Skip to main content

Puun harmaannuttaminen Rautasulfaatilla ei välttämättä ole oikotie onneen

Puun harmaannuttaminen rautasulfaatilla kuulostaa luonnolliselta, helpolta ja trendikkäältä ratkaisulta, kun mietteissä on aidon oloinen käsittelemätön harmaa puupinta. Käsittelemätön puu vanhenee eli harmaantuu ja nukkaantuu vuosien saatossa luonnollisesti. Puupinnan harmaantuminen ei ole merkki lahoamisesta tai puun vaurioitumisesta vaan harmaantumista aiheuttavat säärasitukset ja auringon uv-säteily. Nykyään uusia puupintoja halutaan harmaannuttaa nopeuttamalla niiden muuttumista Rautasulfaatilla (Rautavihtrilli). Rautasulfaatin harmaannuttavaa ominaisuutta hyödynnettiin jo vuosikymmeniä sitten, kun tarvittiin nopeasti vanhan näköistä puupintaa esim. lavasteita varten. Rautasulfaattikäsittely ei kuitenkaan ole paras ratkaisu puu- ja hirsipintojen kaunistamiseen, suojaamisesta puhumattakaan. Rautasulfaatti on ensisijaisesti Punamultamaalin valmistukseen tarkoitettu raaka-aine.Puun harmaannuttaminen Rautasulfaatilla – Toiveissa täydellinen harmaa?

Puun harmaannuttaminen Rautasulfaatilla vaatii onnea ja taitoa, mikäli juuri haluttu sävy osuu kohdalle. Rautasulfaatti ei ole itsessään valmis väriaine. Sen vuoksi sillä käsitelty puupinta voi muuttua millaiseksi tahansa (harmaaksi, vihertäväksi, sinertäväksi, rusehtavaksi). Unelmat kauniista, vanhasta ladonharmaasta sävystä eivät siis välttämättä lainkaan toteudu ja lopullinen sävy saattaa koitua suureksi pettymykseksi. Värin muodostumiseen vaikuttavat aina puulaji, puun laatu, puun oma sävy sekä liuoksen vahvuus. Rautasulfaatilla käsitelty pinta ei ole heti valmis, vaan auringonvalon ja säärasitusten vaikutuksesta väri muodostuu vasta viikkojen kuluttua käsittelystä. Suojaisilla pinnoilla kuten räystäiden alla tai suojaisilla seinäpinnoilla harmaantuminen voi viedä paljon pidempään.


Hyviä vaihtoehtoja harmaannuttamiselle

Vaikka valikoimistamme löytyy Rautasulfaatti, suosittelemme kuitenkin puupintojen kaunistamiseen ja suojaamiseen siihen erityisesti tarkoitettuja tuotteita. Uula Roslagin Mahonki, on perinteinen, tervaa sisältävä pintakäsittelyaine ulkopuupinnoille, joka jättää puun syyt kauniisti näkyviin. Samoin Uula Puuöljy ja Uula Terassiöljy ovat ulkokäyttöön tarkoitettuja pintakäsittelyaineita, jotka suojaavat puuta kosteudelta ja lialta sekä vähentävät puupinnan kastumisesta johtuvaa halkeilua. Näillä pintakäsittelyaineilla suojaat puupinnan luonnollisesti ja kauniisti ja voit valita sävyjä ihanista vaihtoehdoista.

Mutta palataanpa takaisin Rautasulfaattiin. Rautasulfaatti on tarkoitettu vain ulkokäyttöön. Tuotetta ei voi käyttää sisäpintojen käsittelyihin eikä esimerkiksi saunan lauteisiin. Erilaisten sisäpintojen kuultaviin tai peittäviin käsittelyihin suosittelemme niihin tarkoitettuja sisämaalejamme, myös käyttö- ja tuoteturvallisuussyistä. Rautasulfaattikäsittelyä ei voi myöskään tehdä aiemmin maalatulle, kyllästetyille, painekyllästetyille tai öljytyille puupinnoille vaan ainoastaan puhtaalle puulle. Rautasulfaattikäsittely on haasteellista, koska vesimäinen liuos tahrii helposti ikkunoita, sokkeleita sekä muita käsittelyn ulkopuolelle jääviä pintoja. Myös sadevesi saattaa liuottaa puupinnalta liuosta (ruostevettä), jolloin valumisesta johtuen pinnat saattavat tahriintua, vaikka käsittelyn aikana ne ovat olleet suojattuina. Tahriintuneet pinnat on vaikea, suorastaan jopa mahdoton puhdistaa.Harmaannutetun pinnan maalaaminen

Puun harmaannuttaminen Rautasulfaatilla luo haasteita pinnan maalaamiselle. Ennen kuin puun harmaannuttaminen tehdään keinotekoisesti, kannattaa miettiä tarkkaan onko se varmasti paras ratkaisu nyt ja tulevaisuudessa. Koska Rautasulfaatti ei muodosta mitään suojaa, käsittelyn jälkeen puupinta alkaa vanhentua, halkeilla ja nukkaantua nopeasti. Harmaannutettu pinta voidaan puhdistaa vesipesulla, mikäli se tehdään noin vuoden sisällä käsittelystä eikä pintaan ole ehtinyt muodostua nukkakerrosta. Pesusta huolimatta rautasulfaattikäsittely saattaa nostaa pintaan suoloja (vaaleaa härmää) tai vaikuttaa lopulliseen sävyyn, kun pinta käsitellään läpikuultavalla maalilla tai öljyllä. Vesipesun jälkeen on tärkeää antaa puupinnan kuivua kunnolla ennen pintakäsittelyä. Maalaamiseen suosittelemme mm. Uula Keittomaalia.

Mikäli rautasulfaattikäsittelystä on pidempi aika, pinnan maalaaminen edellyttää perusteellista pohjatyötä, jossa harmaantunut ja nukkaantunut puupinta puhdistetaan hiomalla (koneellisesti) mahdollisimman puhtaaksi maalin tartunnan ja imeytymisen varmistamiseksi. Pinnan voi tarvittavien pohjatöiden jälkeen maalata Pellavaöljymaalilla, Petrooliöljymaalilla, Keittomaalilla tai käsitellä Roslagin Mahongilla tai Puuöljyllä. Paksut hirsipinnat kestävät harmaannuttamista tavallista lautaa paremmin, mutta molemmat kärsivät halkeilusta ja halkeamat vaikuttavat maalatun pinnan lopputulokseen. Sen vuoksi harmaannuttaminen käy paremmin kohteisiin, kuten metsämökin tai laavun käsittelyyn, kun ne halutaan sulauttaa luonnollisesti puiden katveeseen eikä niitä myöhemmin pintakäsitellä muulla tavalla.


Tutustu Rautasulfaatin käsittelyohjeisiin