Skip to main content

Säpilän riippusilta

Säpilän riippusilta on sekä historiallisesti että virkistyksellisesti merkittävä kulkuväylä Kokemäenjoen yli. Aikoinaan riippusilta rakennettiin, jotta lapset pääsivät kulkemaan kouluun joen toiselle puolelle. Nykyään silta on suosittu virkistys- ja kuntoilukäytössä sekä myös nähtävyytenä. Näin ei kuitenkaan ollut vuonna 2017, jolloin Säpilän riippusilta suljettiin heikon kuntonsa vuoksi. Raition Kyläyhdistys vuokrasi sillan kyläyhdistykselle ja kunnosti sen talkoovoimin. Kunnostettu silta avattiin jälleen 1.5.2019. Lisää sillan korjaustyöstä ja takoista hieman myöhemmin. Yritystämme ja Säpilän riippusiltaa yhdistää yhteinen sijainti Satakunnan sydämessä, Kokemäellä. Meillä oli suuri ilon ja ylpeyden aihe päästä mukaan tukemaan kyläyhdistystä, jotta upeasti remontoitu silta voisi hyvin tulevaisuudessakin. Syyskuun alkupuolella riippusillan puuosat käsiteltiin Uula Puuöljyllä. Nyt koko silta kaiteineen ja kansineen on taas vuosiksi suojattu.
Säpilän riippusilta

Klikkaa kuvaa ja katso video


Säpilän riippusilta on Raition kyläyhdistyksen talkootyön voimannäyte

Säpilän Riippusilta on rakennettu alunperin vuonna 1950. Silta on kokonaispituudeltaan 164 metriä ja leveydeltään 2,1 metriä. Se on tarkoitettu kevyelle liikenteelle. Suuri osa sillan rakenteista oli vuonna 2016 edelleen alkuperäisiä. Edellisen kerran 90-luvun lopulla huollettu riippusilta suljettiin molemmista päistään 1.1.2017 ja asetettiin heikkokuntoisena käyttökieltoon.

Raition kyläyhdistys ry on perustettu vuonna 1984. Se rekisteröityi virallisesti vuonna 2018. Yhdistyksen hallitus järjestäytyi 17.5.2018, vuokrasi riippusillan Kokemäen kaupungilta kyläyhdistykselle ja asetti tavoitteekseen sillan kokonaisvaltaisen kunnostamisen talkoilla seuraavan vuoden aikana. Kyläyhdistys budjetoi sillan korjaamisen maksavan 235.000 euroa sisältäen talkootyöt. Hankkeen rahoitussuunnitelma koostui yhdistyksen varainhankinnasta, talkootyöstä sekä Kokemäen kaupungilta ja Leader Karhuseudulta anotuista avustuksista. Aikailematta käärittiin hihat ja ryhdyttiin työhön. Teräsosiltaan terve, kuitenkin pylonien oikaisua ja maalausta kaipaava silta oli puuosiltaan heikkokuntoinen. Talkootyöt sisälsivät pylonien oikaisun, sekä uusien kaiteiden ja kannen rakentamisen. Kantavien rakenteiden uusimisen ja pylonien maalaustyön kyläyhdistys antoi urakkatarjouksin valitsemilleen urakoitsijoille.

Remontin rahoittaminen aloitettiin elokuussa 2018 jäsen- ja kannatusjäsenten hankinnalla, avustusten anomisella sekä muun muassa kolmella huutokaupalla, joiden tuotto ohjautui kyläyhdistykselle. Rahoituksen hankinta eteni hyvin. Marraskuussa 2018 kyläyhdistys pystyi tekemään kaiteiden ja sillan kannen puutavarakaupan. Ensimmäinen puutavaratoimitus saapui Säpilään hieman ennen jouluaattoa. Kannen ja kaiteiden rakennustalkoot sekä sillan kantavien rakenteiden uusinta alkoivat heti tammikuussa. Sillan kantavat rakenteet ja uudet kaiteet verkkoineen sekä alempi kansilaudoitus olivat valmiit maaliskuussa. Silta valmistui puuosiltaan 30.3.2019, jolloin 40 talkoolaista käytti yhden päivän aikana 1800 metriä lautaa ja yli 7000 ruuvia viimeistelläkseen sillan kannen. Sillan teräspylonien hiekkapuhallus ja maalaus aloitettiin heti puuosien valmistuttua ja 12.4.2019 silta olikin viimeistelyjä vaille valmis.

Ennen kyläyhdistyksen aktivoitumista siltaremontin hurjimmat korjauskustannusarviot liikkuivat jopa 600 000€ tienoilla. Sillan korjauksen valmistuessa rahaa sillan tarvikkeisiin ja urakoitsijoihin oli kulunut noin 130 000€. Kaikki sillan puuosat uusittiin ja pylonit suoristettiin sekä maalattiin. Talkootyötunteja tehtiin noin 2100. Niiden rahalliseksi arvoksi voidaan laskea 31 000€. Lisäksi kyläyhdistys sai tarvikkeita myös lahjoituksina, joiden arvo mukaan laskien siltaremontin kokonaiskustannukseksi jäi noin 180 000€. Näin ollen korjausbudjettiarvio siis jopa alittui.

Korjausprojektin onnistuminen osoitti, kuinka tärkeäksi Riippusillan säilyminen koetaan. Jäsen- ja kannatusjäsenmaksuja remontin rahoittamiseksi yhdistys sai yhteensä lähes 500.

Vaalittakoon riippusillan ainutlaatuista arvoa myös tulevaisuudessa!