Skip to main content

Ulko-oven maalaus kannattaa tehdä huolella, jotta se kestää paitsi sään aiheuttamia rasituksia, myös touhuntäyteisen elämän kolhuja.

Ulko-oven maalaus koostuu seitsemästä vaiheesta:

  1. Vanhan maalin poisto ja pintojen pesu
  2. Kolojen kittaus ja hionta
  3. Maalaamatta jätettävien osien suojaus 
  4. Homesuojaus
  5. Pohjamaalaus
  6. Välimaalaus
  7. Pintamaalaus

Jos kyseessä on uusi, aiemmin maalaamaton ulko-ovi, jäävät kaksi ensimmäistä askelta pois, ja työn voi aloittaa ovessa olevien ikkunoiden ja muiden maalaamatta jäävien osien suojauksella. 

Puisen ulko-oven peittävään maalaukseen suosittelemme Uula Pellavaöljymaalia. Käsin sävytettävä Pellavaöljymaali sävytetään aidoilla maaväripigmenteillä, jotka kestävät hyvin auringon UV-säteilyä. Ulko-oven maalipinnan on oltava korkealuokkainen, jotta se kestää paitsi sään aiheuttaman rasituksen ja puun elämisen, myös vilkkaan perhe-elämän mekaanisen rasituksen. Kuultavaan käsittelyyn, esimerkiksi tiikkisen ulko-oven huoltoon soveltuu Uula Puuöljy, joka voidaan myös sävyttää.

Ulko-oven maalaus alkaa pohjatöistä

Ennen ulko-oven maalausta kaikki vanha irtoileva tai huonosti kiinni oleva maali poistetaan maalikaapimella eli skrapalla ja teräsharjalla. Käytä silmä- ja hengityssuojaimia maalia poistaessasi. Jos maalikerroksia on useita, voi apuna käyttää miedon tuoksuista Uula Maalinpoistoa, joka pehmittää useammankin maalikerroksen niin, että ne voi helposti kaapia irti. Jos maalia poistetaan vain paikoittain, on jäljelle jäävä maalipinta hyvä hioa mattaiseksi. Huomaa, että ohuenkin maalikerroksen reunat voivat näkyä epätasaisuutena uuden maalipinnan läpi. Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi kannattaa kaikki vanha maali poistaa kautta koko oven pinnan. 

Pinnassa olevat hionta-, maantie- ja siitepölyt, noki ja mahdolliset rasvatahrat pestään Uula Maalipesulla tai Homepesulla tarpeen mukaan. Homepesua kannattaa käyttää, jos pinnassa on pieniä mustia pilkkuja tai vihertävää leväkasvustoa.

Jos ovessa on paljasta puupintaa, joka on ollut pidempään auringonvalolle alttiina, ja se on harmaantunut ja nukkainen, pinta hiotaan kiinteälle, “tuoreelle” puupinnalle ja hiontapölyt puhdistetaan.

 

Pohjatöiden työkalut

Valmistelut ennen maalausta

Ennen maalausta suojataan maalaamatta jätettävät osat kuten ikkunat tai oven kahva, jos se on paikoillaan. Huomaa, että maalarinteippi on hyvä poistaa mahdollisimman pian maalauksen jälkeen, että se ei poistettaessa jätä jälkeensä liimatahroja tai vedä maalia mukanaan. 

Sekoita maali huolellisesti aina ennen maalausta ja maalauksen aikana. Sävy kannattaa tarkistaa ennen maalaustyön aloittamista maalaamalla erillinen koepala. Huomaa, että maalin lopullinen sävy näkyy vasta maalin kuivuttua kunnolla.

Jos ovi on irrotettu paikoiltaan ja käsitellään sisätiloissa, huomioi, että pellavaöljymaali tarvitsee kuivuakseen valoa ja lämpöä. Parhaiten pellavaöljymaali kuivuu ulkotiloissa. Suoraa auringonpaistetta on kuitenkin vältettävä.  

Ennen maalausta pinta suositellaan käsiteltävän Uula Homesuojalla, joka levitetään pintaan ja annetaan kuivua. Vuorokausi kuivumisaikaa riittää hyvin.

 

Pohja- ja välimaalaukseen käytetään ohennettua maalia

Ulko-oven maalaus on tehtävä huolella, jotta pinnasta tulee kestävä. Pellavaöljymaali levittyy parhaiten jämäkällä siveltimellä. Maalattavan pinnan on oltava puhdas ja kuiva, ilman suhteellisen kosteuden alle 80% ja lämpötilan vähintään +10 astetta. 

Ohenna pellavaöljymaalia pohjamaalaukseen 15-20% Uula Öljymaalin ohenteella, joka sisältää vernissaa. Levitä maali ohuelti, tiukkaan puun syyhyn sivellen, sillä liian runsas maalikerros rypistyy kuivuessaan. Useampi ohut kerros takaa myös perusteellisen imeytymisen ja kestävän pinnan. Käsittele myös kaikki mahdolliset poikkileikkauspinnat huolellisesti. Anna kuivua.

Pellavaöljymaali on kosketuskuiva 2-3 vuorokaudessa ja päällemaalattavissa 4 vuorokauden kuluttua. Välimaalauksen voi tehdä parin kuivumispäivän jälkeen, mutta ennen pintamaalausta pinnan on annettava kuivua kunnolla, vähintään 4 vuorokauden ajan. 

Jos ovessa on koloja tai rakoja, jotka kaipaavat täyttämistä ja tasoitusta, ne kitataan pohjamaalin kuivuttua. Kitin kuivuttua pinta hiotaan ja hiontapölyt puhdistetaan huolellisesti. Käytettäessä pellavaöljykittiä pellavaöljymaalin kanssa ei kitin kuivumista tarvitse odottaa, vaan pellavaöljymaalilla voi maalata tuoreen pellavaöljykitin päälle. Pellavaöljykittiä ei tällöin tietenkään hiota, mutta se on helppo tasoittaa sileäksi kittiveitsellä tai lastalla.  

Ohenna maalia välimaalaukseen 10-15%. Levitä maali jälleen ohuelti tiukasti puun syyhyn sivellen. Anna kuivua 4 vuorokautta ennen pintamaalausta. Jos pintaan on maalin kuivuessa ilmaantunut epätasaisuuksia, pinnan voi kevyesti hioa ennen pintamaalausta. 

 

Ulko-oven pintamaalaus

Kun välimaalaus on kokonaan kuiva, ovipinnat voi pintamaalata. Valmiiksimaalaukseen maalia ei tarvitse, eikä kannata ohentaa. Jos maali kuitenkin tuntuu kovin jäykältä ja hankalalta levittää, voi sitä ohentaa korkeintaan 10%. Vaihtoehtoisesti maalia voi lämmittää vesihauteessa ennen maalaukseen ryhtymistä, jolloin se notkistuu ja levittyy helpommin. 

Saadaksesi tasaisen pinnan, maalaa pinnat laudoituksen suuntaisina kaistoina päästä päähän. Anna kuivua 4 vuorokautta. Käsittele uutta maalipintaa varoen. Vaikka pinta on kuiva, maali kovettuu vielä kokonaisen kuukauden ajan, jolloin terävät esineet saattavat vahingoittaa pintaa.