Skip to main content

Huoltomaalaus on puutaloasujan suurimpia pintakäsittelyprojekteja ja Petrooliöljymaali onkin monen suosikkivalinta. Petrooliöljymaali vaatii useimmiten vain yhden maalauskerran ja soveltuu monipuolisesti kaikenlaisille ulkopuupinnoille: sekä maalaamattomille että aiemmin erilaisilla muovisideaine-, öljy- tai alkydimaaleilla maalatuille.

Tutustumme tässä artikkelissa kuopiolaisen Katin piharakennuksen maalausprojektiin, jonka 20 vuotta sitten maalatut ulkoseinät puhdistettiin ja homesuojattiin perusteellisesti ennen maalaamista ja näin saavutettiin aikaa kestävä lopputulos, josta on iloa Katille perheineen vuosiksi eteenpäin.

Kuten kaikissa maalausprojekteissa, pohjatöillä on vähintään yhtä tärkeä merkitys kuin itse maalaustyöllä, ja tämän artikkelin luettuasi osaat valita oikeat tuotteet ja työtavat, jotka takaavat parhaan lopputuloksen.

Huoltomaalauksen pohjatyöt

Huoltomaalauksen pohjatyöt etenevät 3 vaiheen kautta:

1. Vanhan, irtonaisen maalipinnan poistaminen mekaanisesti teräsharjaa tai maalikaavinta apuna käyttäen.

Katin piharakennusta on vuosien varrella maalattu sekä alkydipohjaisella maalilla että paikkamaalattu keittomaalilla. Seinänpinnan perusteellinen puhdistus etenkin keittomaalista oli tärkeää sen liituuntuvan ominaisuuden vuoksi, joka pahimmassa tapauksessa estää uutta maalipintaa tarttumasta puun pintaan.

Kati käytti työssä apunaan teräsharjaa, jolla pääsi hyvin käsiksi puun syihin ja laudoituksen rakoihin.

2. Seinäpinnan pesu Uula Homepesulla

Seuraavana työvaiheena piharakennuksen lautaverhoilu pestiin kauttaaltaan Uula Homepesulla, joka on ulkokäyttöön tarkoitettu emäksinen, mikrobikasvustoa tuhoava pesuaine.

3. Seinäpinnan desinfiointi ja pohjustaminen Uula Homesuojalla

Pohjatöiden viimeisenä työvaiheena seinäpinta käsiteltiin Uulan Homesuojalla, joka toimii ennaltaehkäisevänä pohjusteena hidastaen mahdollisten home- ja leväkasvustojen muodostumista tulevaisuudessa.

Osana ilmastonmuutosta erilaiset sinänsä harmittomat, mutta esteettisesti haittaavat home-, levä- ja sienikasvustot ovat lisääntyneet myös Suomessa rakennusten seinäpinnoilla. Homepesu ja homesuoja auttavat yhdessä huolehtimaan, että uuden maalipinnan alle ei jää mitään kasvustoa itämään ja näin tuomaan harmia tulevina vuosina.

Huoltomaalaus Petrooliöljymaalilla

Petrooliöljymaali on pääsääntöisesti kertamaalauksella peittävä maali. Pohjamaalaus on tarpeen tilanteissa, joissa pohjatöiden yhteydessä maali on irronnut puupinnalle asti. Tällöin paikkamaalataan kohdat, joissa puupinta on näkyvillä. Pohjamaaliksi soveltuu Uula Öljymaalin Ohenteella 20% ohennettu Petrooliöljymaali.

Pintamaalaus tehdään ohentamattomalla Petrooliöljymaalilla, annostellen maalia runsaasti siveltimelle. Mikäli maalattava rakennus altistuu erityisen koville ilmastorasituksille, voidaan maalata kahteen kertaan ja tällöin ensimmäistä maalikerrosta ohennetaan 20-40% Uula Öljymaalin Ohenteella.

Katin piharakennus maalattiin kertaalleen ohentamattomalla Petrooliöljymaalilla Uulan Perinnevärikartan sävyllä 8318 Oliivi.

Vaikka pohjatyöt olivat aikaa vievä työvaihe, oli itse maalaaminen nopeaa ja miellyttävää puuhaa, kertoo Kati.

Lue lisää piharakennuksen maalausprojektista ja Katin maalauskokemuksesta hänen blogissaan sekä Instagramissa @lasitupa.

Huolehdi työvälineiden puhdistamisesta oikein

Petrooliöljymaali sisältää pellavaöljyä, joka on puhdistettava huolellisesti työvälineistä itsesyttymisvaaran vuoksi. Käytä puhdistamiseen Uula Yleisohennetta tai lakkabensiiniä ja lopuksi saippuaa sekä vettä.

Jos olet käyttänyt maalaamisen aikana trasseleita, riepuja tai vaikka talouspaperia maalin pyyhkimiseen, hävitä ne polttamalla tai kastele kauttaaltaan vedellä ennen roskiin heittämistä.

Home ei viihdy puhtaalla pinnalla

Maalattujen ulkopintojen puhtaudesta kannattaa pitää huolta. Home kasvaa puupinnalla, mutta ei tuhoa puuta, joten haitta on lähinnä esteettinen. Home voidaan poistaa pinnalta pesemällä Uula Homepesulla. Puhdistus ja suojaus kannattaa tehdä säännöllisesti.

Asiakaspalvelumme auttaa sinua kaikissa kysymyksissä: +358 10 8200 020 ja uula@uula.fi.