Skip to main content

Pidempään jatkuvissa kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa ulkopinnoille saattaa ilmestyä mustaa tai harmaata homepilkkua. Pintahometta muodostuu tavallisesti puu- ja kiviainespinnoille, mutta myös metalli-, muovi- ja lasipinnoille. Lue ohjeet homeen oikeaoppiseen puhdistukseen ja ehkäisyyn.

Pintahome on esteettinen haitta

Homeitiöitä esiintyy luonnossa kaikkialla. Homesienet ovat rakennuksia ympäröivässä luonnossa tärkeä osa luonnon aineosien kiertokulkua. Rakennusten ulkopinnoille muodostuessaan home on esteettinen haitta, mutta se ei aiheuta rakenteellista vauriota kuten lahottajasieni eikä myöskään terveydellistä haittaa kuten rakennusten sisällä esiintyvä home voi aiheuttaa.

Kun homeitiöt saavat otollisen kasvualustan esimerkiksi rakennuksen pinnoille tarttuneesta siitepölystä, ja kasvuolosuhteet ovat sopivan lämpimät ja kosteat, home saa mahdollisuuden kasvaa ja kukoistaa. Lämmin syksy ja talvi lisäävät homeriskiä.

Homepilkkuja maalatun talon seinässä.

Samaan tapaan kuin mikä tahansa lika, home voidaan helposti pestä pois. Ennen huoltomaalausta homeenpoisto on erityisen tärkeää, jotta homeen uudelleen kasvu estetään.

Tehokas ilmankierto estää homeen kasvua

Tiheät kasvustot rakennusten ympärillä tuottavat paitsi homeen ruoaksi sopivaa siitepölyä, ne voivat luoda suojaisia taskuja, joissa ilma ei kierrä riittävästi, varsinkin pohjoisen puolella, jossa pinnat saavat muutenkin vain vähän suoraa auringonvaloa. Kasvuston harventaminen voi parantaa ilmankiertoa huomattavasti. Räystään aluset ja avokuistit voivat homehtua seinäpintoja herkemmin, koska kosteuden haihtuminen huonomman ilmanvaihdon vuoksi on hitaampaa.

Lehtipuita talon ympärillä.

Joissakin tapauksissa homeen esiintyminen voi liittyä rakenteellisiin seikkoihin, kuten liian matalaan sokkeliin tai puutteelliseen sadeveden ohjaukseen. Myös puuverhouksen laatu voi joissakin tapauksissa olla vaikuttava tekijä. Kun puu kuivataan nopeasti korotetussa lämpötilassa, voivat puun sokerit ja typpipitoiset yhdisteet rikastua puun pintakerroksiin, ja toimia ravinteena ja kasvualustana homeelle, mikäli olosuhteet muuten ovat otolliset homeen kasvulle.

Huoltopesuun tarvitaan vain laimea homeenpoisto

Ulkopintojen pitäminen puhtaana estää homeen ilmaantumista: kun homeitiöillä ei ole syötävää, eivät ne voi kasvaakaan. Pesu pelkällä vedellä tai laimealla pesuliuoksella, esimerkiksi mäntysuovalla, puhdistaa talven maantiepölyt ja alkukesän siitepölyt.

Jos pintoihin ilmestyy homepilkkuja, on homeitiöitä tuhoava homeenpoistoaine paikallaan. Kun kyseessä on huoltopesu, eikä maalattuja pintoja ei ole tarkoitus huoltomaalata, käytetään pesuun mahdollisimman laimeaa pesuliuosta. Liian voimakas pesuliuos voi vahingoittaa ja huokoistaa maalipintoja, mikä saattaa edesauttaa lian tarttumista pinnoille uudelleen.

Tuotteita homeen poistoon julkisivupinnoilta.

Uula Homepesu on turvallinen biosidejä sisältävä emäksinen pesuaine, joka poistaa hometta tehokkaasti eri pinnoilta. Huoltopesuun tuote laimennetaan 1:10 ja levitetään pinnalle sienellä, pesuliinalla tai matalapaineruiskulla ja annetaan vaikuttaa noin 10 minuuttia, jonka jälkeen pesuaine huuhdellaan huolellisesti pois. Pinnan harjaus pehmeällä harjalla huuhtelun yhteydessä auttaa pinttyneiden kohtien puhdistusta, mutta hankausta liian voimakkaasti kannattaa välttää. Erittäin pinttyneisiin kohtiin voi käyttää hieman vahvempaa liuosta laimentamalla homeenpoistoainetta 1:5.

Homeenpoisto on tärkeää ennen huoltomaalausta

Maalaus tehdään puhtaalle pinnalle, ja ennen huoltomaalausta pesu on aina tarpeen. Homeenpoistoaine puhdistaa hyvin paitsi näkyvillä olevan homekasvuston, myös silmälle näkymättömät itiöt, jotka on tärkeää poistaa ennen maalausta. Huoltomaalauksen yhteydessä pesuliuos voidaan laimentaa lievästi likaisille pinnoille 1:2 ja erittäin likaisten pintojen pesuun suhteessa 1:1.

Mies maalaa taloa henkilönosturissa.

Muista suojata ihoa, silmiä ja hengitysteitä, varsinkin ruiskua käytettäessä, sekä seinän vierustalla kasvavia kasveja. Pese, anna käsittelyn vaikuttaa, huuhtele pinta huolellisesti ja anna pinnan kuivua. Käsittelyn jälkeen kuivuneelle pinnalle suositellaan levitettäväksi vielä Uula Homesuoja, sideaineeton biosidipohjainen neste, joka jää vaikuttamaan maalipinnan alle. Homesuoja kuivahtaa hyvällä säällä vuorokaudessa, minkä jälkeen maalauksen voi aloittaa.

Ulkomaalit sisältävät homeenestoaineita

Ulkomaaleihin raaka-aineet on valittu siten, että maalipinta ei edesauta eikä aiheuta home- tai leväkasvustoa, ja ne sisältävät homeen- ja levänestoaineita suojaamaan maalipintaa. Käytettävien aineiden ominaisuuksia ja määrää rajoittavat kuitenkin tiukat kansainväliset sekä kansalliset ympäristö- ja terveyssäädökset. Aikoinaan käytettyjä raaka-aineita, kuten lyijyä ja sinkkidioksidia ei enää saa samoissa määrin käyttää, mikä on ympäristön ja ihmisten terveyden kannalta oleellisen tärkeää.

Nouda Uula Homepesu ja Homesuoja myymälästä jälleenmyyjiltämme tai lisää ostoskoriin verkkokaupassa ja tilaa ne maalien yhteydessä. Lue tuotteita koskevat käyttöohjeet Homepesun ja Homesuojan tuotesivuilta löytyvistä lisätiedoista.