Epäorgaaninen pigmentti
104 Titaanidioksidi
Alk. 38,58 €
Lisätietoa
104 Titaanidioksidi
104 Titaanidioksidi on hyvin peittävää ja pigmentti säilyttää hyvin valkoisuutensa. Se soveltuu erityisen hyvin öljy-, kalkki- ja liimamaaleihin ja sitä voidaan sekoittaa muihin pigmentteihin. Titaanidioksidi sopii maalien, kipsin, paperin, pahvin yms. värjäykseen. Värin lopputulos riippuu käytetyn pigmentin määrästä sekä siihen käytetystä sideaineesta. Huomioitavaa on, että pigmentin osuus ei saisi olla yli 10 % käytettävän sideaineen osuudesta. Pigmentti on vaaraton käyttäjälle ja ympäristölle.
Pigmentit
Pigmentit eli värijauheet sopivat maalin sävytykseen ja valmistukseen, koriste- ja taidemaalauksiin, kuten marmorointiin, ootraukseen, patinointiin sekä betonin, kalkkilaastin ja kalkkimaalin värjäämiseen. Pigmentteihin lisätään sideainetta, joka sitoo maalin ja pitää sen kiinni maalattavassa pinnassa. Pigmenteillä voi värjätä myös kipsiä, paperia ja pahvia. Värin lopputulos riippuu käytetyn pigmentin määrästä sekä siihen käytetystä sideaineesta.
Maaväripigmentit
Pigmenteistä löytyvät maavärit, kuten okrat, terrat ja umbrat ovat luonnosta tulevia pigmenttejä, jotka sopivat erittäin hyvin käytettäviksi öljymaaleissa niiden valonkeston ja värivoiman vuoksi. Umbrat ovat rautaoksideja, jotka sisältävät runsaasti mangaania. Pigmentti on kestävää ja sillä on erinomainen valonkestävyys. Umbrat eivät ole myrkyllisiä pigmenttejä. Niitä voi yhdistää muiden pigmenttien kanssa ja ne soveltuvat käytettäväksi kaikkiin sideaineisiin. Rautaoksidipigmentit sopivat betonin ja laastin sävytykseen hyvän värjäävyytensä vuoksi. Aidoilla maaväripigmenteillä saadaan kauniita ja pehmeitä värisävyjä.
Soveltuvuus
Valonkestävyys: Hyvä
Vesipohjaiset sideaineet: Hyvä
Öljypohjaiset sideaineet: Hyvä
Kalkki ja sementti: Kohtalainen
Pigmenttien käyttäminen maalin sävytyksessä
Vesiohenteisten maalien sävytyksessä pigmentti kannattaa sekoittaa ensin pieneen määrään vettä, jolloin saadaan ns. sävytyspastaa. Pigmenttiä sekoitetaan veteen niin, että tahnasta tulee tasaista ja melko paksua. Valmista tahnaa lisätään maalin joukkoon, kunnes se on halutun sävyistä. Pigmentin osuus ei saisi olla yli 10% valmiissa maalissa, sillä liian suuri pigmentin lisäys heikentää maalin kykyä tarttua alustaansa ja maali saattaa tahria kuivanakin pintana. Valkoisesta maalista ei siis saa kovin tummia sävyjä. Eri maalien sideainepitoisuudet vaihtelevat, joten sävytys on aina maalikohtaista. Öljymaalien sävytyksessä periaate on sama kuin vesiohenteisten maalien sävyttämisessä, mutta pigmentti sekoitetaan ensin joko tärpättiin tai keitettyyn pellavaöljyyn (vernissaan).
104 Titaanidioksidi maalin valmistuksessa
Pigmenteistä valmistettu öljymaali sisäkäyttöön. ( n. 1 litra )
Itse valmistettu öljymaali soveltuu huonekalujen entisöintimaalaukseen ja öljylasuurin valmistamiseen. Pigmenttien määrää muuttamalla voidaan vaikuttaa maalin peittävyyteen.
Valkoinen maali:
1 dl yleisohennetta
1kg titaanivalkoista
0,5 dl serotiinia
Aineet mitataan esim. kolmen litran astiaan ja sekoitetaan voimakkaasti porakoneeseen kiinnitetyllä maalinsekoittimella n. 15 – 60 min pigmenttien karheudesta riippuen. Maalin voi lopuksi suodattaa, jolloin liukenemattomat pigmenttikokkareet jäävät pois. Jos maali tuntuu liian ohuelta, sitä voi paksuntaa lisäämällä liitujauhoa tarpeen mukaan. Eri pigmentit reagoivat eri tavalla; toiset tarvitsevat enemmän öljyä liuetakseen kuin toiset. Yleensä raskaat pigmentit liukenevat pienempään öljymäärään kuin kevyet pölyävät pigmentit. Pieniä eriä tehdessä pigmentit liukenevat pienempään öljymäärään kuin kevyet pölyävät pigmentit.
Pigmentin hiertäminen
Valmistuksessa maalipigmentin hiertäminen on tärkeää. Pigmentit voi hiertää öljyn kanssa hienoksi pigmentinhiertimellä tai palettiveitsellä lasin päällä. Aluksi maali rahisee alustaa vasten. Maali on valmista kun seos on tasaista. Hierrä vain vähän maalia kerralla. Tahnaan sekoitetaan lisää öljyä ja maali on valmista. Maalia sivellään ohuita kerroksia 2-5 kertaa. Pinnan annetaan kuivua kerrosten välillä 2-5 vuorokautta.