Skip to main content

Terassin pesu ja öljyäminen kannattaa tehdä vuosittain, jotta terassin pinta pysyy kauniina ja kestävänä pitkään. Biohajoava pesuaine ja pellavaöljypohjainen käsittely pitävät huolta paitsi terassin pinnasta, myös ympäristöstä. Lue Uulan asiantuntevat vinkit!

Yläkulmasta kuvattu ulkoterassi huonekaluineen.

Terassin huolto aloitetaan pesusta

Terassin pintaan kertyy vuoden mittaan likaa, kuten linnunjätöksiä, puiden lehtiä, maantie- ja siitepölyä ja rasvaisia jälkiä, kun grilliottimista lipsahtaa porsaankyljys tai kolmivuotiaan jäätelö kääntyy terassille ylösalaisin. Kosteissa olosuhteissa terassin pintaan voi muodostua myös levä- ja homekasvustoja.

Tunnelmallinen terassi, josta maisema satamaan ja merelle.

Toisinaan puhdistukseen voi riittää pelkkä vesi, tai laimea mäntysuopaliuos, mutta varsinkin jos suunnitelmissa on öljytä pinta pesun jälkeen tai jos pinnassa on levä- tai homekasvustoja, kannattaa pesuun käyttää biohajoavaa Uula Homepesua. Se soveltuu kaikenlaisten luonnollisesti likaantuvien ja puhdistusta vaativien ulkopintojen huoltopesuun, ja tuhoaa mikrobikasvustoja.

Luonnonläheinen mökkiterassi metsän reunassa.

Terassin pesuun riittää vesi, harja ja pesuaine

Terassin pesuun tarvikkeiksi riittää harja ja ämpäri pesuliuoksen laimentamiseen. Vaihtoehtoisesti terassin voi pestä matalapainepesurilla. Uula Homepesua laimennetaan veteen lievästi likaisille pinnoille suhteessa 1:2 ja erittäin likaisille pinnoille 1:1.

Usein kuitenkin laimeampikin sekoitus riittää, varsinkin jos tarkoitus ei ole öljytä tai maalata pintaa. Huoltopesuun voi annostella Homepesua aluksi suhteessa 1:10, ja lisätä pesuainetta, jos pinta ei puhdistu riittävästi. Laimeampi seos on lempeämpi puupinnalle ja ympäristölle.

Varrellinen pesuharja ja vaahtoavaa saippuaa terassilaudoituksella.

Pesuliuos levitetään pinnalle sienellä, pesuliinalla, harjalla tai matalapainepesurilla ja sen annetaan vaikuttaa noin 5-10 minuuttia. Harjaaminen puun syiden mukaisesti auttaa pinttynyttä likaa irtoamaan. Vaikutusajan jälkeen pesuaine huuhdellaan pois, mieluiten lämpimällä vedellä, ja pinnan annetaan kuivua kunnolla.

Harmaantunut puu hiotaan ennen pintakäsittelyä

Jos terassin pinnassa on sen kuivuttua pesun nostattamia tikkuja, pinta kannattaa hioa, jotta kukaan ei satuta itseään. Jos pinta on tarkoitus öljytä ja se on “nukkainen” tai harmaantunut, vaalea puhdas puupinta hiotaan esille ennen käsittelyä.

Harmaantunutta lautaa.

Nukkaantunut ja harmaa puupinta on huono alusta pintakäsittelylle, koska se ei ole puun rakenteessa kunnolla kiinni, vaan irtoaa helposti, vieden käsittelyaineen mukanaan. Hionnan jälkeen pinta puhdistetaan huolellisesti hiontapölystä, ja terassin öljyäminen voidaan aloittaa.

Pellavaöljy antaa luonnonmukaisen suojan kosteutta vastaan

Keitetty pellavaöljy eli vernissa on kestävä suomalainen luonnonmukainen puunsuoja, jolla on pitkät perinteet muun muassa puuveneiden suojauksessa, joko sellaisenaan tai tervaan sekoitettuna. Kestävin suoja saatiin aikaan imeyttämällä tai upottamalla puu öljyyn.

Sivellin levittää öljyä puupintaan.

Vernissan imeytyminen ja kuivuminen on erittäin hidasta, ja vernissaan lisätään liuotinta, jotta se imeytyisi helposti ja nopeasti. Uula Puuöljy sisältää keitettyä pellavaöljyä, liuotinta, sekä ulkokäytössä välttämättömiä homeenestoaineita.

Puuöljy- ja terassiöljypurkit pöydällä.

Uula Terassiöljy puolestaan pohjautuu luonnonöljyjen sekoitukseen ja se on saatu emulgoimalla vesiohenteiseksi. Molemmat öljyt suojaavat puuta kosteudelta ja lialta sekä vähentävät puupinnan halkeilua. Molemmat tuotteet voidaan sävyttää Uula Perinnevärikartan kuultaviin sävyihin. Sävytetyllä öljyllä terassin saa sopimaan kauniisti talon ja pihamaan muihin väreihin. Öljyyn lisätty pigmentti myös suojaa pintaa auringon UV-säteilyltä, joka haurastuttaa puuta.

Ajoita terassin öljyäminen kuivaan puolipilviseen päivään

Terassin pinnan on oltava kunnolla kuiva, kun sitä lähdetään öljyämään, sillä öljy ei imeydy kosteaan puuhun kunnolla, vaan jää sen pintaan. Suomessa ilmankosteus on usein alhaisimmillaan toukokuussa, ja siksi terassin öljyäminen, kuten muutkin ulkomaalaustyöt usein ajoitetaan juuri toukokuulle. Lumien sulamisen jälkeen on hyvä antaa puupintojen kuivua kunnolla talven jäljiltä, ennen kuin niitä alkaa huoltaa.

Terassilaudoituksen pintaa kuivuu.

Myös perusteellinen terassin pesu voi kastella puun syvältäkin ja kuivumiseen kannattaa varata riittävästi aikaa. Auringonpaiste ja tuuli tietenkin nopeuttavat kuivumista. Teknisesti puupinnan kosteuden tulisi olla alle 15%, mutta riittävän kuivuuden pystyy hyvin arvioimaan omin aistein ilman erillistä puun kosteusmittaria.

Suorassa auringonpaisteessa terassia ei kuitenkaan pidä öljytä, vaan käsittely kannattaa ajoittaa kuivaan, mutta puolipilviseen päivään. Liian nopeasti kuivuva pinta voi jäädä epätasaisen ja läikikkään näköiseksi, eikä öljy ehdi imeytyä riittävän syvälle. Ilman suhteellisen kosteuden tulisi olla alle 80% ja lämpötilan vähintään +10 astetta.

Tarvikkeet ja viimeiset valmistelut

Varrellinen, leveä ja laadukas sekoiteharjaksinen sivellin on paras työväline terassin öljyämiseen, terassilastan avulla saa käsiteltyä hieman leveämmän kaistaleen kerrallaan. Lastaa käytettäessä tarvitaan lisäksi maalikaukalo.

Öljyä levitetään terassilaudoituksen pintaan leveällä siveltimellä.

Ennen käsittelyä kannattaa sävytettyä öljyä testata erilliselle vastaavalle puupinnalle, esimerkiksi ylijääneelle laudanpätkälle sävyn varmistamiseksi. Kuultavissa käsittelyissä puulaji, pinnan karheus ja aiemmat käsittelyt vaikuttavat lopulliseen värisävyyn.

Sekoita öljy huolellisesti ennen käsittelyä ja silloin tällöin käsittelyn aikana. Jos laajalle yhtenäiselle pinnalle sävytettyä öljyä on useassa purkissa, kannattaa niitä sekoittaa samaan astiaan riittävä erä mahdollisten sävyerojen välttämiseksi.

Näin öljyät terassin ja saat parhaan lopputuloksen

Levitä öljyä pintaan ohuelti leveällä siveltimellä tai lastalla, ja käsittele vain 1-3 lautaa kerrallaan sivelemällä puun syiden mukaisesti päästä päähän, lautojen välejä unohtamatta. Lauta käsitellään kerralla kokonaisuudessaan, ettei harmillisia saumajälkiä pääse syntymään.

Mies levittää terassiöljyä varrellisella siveltimellä.

Liian runsas kertakäsittely voi jättää laikukkaan lopputuloksen, ja siksi on parempi käsitellä pinta ohuelti kahteen kertaan kuin kerralla liian runsaalla öljyllä. Ylimääräisen käsittelyaineen voi pyyhkiä pois kuivalla kankaalla, jos se ei 10-15 minuutin kuluessa ole imeytynyt pintaan.

Ylimääräistä öljyä pyyhitään puun pinnasta kankaalla.

Anna terassin kuivua annettujen ohjeiden mukaisesti ennen seuraavaa käsittelyä. Uula Puuöljy on kosketuskuivaa noin 8 tunnin kuluttua ja pinta on uudelleenkäsiteltävissä vuorokauden kuluttua. Uula Terassiöljyllä voit käsitellä pinnan uudelleen 4 tunnin päästä ensikäsittelystä. Lue täydet tuotetiedot ja käsittelyohjeet tuotesivujen maalausohjeista.