Skip to main content

Moderni skandinaavinen sisustus on vuosien varrella vallannut sydämet ympäri maailmaa. Sen ainutlaatuinen lähestymistapa sisustamiseen yhdistää minimalismin, luonnonläheisyyden ja toiminnallisuuden luoden rauhallisia ja kauniita koteja. Tässä artikkelissa tutustutaan syvemmin modernin skandinaavisen sisustustyylin periaatteisiin, väripalettiin ja ekologisiin maaleihin, jotka tuovat harmonisen tunnelman kodin seinille.

Artikkelin loppupuolella tutustumme Minna Parikan kuplivan iloiseen ja kepeään vapaa-ajan asuntoon Suomen saaristossa, Villa Luellaan. Tervetuloa mukaan!

Skandinaavisen sisustustyylin filosofia

Skandinaavinen sisustus juontaa juurensa Pohjoismaista, erityisesti Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Suomesta. Tämä tyyli heijastaa alueen elämäntapaa ja ympäristöä, jossa valo on rajallista suurimman osan vuodesta ja luonnonrauha on tärkeä arvo.

Skandinaavisessa sisustuksessa vähemmän on enemmän. Tiloissa pyritään välttämään liiallista koristeellisuutta ja ylimääräisiä esineitä. Sen sijaan painotetaan selkeyttä ja yksinkertaisuutta, joka luo rauhallisen tunnelman.

Luonto on suuressa roolissa ja luonnonmateriaalit kuten puu, kivi, pellava ja villa ovat vahvasti läsnä. Tämä luo lämpimän ja maanläheisen tunnelman, joka tuntuu kutsuvalta ja kodikkaalta.

Kaikella on paikkansa ja kaikella on tarkoitus. Huonekalut ovat usein muotoilultaan yksinkertaisia ja käytännöllisiä. Tilaa optimoidaan niin, että se palvelee asukkaiden tarpeita arjessa.

Valo on korvaamatonta pohjoismaisessa sisustuksessa, jossa talvet voivat olla pitkiä ja pimeitä. Isojen ikkunoiden, vaaleiden seinien ja valoisien sävyjen avulla huoneisiin luodaan valoisuutta ja ilmavuutta.

Moderni Skandinaavinen Väripaletti

Skandinaavinen väripaletti on yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka määrittelevät tyylin tunnistettavan ilmeen. Tämä väripaletti on rauhallinen, harmoninen ja luonnonläheinen, heijastellen alueen ympäröivää luontoa ja vuodenaikojen vaihtelua.

Skandinaavinen sisustus tunnetaan erityisesti sen neutraaleista sävyistä. Valkoinen, harmaa ja beige ovat tärkeä osa väripalettia. Valkoinen toimii perustana, tuoden valoa ja avaruutta tiloihin. Harmaat sävyt tuovat pehmeyttä ja kontrastia, kun taas beige ja muut maanläheiset sävyt luovat lämpimän tunnelman.

 

Väripaletti saa lisäväriä pehmeistä pastellisävyistä, kuten vaaleanpunaisesta, vaaleansinisestä ja mintunvihreästä. Nämä sävyt tuovat raikkautta ja eloa tiloihin, säilyttäen samalla rauhallisen ilmeen.

Skandinaavisessa sisustuksessa näkyy vahvasti luonnonläheisten värisävyjen käyttö. Maanläheiset ruskeat, vihreät ja maustetut sävyt tuovat kodin lähemmäksi luontoa ja luovat maadoittavaa tunnelmaa.

Vaikka skandinaavisen väripaletti pohjimmiltaan on hillitty, kontrastit ovat tärkeitä. Valkoisten ja tummien sävyjen vuorottelu luo visuaalista kiinnostusta ja korostaa tilan muotoja.

Uulan muovittomat ja hengittävät maalit

Skandinaavisessa sisustuksessa ekologisuus ja terveellisyys ovat keskeisiä arvoja. Tämä näkyy myös maalaustekniikoissa ja valinnoissa. Monet skandinaaviset kodit suosivat maaleja, jotka ovat matalapäästöisiä ja ympäristöystävällisiä. Erityisesti hengittävät maalit ovat suosittuja, sillä ne mahdollistavat ilman kiertämisen ja pitävät sisäilman laadun hyvänä.

Uulan maalit ovat malliesimerkki ekologisista maaleista. Olemme erikoistuneet kestäviin ja ympäristöystävällisiin maalituotteisiin, jotka sopivat täydellisesti skandinaaviseen sisustukseen. Uulan Sisävärikartta tarjoaa laajan valikoiman neutraaleja, pehmeitä ja luonnonläheisiä sävyjä, jotka tukevat skandinaavista estetiikkaa.

VOC-arvot ja sisäilman laatu

Uulan vesiohenteisien sisämaalituotteiden VOC-arvo on 0, eli maaleissa ei ole haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. Tämä on tärkeää sisäilman laadun kannalta, sillä korkeat VOC-pitoisuudet voivat aiheuttaa terveysongelmia ja heikentää sisäilman laatua*. Skandinaavisen sisustustyylin yhteydessä, jossa terveellisyys ja ekologisuus ovat keskeisiä arvoja, alhaiset VOC-arvot ovat erityisen tärkeitä.

Case: Villa Luella by Minna Parikka

Uula sai kunnian toimittaa Villa Luellan Sisustusmaalit. Kuvat: Katri Kapanen.

 

Villa Luella on puun ja 50 vaaleanpunaisen sävyn juhla.

”Halusin luoda talon, joka juhlistaa kauniita Suomen saaristomaisemia, puuta rakennusmateriaalina ja omaa persoonallisuuttani. Tämän talon on tarkoitus olla täällä minua ja tytärtäni varten nauttiaksemme elämästämme.

Vaikka väripaletti on rajoittunut puuhun ja pinkin sävyihin, halusin kodin, jossa on zen-tunnelmaa. Huonekalut on valittu huolella tarpeisiimme ja rakennuksen tunnelmaan sopiviksi. Kaikki materiaalit ovat korkealaatuisia, jotka kestävät aikaa.” –

Minna Parikka, Villa Luellan rakennuttaja ja suunnittelija

Sisustustyyli vai elämäntapa?

Skandinaavinen sisustustyyli on paljon enemmän kuin pelkkä muotoilullinen suuntaus – se on elämäntapa, joka heijastaa Pohjoismaiden luontoa, arvoja ja elämänrytmiä. Minimalismin ja luonnonläheisyyden kaunis liitto luo rauhallisia ja toiminnallisia koteja, joissa viihtyvyyden ja esteettisyyden tasapaino on saavutettu mestarillisesti. Tässä yhteenvetossa tarkastelemme vielä tarkemmin skandinaavisen sisustustyylin merkitystä, sen tärkeimpiä piirteitä sekä sen vaikutusta sekä asukkaisiin että ympäristöön.

Voisi sanoa, että kyseessä on enemmän kuin pelkkä tapa sisustaa – se on elämäntapa, joka heijastaa Pohjoismaiden luontoa ja ympäröivää maailmaa. Minimalismin kautta se opettaa meille arvostamaan vähemmän mutta laadukkaampaa, ja luonnonläheisyys muistuttaa meitä yhteydestämme luontoon. Tämä on erityisen tärkeää nykypäivän hektisessä maailmassa, jossa kaipuu yksinkertaiseen ja aitoon on suuri.

Toiminnallisuus ei tarkoita tylsyyttä vaan pikemminkin älykästä muotoilua. Huonekalut ja esineet ovat sekä käytännöllisiä että kauniita. Tämä tasapaino tekee kodeista paitsi viihtyisiä myös visuaalisesti miellyttäviä. Selkeät linjat, harkitut yksityiskohdat ja huolella valitut värit luovat kodin, joka on inspiroiva ja kodikas yhtä aikaa.

Skandinaavisen sisustajan väripaletti ei ole sattumanvarainen, vaan se heijastaa Pohjoismaiden vuodenaikojen vaihtelua ja valon roolia elämässä. Neutraalit sävyt antavat valon heijastua ja levitä tiloihin, pastellit tuovat raikkautta ja luonnonläheiset sävyt yhdistyvät ympäröivään maisemaan. Värit eivät vain kaunista kodin ulkonäköä, vaan ne myös vaikuttavat tunnelmaan ja mielialaan. Uulan Sisävärikartta on luotu juuri näitä tarpeita ajatellen sisustajan työvälineeksi ja avuksi.

Yksi sisustustyylin tärkeimmistä kulmakivistä on ekologisuus ja terveellisyys. Käyttämällä hengittäviä ja ympäristöystävällisiä maaleja, kuten Uula Colorin tuotteita, voimme varmistaa, että kodin seinillä ei ole haitallisia aineita. Tämä ei ole pelkästään yksittäisen asukkaan terveyden kannalta tärkeää, vaan se vaikuttaa myös laajemmin ympäristöön vähentämällä päästöjä ja kuormitusta.

Kyse ei ole vain estetiikasta, vaan myös asukkaiden kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Rauhallinen ja toiminnallinen ympäristö luo puitteet rentoutumiselle ja tasapainolle. Valoisat ja avarat tilat tuovat iloa ja energiaa arkeen. Kodin toimivuus ja esteettisyys yhdessä tekevät siitä paikan, jossa on ilo olla ja jonne on mukava palata.

Skandinaavinen sisustustyyli on aikaa kestävä valinta, joka ei koskaan menetä merkitystään. Se yhdistää käytännöllisyyden, kauneuden ja ympäristövastuun ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Olipa kyseessä moderni kaupunkikoti tai maaseudun mökki, se tarjoaa meille mahdollisuuden luoda harmonisia ja inspiroivia koteja, jotka kunnioittavat niin ympäröivää luontoa kuin meidän omaa hyvinvointiamme.

*https://www.sisailmayhdistys.fi/Terveelliset-tilat/Ongelmien-tutkiminen/Muut-sisailmatutkimukset/Kemialliset-tutkimukset