Skip to main content

Asiakkaamme Turusta ostivat haaveidensa puutalon loppuvuodesta 2022. Remontointia kesti puoli vuotta, ja kun tyttären ylioppilasjuhlat oli juhlittu, perhe kääri hihansa ja talon maalaus saattoi alkaa. Koko perheen ulkomaalaustalkoissa laulettiin ja juteltiin elämästä.

Nainen ja mies maalaavat talon ulkoseinää pensseleillä vaaleanpunaiseksi.

Perheen viime kesänä maalaama 1880-luvun hirsitalo sijaitsee Turussa, kallioisella mäellä, 15 minuutin kävelymatkan päässä torilta. Seutu oli heille entuudestaan tuttu iltalenkkikohde, jossa he haaveilivat vanhasta tunnelmallisesta hirsitalosta hiljaisella kadulla keskustan tuntumassa, omasta pienestä pihasta ja kahdesta omenapuusta. Unelmiin kuuluivat myös kakluuni, lautalattiat, vanhoja pariovia ja takaterassi, jonne voisi upottaa kylmävesialtaan.

Unelmien talo löytyi syksyllä 2022 ja kaupat sinetöitiin marraskuun lopussa. ”Samana iltana kaupat tehtyämme lähdimme lastemme kanssa Roomaan juhlimaan 50-vuotispäiviä. Museoissa kiertelyn ohessa teimme iltaisin huimia remonttisuunnitelmia ja laskimme budjettia,” perheen äiti kertoo.

Ennen maalausta 80-luvun poisto

Talossa oli alkujaan keittiö, yksi huone, kuisti ja kylmä vintti. Edellinen omistaja laajensi taloa vuonna 1987 uudisosalla, jossa tällä hetkellä on kolme makuuhuonetta: kaksi sisääntulokerroksessa ja yksi yläkerrassa. Kaikki 80-luvun muovipohjaiset materiaalit haluttiin remontissa poistaa ja korvata hengittävillä ja mahdollisimman luonnonmukaisilla materiaaleilla.

Valo tulvii sisään hirsitalon olohuoneeseen.

“Remontoimme tulevaa kotiamme reilut 6 kuukautta, jona aikana purimme kaikki 1980-luvun materiaalit, etsimme esiin hirret ja poistimme lattioista muovimatot, tutkimme alapohjan, muutimme huonejärjestystä, suurensimme keittiön ja nykyisen olohuoneen välistä oviaukkoa ja rakensimme yhden uuden väliseinän jakamaan entisen olohuoneen kahdeksi makuuhuoneeksi. Hankimme materiaaleja ja pariovia mahdollisimman paljon käytettynä ja vanhaa vaalien. Seiniin laitoimme hirsien päälle huokolevyjä ja makulatuuripaperit. Seinät, lattia-ja kattolistat sekä sisäkatot maalasimme Uulan maaleilla,” perhe kertaa remontin kulkua.

Valkoinen kissa istuu valkoiseksi maalatussa porraskäytävässä.

 

Olohuoneessa on piano, pyöreä pöytä tuoleineen ja sohva.

Asiakkaamme olivat jo aiemmissa remonteissa käyttäneet Uulan muovittomia ja hengittäviä tuotteita, ja havainneet ne helppokäyttöisiksi ja laadukkaiksi, joten valinta oli helppo. “Ekologisuus on tärkeä arvo perheellemme. Uulan etuna on myös kotimaisuus ja Uulan perinnevärit sopivat tämän vanhan talomme tunnelmaan kuin nenä päähän.”

Ulkoseinien sävy valittiin museoviraston kanssa

Julkisivun värin muuttamisesta oltiin yhteydessä rakennusvalvontaan jo hyvissä ajoin keväällä, ja rakennusvalvonta puolestaan neuvotteli museoviraston kanssa. Purkutöissä esiin tuli talon vanhaa värimaailmaa. Puurakenteisen kuistin seinässä oli vaaleanpunaista sävyä, joka miellytti. “Ehdotimme rakennusvalvonnalle vaihtoehtoina kahta Uulan vaaleanpunaista sävyä, Ruusua ja Vanamoa, joista museovirasto lopulta suositteli meille Vanamoa, joka on enemmän ruskeaan taittava ja vanhaan miljööseen sopiva.”

Nainen maalaa nosturista puutalon ulkolaudoitusta vaaleanpunaiseksi.

Kesän kiireet alkoivat nuorimman lapsen ylioppilasjuhlista. Juhlien jälkeinen viikko oli varattu talon julkisivun kunnostukseen ja maalaukseen. Osa julkisivun seinistä oli pesty jo ennen lakkiaisia. Kaikki oli valmiina heti juhlien jälkeisenä maanantaina: maalit, pesuaineet ja homesuoja oli tilattu Uulalta jo etukäteen ja rakennustelineet oli haettu lainaan sukulaisilta. Kun perhe odotteli vielä Helsingissä opiskelevan poikansa liittymistä talkoisiin, he jännittivät tulevia ilmoja. Onnistuisiko puutalon maalaus viikossa?

Pohjatyöt kannattaa tehdä huolellisesti

Taloon oli vuonna 1987 tehdyn laajennuksen yhteydessä vaihdettu uusi ulkolaudoitus oli maalattu vaaleankeltaisella sävyllä. Sävy oli kuitenkin vuosien saatossa lähestulkoon kokonaan kulunut pois talon seinistä. Hilseilyä tai lohkeilevaa rapsutettavaa ei juurikaan ollut, ja laudoitus oli hyvässä kunnossa. Pohjatöiksi riitti tehokas pesu juuriharjalla ja kahden laudan uusinta puolen metrin pituiselta pätkältä. Homepesua tarvittiin vain talon idänpuoleiseen päätyyn, joka oli sireenien vuoksi varjossa ja pintaan oli kehittynyt pientä sammalmaista kasvustoa.

Mies puhdistaa puutalon ulkoseinää katuharjalla.

Pohjatöistä päästiin tällä kertaa suhteellisen helpolla, mutta vanha maali, erityisesti kaikki huonosti kiinni oleva ja irtoileva maali kannattaa aina poistaa huolellisesti. Usein huoltomaalauksen kestävyys riippuu siitä, miten hyvin vanha maalipinta on poistettu. Uula suosittelee myös pinnan pesua ja homesuojausta aina ennen maalausta.

Petrooliöljymaalilla saa nopeasti kaunista jälkeä

Ulkomaaliksi valikoitui Uula Petrooliöljymaali naapurin suosituksella. “Päädyimme petrooliöljymaaliin kahdesta syystä: naapurimme oli maalannut oman talonsa samalla maalilla jo vuosia sitten ja kehui sen helppoutta ja kestävyyttä. Toisaalta myös lupaus yhdestä maalauskerrasta houkutti.” Valinta ei kaduttanut, maalaus sujui helposti ja lopputulos miellytti silmää. “Voimme suositella Petrooliöljymaalia tällaisille aloittelijoille kuten mekin, sillä maalia on helppo sivellä, jälki on kauniin kiiltävää ja maali on riittoisaa.”

Kaksi maalaria maalaa puutalon ulkolaudoitusta.

Vastaavaan aiemmin maalattuun puutaloon olisi vaihtoehtoisesti soveltunut myös Pellavaöljymaali tai tämän kauden uutuus biopohjainen Pellavainen Öljymaali. Huoltomaalauksen pohjatöissä tulee usein esille puhdasta puupintaa. Puupuhtaat pinnat paikkapohjamaalataan ohennetulla öljymaalilla ohjeiden mukaan. Pohjamaalauksen jälkeen yksi runsas kerros Petrooli- tai Pellavaista Öljymaalia useimmiten riittää. Mikäli talo on alttiina koville ilmastorasituksille, voidaan pinta maalata kahteen kertaan. Näin pinnoille saadaan lisää suojaa.

Talon maalaus sujui laulaen ja unelmista jutellen

Maalaus aloitettiin kadun puoleisesta julkisivusta. Nuoret työskentelivät telineillä ylhäällä, vanhemmat pääsääntöisesti alhaalla. “Tärkeä oli myös ”juoksentelijan” rooli, joka maassa kaatoi maalia pienempiin purkkeihin, haki paperia, ojenteli milloin mitäkin puhelimista vesipulloon, hoiteli ruokatilauksia, keitti kahvia ja vaihtoi musiikkilistoja,” perheen äiti kuvailee työnjakoa.

Pienellä puutarhapöydällä on maalareille virvokkeita.

Maalaus oli mukavaa aikaa koko perheen kesken: “Maalasimme a cappella -lauluyhtye The King’s Singersin tahdissa. Historiallisessa Akademen -kuorossa laulava poikamme jutusteli musiikin ja kappaleiden yksityiskohdista ja maalaus sujui kuin huomaamatta. Välillä myös lauloimme yhdessä.” Ilmat olivat kuin olivatkin suotuisat koko viikon ja loppuviikolla talo oli maalattu niiltä osin kuin oli mahdollista ilman nosturia.

Nuori mies maalaa puutalon seinää.Puutalon ulkolaudoitus on maalattu vaaleanpunaiseksi.

Perheen yhteinen maalausviikko kuulostaa niin idylliseltä, että tekee mieli houkuttaa oma perhe maalausprojektiin: “Maalaaminen oli kivaa yhdessäoloa, jutustelua elämästä, unelmista ja suunnitelmista. Uulalla maalatessa jälkeä syntyi nopeasti.”

Puutalon sävy elää valon ja vuodenaikojen mukaan

Heinäkuun alussa vuokrattiin nosturi, talon yltä karsittiin puita ja talon korkeat päädyt räystäslistoineen pestiin ja maalattiin yhden erittäin pitkäksi venyneen päivän aikana. “Talo heräsi henkiin saatuaan seiniin uuden sävyn. Se muuttui samanaikaisesti iloiseksi, kepeäksi  ja hienostuneeksi – kuin väsynyt ja nuupahtanut kasvi olisi puhjennut kukkaan.”

Nainen ja mies seisovat nosturissa ja maalaavat talon seinää.

Asiakkaamme ovat olleet tyytyväisiä valitsemaansa väriin, jonka ilme muuttuu valon ja vuodenajan vaihtelun mukaan. “Ohikulkijat antoivat positiivista palautetta maalausprojektimme aikana, ja itse olemme olleet enemmän kuin tyytyväisiä talon uuteen sävyyn. Sävy muuttuu valon ja vuodenaikojen mukana ollen kuitenkin aina yhtä ihana kuin Carl von Linnen lempikasvi vanamo oikeastikin on.” Vanamon seuraksi valittiin Uula Perinnevärikartan sävy Oliivi.

Vaaleanpunaiseksi maalatun talon ikkunoista loistaa iltahämärässä lämmintä valoa.

Perhe pääsi vihdoin muuttamaan uuteen kotiinsa viime elokuussa. Tämän kevään ja kesän aikana paneudutaan pihatöihin ja toivon mukaan selviää, kasvaako pihassa heidän uneksimansa omenapuut vai onko kyseessä sittenkin kaksi luumupuuta ja vain yksi omenapuu. Totuus selvinnee viimeistään syksyllä.