Skip to main content

Ulkomaalaus kutsuu “jokanaista”

Ella Kannisen ja Jasmiini Lappalaisen kirja Jokanaisen mökkiremontti ohjeistaa ulkomaalauksen aloittelijoita

 

Jokaisella kokemattomalla ja rohkaisua kaipaavalla remontoijalla pitäisi olla Jasmiini Lappalaisen kaltainen ystävä, jonka voisi kutsua talkoisiin ensimmäiseen pintaremonttiin; ystävä, joka seitsemän remontoidun talon kokemuksella näyttäisi kädestä pitäen, miten tapetointi parhaiten sujuu, ja josta kipinöisi niin paljon tee-se-itseintoa, että epäilys omista kyvyistä katoaisi voimaannuttavaan remonttihuumaan. Ella Kanniselle kävi juuri näin, eikä hän ensimmäisten tapiseeraustalkoiden jälkeen ole katsonut taakseen, vaan häneltä ja Jasmiini Lappalaiselta ilmestyy jo toinen kirja epäröivän remontoijan pelastukseksi.

Jasmiini ja Ella toteuttivat pitkäaikaisen haaveensa ja hankkivat kumpainenkin vanhan kesämökin remontoitavaksi. He tekivät perusteellisen kartoituksen kunnostustarpeista, tekivät töitä tiiviisti pitkän kesän, ja kirjoittivat kokemuksistaan selkeän ja helposti lähestyttävän Jokanaisen mökkiremontti -kirjan. Kirja ei kuitenkaan ole pelkästään naisille suunnattu. ”Jokanainen on ihminen, joka haluaa oppia uutta ja joka on valmis käärimään hihansa. Arki vilisee jokanaisia ja jokamiehiä, jotka meidän silmissämme pystyvät ja kykenevät halutessaan arjen keskellä uusiin aluevaltauksiin, kuten vaikkapa remontoinnin opettelemiseen. Kirjalla haluamme luoda uskoa, että kyse on vain päätöksestä, jonka jälkeen loppu on käytännön järjestelyjä”, Ella kuvailee.

Ulkomaalaus sujuu ensikertalaisiltakin

Ella osti pyöröhirsisen mökin, Jasmiini puolestaan ihastui 1930-luvulla rakennettuun mummonmökkiin. Molempiin mökkeihin, sekä sisälle että ulos, valittiin Uula Colorin maalit. ”Uula oli meille luonteva valinta, koska halusimme käyttää kotimaisia ja hengittäviä maaleja. Halusin myös kiinnittää huomiota siihen, että valitsemamme materiaalit kunnioittavat vanhan talon henkeä”, Jasmiini kertoo.

Kumpikaan ei ollut aiemmin maalannut ulkoseiniä, joten neljällä hyvin erilaisella ulkomaalilla maalaamisessa riitti haastetta. ”Maalasimme Petrooliöljy-, Pellavaöljy- ja Keittomaalilla sekä Roslagin Mahongilla, ja jokainen toimi käyttökohteessaan erinomaisesti. Oli todella kiinnostavaa päästä kokeilemaan niitä kaikkia, sillä jokaisen maalin kanssa oli omanlaisensa tavat toimia. Pellavaöljymaalin riittoisuus sekä pitkä kuivumisaika, ja Petrooliöljymaalin yhden maalauskerran peittävyys tulivat itselle aivan uusina asioina”, Jasmiini kertaa ensikokemuksiaan. Pellavaöljymaalin pitkä kuivumisaika on sen kestävyyden salaisuus.

 

 

Ellalle puolestaan jäivät mieleen erityisesti pohjatyöt: ”Opin kuinka poistaa vanhaa maalia ja pinttynyttä likaa sekä tuotteilla että käsivoimin. Opin myös, miksi homeenestoaine on olennainen osa mökin huoltoa. Vaikka ulkomaalaus jännitti etukäteen, maalauskokemus oli todella miellyttävä, varsinkin sen jälkeen, kun opin suojaamaan käteni hanskoilla!” Myös Ellan nuori poika sai remonttikesänä ensikasteen ulkomaalaukseen, positiivisin kokemuksin.

 

Pohjatyöt palkitsevat ulkomaalauksessa

Remontin suunnittelu kannattaa tietenkin tehdä huolellisesti, mutta Jasmiini tunnistaa askeleen jopa ennen varsinaista suunnittelua: ”Mökkiin tutustumiseen on hyvä ottaa aikaa. Katsella ja kuunnella rakennusta ensin aivan rauhassa, vaikka sormet syyhyäisivätkin.” Fiilistely ja havaintojen tekeminen saattavat suoristaa monta mutkaa, helpottaa suunnitteluprosessia ja estää hätäisistä päätöksistä johtuvia umpikujia.

Ulkomaalauksen valmistelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, sillä pohjatöihin saattaa kulua yllättävän paljon aikaa. Pohjatöihin panostaminen palkitsee kuitenkin pitkään kestävällä maalipinnalla. Vanhaa maalia rapsutellessa voi saada käsityksen talossa aiemmin käytetyistä maalityypeistä, mikä auttaa oikean maalin valinnassa. Esiin saattaa tulla myös korjausta kaipaavia kohtia, joita ei maalipeitteen alta huomannut. Jasmiini koki pohjatyöt kaikkein haastavimmiksi: ”Rapsuttelin päivät pääksytysten vanhoja kerrostumia pois ja välillä piti pitää taukoa, jotta sai kerättyä motivaatiota jatkaa. Käytin todella vaikeisiin kohtiin maalinpoistoainetta.” Ellan 1970-luvun mökin ulkopinnat lasipuhallettiin ennen maalausta, jotta pinta saatiin mahdollisimman puhtaaksi. ”Lasimurskapuhallettu seinä imi puunsuojaa odotettua enemmän, ja maali loppui kesken, mutta olen lopputulokseen sekä Taateli-sävyyn todella tyytyväinen.” Myös Jasmiini nauttii kättensä töiden jäljestä mökillä liikkuessaan: ”Punamultamaalilla maalattu saunarakennukseni on aina ilo silmälle. Mikä sen perinteisempi mökkimaisema! Petroliöljymaalin levittyvyys, peittävyys ja lopputulos yllättivät positiivisesti ja olen joka kerta mökille saapuessa valtavan iloinen mökin ulkonäöstä.”

 

Remontointi elämäntapana

Remontointi on monelle käytännön sanelema pakko, joka on hoidettava, mutta Jasmiinille se on terapiaa, joka tarjoaa mahdollisuuden tyydyttäviin flow-kokemuksiin: ”Rakastan uppoutua omaan sisäiseen maailmaani remontoidessani. Mieli keskittyy vain kulloiseenkin työvaiheeseen ja sen tarkkailuun. Koko ajan näkee edistymisen ja tietää, että on taas askeleen lähempänä lopputulosta. Sydämessä läikähtää joka kerta, kun saa jotain ihan omin käsin valmiiksi – tulee valtavan onnellinen ja kevyt olo. Jos olisi mahdollista niin remontoisin mielelläni jatkuvasti jotain.” Vanhat rakennukset ovat kuitenkin yllätyksiä täynnä, ja joustavaa asennetta tarvitaan, kun kaikki ei mene suunnitelmien mukaan: ”Epätoivo iskee silloin, kun siitä ulkoseinästä ei maali ota irrotakseen nätisti tai vanhaa taloa kunnostaessa tulee aina uusi yllätys vastaan: jokin, mihin ei osannut pinnalta katsoessa yhtään varautua. Silloin tulee miettineeksi, että en enää yhtään seinä- tai lattialevyä lähde irrottamaan, kun aina tulee jokin asia, joka mutkistaa, vaikeuttaa tai ainakin lisää kierroksia asiaan. Mutta joka kerta niistä on lopulta selvitty!”

Myös Ella on jäänyt tiukasti koukkuun remontointiin: ”Olen niin remontointitaipaleeni alussa, että jokainen itse tehty työ ja vaihe inspiroi, ja saa haluamaan lisää. Minua kiehtoo ajatus että jonain päivänä oppisin vaikkapa lipastojen ja ovien tuunaamista.” Seuraavan kirjan suhteen Jasmiini on salaperäisempi: ”Kirja-ideoita on montakin, mutta nyt taitaa olla hetki hengähtää! Kirjoitimme kaksi kirjaa vuoden aikana ja remontoimme satoja ja satoja tunteja viime kevään, kesän ja syksyn aikana. Omalla mökillä riittää kunnostettavaa edelleen, eli remppaprojektit jatkuvat entiseen malliin, eikä tule aika pitkäksi tulevanakaan kesänä.”

 

Jasmiini on kirjoittanut hurjasta mökkiremonttikesästä ja sen haasteista myös blogin, josta tämän voimakaksikon uskomaton energian määrä piirtyy esille konkreettisesti.

Jos tunnet jokanaisen kutsun tai löydät sellaisen sisältäsi, saat Jokanaisen mökkiremontti -kirjan veloituksetta (arvo €26,90), kun tilaat verkkokaupastamme €250 arvosta tuotteita. Käytä tilauksen yhteydessä koodia: jokanaisenetu2022.

Yleisiä ohjeita ulkomaalaukseen löytyy verkkosivuiltamme https://uula.fi/maalausohjeet/maalausopas/. Tuotekohtaisiin käsittelyohjeisiin, jotka niin ikään löytyvät verkkosivuiltamme jokaisen tuotteen kohdalta, kannattaa tutustua hyvissä ajoin, sillä ne saattavat vaikuttaa maalityypin valintaan.