Skip to main content

Ulkopintojen puhdistus – Kysymyksiä ulkopintojen puhdistamisesta ja suojaamisesta

Ulkopintojen puhdistus kannattaa tehdä säännöllisesti. Ulkotiloissa luonnollinen lika, kuten siitepöly, noki yms. tarttuvat erilaisille ulkopinnoille, kuten ikkunoihin, ränneihin, muovisiin tai puisiin puutarhakalusteisiin sekä toki myös maalatuille tai maalaamattomille pinnoille.

Maalatut ulkopinnat ovat likaiset, mutta niissä ei ole hometta. Miten saan pinnat puhtaaksi?

Likaantuneet ulkopinnat voi pestä laimennetulla Uula Maalinpesulla. Laimennussuhde lievästi likaisien pintojen ohjeella 1:40–1:100. Maalinpesuaine soveltuu kaikkien maalattujen pintojen, kuten seinäpintojen, kaidepuiden ja kalusteiden puhdistukseen. Poistaa tehokkaasti likaa ja nokea.

Huoltomaalattava pinta on likainen. Miten saan pinnat puhtaaksi ennen uudelleenmaalausta?

  1. Pinnat puhdistetaan irtoavasta maalista ja liasta huolellisesti teräsharjalla ja kaapimella.
  2. Pinta pestään Uula Maalinpesulla tai Uula Homepesuaineella maalattavan ulkopinnan tarpeen mukaisesti.

Maalattuihin ulkoseiniin on ilmestynyt mustia täpliä. Pitääkö minun nyt maalata pinta uusiksi?

Siitepöly, ilmansaasteet, lika ja homeitiöt vaikuttavat puupintojen likaantumiseen ja homehtumiseen. Likaantuneen tai homehtuneen pinnan uudelleenmaalaus on harvoin tarpeellista, sillä useimmiten pinnan puhdistus riittää.

Miten voin poistaa homeen ulkopinnoilta?

Rakennusten ulkopinnoille kerääntyvä homekasvusto on ympäristöolosuhteista johtuva luonnonilmiö. Home kasvaa puupinnalla, eikä tuhoa puuta, joten haitta on lähinnä esteettinen. Homeen kasvualustana voi olla mm. maali-, puu-, pelti- tai kiviainespinta. Ulkopinnoille kerääntynyt homekasvusto voidaan poistaa pinnalta pesemällä. Ulkopinnat onkin hyvä pestä säännöllisin väliajoin.

  • Uula Homepesuaine sekoitetaan veteen suhteessa 1:2, vaikeissa tapauksissa tuotetta voidaan käyttää laimentamattomana. Laimennetun seoksen riittoisuus on n. 5-7 m2/litra.
  • Pesuaine levitetään pestävälle pinnalle sienellä, rätillä, harjalla tai matalapaineruiskulla. Liuoksen annetaan vaikuttaa noin 10 minuuttia ja huuhdotaan mieluiten lämpimällä vedellä.
  • Erittäin likaisien ja pinttyneiden pintojen puhdistustulosta voi parantaa harjaamalla.
  • Pesun jälkeen pinnan annetaan kuivua kunnolla ennen seuraavia pohjatöitä tai pintakäsittelyjä.
  • Älä levitä märälle puupinnalle äläkä käytä tuotetta sateella.
  • Ympäristö on suojattava roiskeilta ja tekijän on käytettävä suojavaatteita, -käsineitä, -laseja ja –maskia.
  • Lahottajasieni aiheuttaa puun hajoamista ja tekee siitä ajan myötä käyttökelvotonta. Lahottajasienen vaurioittama puutavara pitää vaihtaa, sillä homepesu ei korjaa puun rakenteellisia vaurioita.

Ulkopintojen puhdistus – Kysymyksiä ulkopintojen puhdistus- ja suojaustuotteista

Milloin käytetään Uula Homepesua ja milloin Uula Homesuojaa?

Uula Homepesu on mikrobikasvustoa tuhoava emäksinen pesuaine ulkokäyttöön. Poistaa tehokkaasti hometta ja epäpuhtauksia. Homepesua käytetään luonnollisesti likaantuvien, puhdistusta vaativien ulkopintojen huoltopesuun sekä puhdistuspesuun ennen maalausta.

Uula Homesuoja on biosidipohjainen aine, joka on tarkoitettu maalattujen tai maalaamattomien/käsittelemättömien pintojen suojaamiseen hometta ja epäpuhtauksia vastaan. Homesuoja ehkäisee homeen syntymistä pinnoille.

Miten Uula Homesuojaa käytetään?

Uula Homesuoja levitetään sivelemällä tai ruiskuttamalla maalattavalle ulkopinnalle vähintään vuorokausi ennen maalausta tai muita pintakäsittelyjä. Käsittelyn voi tehdä kuivalle tai kostealle pinnalle, mutta ei sadesäällä. Käsitellyn pinnan pitää antaa kuivua kunnolla.

Voiko Uula Homesuojaa laittaa aiemmin maalatuille pinnoille?

Kyllä. Uula Homesuoja soveltuu kaikille tavanomaisilla maaleilla maalatuille ulkopinnoille.

Saako Uula Homesuojaa sekoittaa maalin joukkoon?

EI: Homesuojaa ei saa sekoittaa öljymaalien joukkoon, koska kyseessä on vesiliukoinen aine.

KYLLÄ: Uula Keittomaalia voi kuitenkin tarvittaessa ohentaa myös Uula Homesuojalla, kun halutaan esimerkiksi pohjamaalata laudat irrallaan.