johtuvista värivirheistä, tahriintumisista tai muista pintamuutoksista. Suosittelemme puun maalaamiseen ja muuhun pintakäsittelyyn tarkoitettuja tuotteitamme.

Käsittelin ulkoseinät Rautasulfaattivedellä ja sitä pääsi roiskumaan ikkunoihin ja sokkeleihin. Miten saan ne puhtaaksi?
Rautasulfaattivesi tahrii suojaamattomat pinnat ja niiden puhdistaminen ei aina ole mahdollista. Ennen käsittelyä kaikki käsittelemättömäksi tarkoitetut pinnat pitää suojata erittäin hyvin mahdollisten tahrojen välttämiseksi. Myös sade voi irrottaa käsitellystä pinnasta rautasulfaattia, joka näkyy ruostevalumina esim. sokkeleissa.

Mitä eroa on peittävällä ja kuultavalla maalilla? Voinko käyttää pohjamaalia molempien alla?

Peittäviä maaleja käytetään silloin, kun halutaan tehdä maalattavasta pinnasta kokonaan puun kuvioita peittävä. Kuultavien maalien tarkoituksena on jättää puun luonnolliset kuviot eli puun syyt kauniisti näkyviin. Huomioithan, että kuultomaalilla maalattu pinta peittyy käsittelykertojen mukaisesti, jolloin useampaan kertaan maalattu pinta peittää puun syyt vahvemmin. Pohjamaalia voidaan käyttää peittävien maalien alla. Kuultavat käsittelyt tehdään puupuhtaalle pinnalle.

Voinko lähettää teille valokuvan, josta näkee, minkä väristä maalia haluan?

Valitettavasti emme voi sävyttää maalia pelkän kuvan avulla. Helpointa on lähettää meille halutun sävyn värikoodi Uulan omista värikartoista tai mahdollisuuksien mukaan muiden maalivalmistajien värikartoista. Meille voi myös lähettää värimallin postitse. Värimalli voi olla vaikka pieni lastu halutun värisestä seinästä, värjätty vaneri tai muu vastaava.

Miksi Perinnevärikartan sävyt “Misteli” ja “Sini” eivät sovellu ulkokäyttöön?

Kirkas ja voimakas vihreä ja sininen haalistuvat melko nopeasti ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta.

Miten Uula Öljymaalin ohenne tai Uula Yleisohenne eroavat toisistaan?

Uula Öljymaalin ohenne sisältää noin 33 % keitettyä pellavaöljyä, jolloin maalin ohentaminen ei laske maalin sideaineen osuutta liikaa eli maalia voidaan ohentaa melko runsaasti. Uula Yleisohenne on pelkästään pois haihtuvaa liuotinta (aromaattivapaa hiilivetyliuotin).

Mitä tarkoittaa maalipurkissa oleva merkintä A tai C?

Kyseessä on perusmaalipohjat, joihin voidaan sävyttämällä tehdä erilaisia värejä.  A tarkoittaa sitä, että kyseessä on perusvalkoinen maali, jota voidaan sävyttää vaaleisiin ja keskivaaleisiin värikarttojen sävyihin. A-pohjaa voidaan käyttää purkista myös ihan sellaisenaan, valkoisena. C- merkintä purkissa kertoo, että maali on ns. kirkasta perusmaalia, joka pitää aina sävyttää, sillä se ei peitä sellaisenaan. C-pohjiin tehdään yleensä keskitummat ja tummat sävyt.