Skip to main content

Muovi ei kuulu maaliin

Muoviton maali kunnioittaa ympäristöä, perinnettä ja talon asukkaita

Uula Color -maalit ovat 100 % muovittomia. Maalimme eivät ole koskaan sisältäneet muovia, eivätkä tule sisältämäänkään, sillä meidän mielestämme muovi ei kuulu maaliin. Se on haitallista paitsi ympäristölle, myös puulle, sillä muodostaessaan tiiviin kalvon puun pinnalle, se ei päästä kosteutta poistumaan rakenteista. Jos puu ei pääse kuivumaan, se lahoaa.

Uula-maalit ja käsittelyaineet valmistetaan uusiutuvista luonnonöljyistä, kuten pellavaöljystä. Hapettuessaan pellavaöljy muuttaa maalikalvon vesihöyryä läpäiseväksi pinnaksi, joka hengittää puun vaatimalla tavalla. Kosteus pääsee haihtumaan, maali ei kuoriudu, eikä puu lahoa sen alla.

Muovi on uusiutumattomana raaka-aineena kestämätön. Maaöljypohjaisista tuotteista on ollut ihmiselle paljon hyötyä reilun satavuotisen historiansa aikana, mutta nyt tiedämme varmemmin kuin koskaan, mitkä tuhoisat seuraukset sen käytöstä on ympäristöllemme. Pellava on vaatimaton kasvi, joka pärjää niukoilla ravinteilla ja vedellä, se kasvaa kesän ja palaa maan kiertoon syksyllä. Eikä jätä jälkeensä jätettä.

 

Paitsi muoviton, myös vesiohenteinen

Maali koostuu yleensä neljästä pääaineryhmästä: sideaineesta, jota maalissa on raaka-aineista eniten, liuottimesta, pigmentistä ja lisäaineista. Sideaine on nestettä, joka maalattavalle pinnalle kuivuessaan muuttuu kiinteäksi, jolloin se sitoo itsensä ja pigmentit maalattuun pintaan.

Perinnemaalien sideaineet ovat aina olleet muovittomia; pellavaöljyä, traania eli hylkeen tai valaan rasvaa, kalkkia tai esimerkiksi maidosta saatavaa juustoainetta eli kaseiinia. Öljymaaleja käytettiin jo antiikin aikaan esineiden koristeluun ja suojaamiseen, ja ensimmäiset suomalaiset rakennukset maalattiin keittomaalilla 1600-luvulla. Vasta 1960-luvulla, maaöljyjalosteiden yleistyttyä, maaöljyn johdannaisia alettiin käyttää myös maalien sideaineina, ja hyvin nopeasti ne valtasivat markkinat niin, muovittomia maaleja oli vaikea löytää. Tähän tarpeeseen syntyi Uula Color.

Koska olemme sitoutuneet käyttämään maaliemme sideaineina vain uusiutuvia luonnonöljyjä, tuotekehittelymme alkoi pohtia, miten saisimme aikaan vesiohenteisen öljymaalin. Maalin, joka on edelleen luonnonöljypohjainen ja muoviton, mutta myös hajuton, päästötön ja nopeasti kuivuva. Näin syntyi vesiohenteinen sisäöljymaalisarjamme. Vaikka ne ovat nykyajan tarpeisiin kehitettyjä, löytyy vesiohenteisia sisämaalejamme jo monesta kirkosta, Helsingin arvorakennusten koristemaalauksista sekä Versaillesin palatsin ja Louvren taidemuseon sisäseinistä. Kotikäytössä ne ovat paitsi helppoja, nopeita ja turvallisia käyttää, ne antavat sekä kodin että sen asukkaiden hengittää, terveellisesti.

 

Osta Uula-maaleja suoraan verkkokaupastamme

 

Lähteet:

Kaila, Panu: Kevät toi maalarin. Perinteinen ulkomaalaus. Gummerus, Jyväskylä 2000
Kaila, Panu: Talotohtori. Rakentajan pikkujättiläinen. Werner Söderström, Porvoo 1997
Koskela, Kari: Perinnemaalit ja puutalon rakenteellinen suojaus. Kopijyvä, Jyväskylä 2003