Skip to main content

Pohjalaistalo – Taloa korjataan ja maalataan perinteitä kunnioittaen

Pohjalaistalo ja perinteiset pohjalaismaisemaan kuuluvat rakennukset herättävät vahvoja, supisuomalaisia tunteita. Arvostus, kiinnostus ja uteliaisuus pohjalaiskulttuuria ja -rakennuksia kohtaan lienevät katoamatonta kansanperinnettä. Rakennukset huokuvat menneiden ja nykyisten sukupolvien tarinoita ja ovat historiallisesti kiehtovia, kaikkine yksityiskohtineen. Tämä tunnelmallinen pihapiiri ja komea kaksifooninkinen (kaksikerroksinen) pohjalaistalo löytyvät Lapualta. Talo on vuodelta 1847. Valkoiset ruutuikkunat ja perinteisesti kutsuen punamullalla maalatut seinät, selkeät linjat ja symmetrisyys antavat pohjalaistaloon sen kunnioitusta herättävän ilmeen.

Vanhoista rakennuksista huolehtiminen sekä kunnostaminen vaativat sitoutumista ja työtä

Pohjalaistalon pihapiirissä sijaitsee, uljaan päärakennuksen lisäksi, kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia, kuten savusauna ja aittarakennuksia. Taloa on ulkoisesti kunnostettu kattoa korjaamalla ja perustuksia nostamalla. Perinnemaalit ovat olleet ensisijainen valinta vanhojen rakennuksien maalaamiseen. Kokonaisuus halutaan pitää alkuperäisessä asussaan ja vanhaa pyritään korjaamaan perinteitä kunnioittaen. Pohjalaistalon julkisivut on maalattu viimeksi vuona 1999 Uula Keittomaalilla 42 Falunpunainen. Väri on tummanpunainen, mutta taittuu myös kauniisti ruskeaan. Valkoiset osat ovat niin ikään perinteisellä, mutta ajattomalla Uula Pellavaöljymaalilla maalattu. Kokonaisuutta on hyödynnetty mm. Pieni pyhiinvaellus -kuvauspaikkana sekä Vallilan Kotiseutu-kankaan nostalgisessa kuosissa.


Pohjalaistalo ja sen maalaaminen

Nyt on vuorossa pohjalaistalon kuistin laudoitusten uusiminen. Kuistien entistämisprojekti alkoi ulkopaneelin etsimisellä, sillä kohteeseen haluttiin samankaltaisia lautoja kuin oli ennenkin käytetty. Vanhan perinnetalon mitat ovat eläviä eikä yhtään millilleen samaa mittaa löydy. Talon kunnostaminen vaati mm. uuden hirren muotoilua lahonneeseen kohtaan. Tällainen työ on todellista käsityötä. Lisäksi pohjalaistalon vasen kuisti oli painunut ja sitä piti hieman nostaa ennen seinien kunnostusta. Terassin paneelit olivat olleet aikoinaan vihreät ja sen katto roosan värinen. Nyt ne vaihtuvat valoisaan Uulan Perinnevärikartan sävyyn 00 Valkoiseen ja maalaaminen tehtiin Uula Pellavaöljymaalilla. Vanhan paneelin takaa löytyi hirsiseinä, josta löytyi vanhoja merkintöjä, kirjoitusta, numeroita ja palamisjälkiä. Mikä lieneekään merkintöjen salaisuus? Irtolaudat pohjamaalattiin 1:1 Uula Homesuojalla ohennetulla Uula Keittomaalilla, sävyllä 42 Falunpunainen. Näin ollen erillistä käsittelyä Uula Homesuojalla ei tarvinnut tehdä ja kokonaan pohjamaalattu lauta mahdollistaa sen, että maalaamatonta puupintaa ei tule esille. Maalaaminen tehtiin hellejakson aikana iltaisin varjossa, jotta aurinko ei kuumentanut maalattavaa eikä maalattua pintaa. Pintamaalaus tehtiin ohentamattomalla Keittomaalilla. Valkoiset nurkkalaudat ja ikkunapielet pestiin irrottamisen jälkeen Uula Maalipesulla ja maalattiin valkoisella Uula Pellavaöljymaalilla. Pohjalaistalo on jälleen maalipinnaltaan uuden veroinen.