Skip to main content

Ulkoseinän maalaus onnistuu kokemattomaltakin maalarilta, kun on järjestelmällinen ja noudattaa maalityypille annettuja ohjeita.

Ulkoseinän maalauksessa on 3-5 päävaihetta:

  1. Aiemman maalityypin tunnistus ja pinnalle sopivan maalityypin valinta
  2. Pohjatyöt, joihin kuuluu vanhan maalin poisto, vähintään niiltä osin kuin se on irtoilevaa tai huonosti kiinni, sekä pinnan pesu
  3. Homesuojaus
  4. Pohjamaalaus tai paikkapohjamaalaus
  5. Pintamaalaus

Jos kyseessä on aiemmin maalaamaton pinta, jäävät ensimmäiset kaksi askelta pois, ja homesuojauksen jälkeen pintaa voidaan lähteä pohjamaalaamaan. 

Ulkoseinän maalaus vaatii paitsi päätöksiä värin suhteen, myös oikean maalityypin valinnan.

Aiemman maalityypin tunnistus ja sopivan maalityypin valinta

Ulkomaalin valinnassa tärkeää on paitsi värisävy, ennen kaikkea maalityyppi, joka on maalattavaan pintaan soveltuva ja siksi mahdollisimman pitkään kestävä ja pintaa hyvin suojaava. Jos kyseessä on huoltomaalaus, on ensin otettava selville minkä tyyppisellä maalilla rakennus on aiemmin maalattu, jotta voi varmistaa uuden maalin soveltuvuuden vanhan maalin päälle. 

Keitto- eli punamultamaali muuttuu vanhetessaan jauhomaiseksi, ja pintaa pyyhkäistessä voi sormiin jäädä jauhomaista pigmenttiä. Jos maali lähtee jauhomaisena irti pinnasta jäykällä harjalla harjaten, on se todennäköisesti punamultamaalia. Paras maali aidon punamultamaalin päälle on aito keittämällä valmistettu punamulta- eli keittomaali, mutta jos maalityyppiä haluaa vaihtaa, on vanha punamulta poistettava erittäin huolellisesti ennen maalausta tartunnan varmistamiseksi. 

Öljymaalit, kuten pellava- ja petrooliöljymaalin, tunnistaa myös jauhoisesta liituuntuneesta pinnasta. Koko maalikerros ei kuitenkaan lähde pois harjaamalla, vaan ohuen jauhomaisen kerroksen alla vanha maali krakeloituu neliömäisiin pieniin palasiin, jotka napsahtavat poikki, kun niitä vääntää sormissaan. Öljymaalin päälle paras valinta on öljymaali.

Muovisideaineiset maalit puolestaan irtoilevat vanhetessaan liuskoina, jotka taipuvat, eivätkä napsahda poikki niitä taivutettaessa. Alkydi- ja erilaisten muovisideaineisten maalien päälle voidaan käyttää pellava- tai petrooliöljymaalia huolellisten pohjatöiden jälkeen. 

Aiemmin maalaamattomille sahalautapinnoille soveltuvat jotakuinkin kaikki ulkomaalit, sillä karkeaan ja huokoiseen sahapintaan on maalin kuin maalin helppo tarttua ja imeytyä. Uudet höylä- ja höylähirsipinnat voivat olla sileytensä, tiiviytensä ja sisältämiensä uuteaineiden takia haastavia eri maalityypeille. Omat ohjeensa uusille höyläpinnoille löydät täältä. 

Ulkoseinän maalaus lähtee käyntiin perusteellisilla pohjatöillä.

Ulkoseinän pohjatyöt ennen maalausta

Ulkoseinän maalaus on monen mielestä kuin lasten leikkiä, kun pohjatyöt saa tehtyä. Huolelliset pohjatyöt ovat kuitenkin vaivansa arvoiset, sillä ne voivat pidentää maalipinnan ikää huomattavasti. 

Öljy- alkydi- tai lateksimaaleja poistaessa tärkeää on poistaa kaikki irtonainen tai huonosti kiinni oleva maaliaines pinnasta. Jos maalikerroksia on kertynyt paksulti tai maalipinta on muista syistä poistettava lähes kokonaan, kannattaa harkita, soveltuuko esimerkiksi lasimurskapuhallus maalin poistamiseen. Usein kuitenkin käsikäyttöinen skrapa eli maalikaavin on riittävä. Sillä pystyy poistamaan maalia tehokkaasti ja puupintaa vahingoittamatta. Usein se on paras työkalu myös pihkavalumien poistamiseen. Keittomaalin poistoon riittää jämäkkä pitkävartinen katuharja tai juuriharja. Muista suojata silmät sekä hengitystiet maalia poistaessa.

Jos maalipinta on rapissut paikoin niin, että paljastunut puupinta on päässyt harmaantumaan ja nukkaantumaan, tai pinta on ollut käsittelemättömänä, on harmaantuneet alueet hiottava kiinteälle puupinnalle. Nukkaantunut pinta ei ole riittävän kiinteä alusta maalin tartuntaan, vaan tikkuinen nukka irtoaa puupinnasta helposti ja irrottaa tällöin maalin mukanaan. 

Maalinpoiston ja hionnan jälkeen pinta puhdistetaan pölystä ja muusta liasta. Pinnan voi kevyesti kuivaharjata, minkä jälkeen se pestään tarpeen mukaan joko maalinpesu- tai homepesuaineella. Ohjeiden mukaisen pesun jälkeen pinta huuhdellaan ja annetaan kuivua. 

Homesuojausta suositellaan sekä huoltomaalattavan että uuden pinnan pohjustukseen.

Ulkoseinän homesuojaus

Biosidipohjainen homesuoja-aine tuhoaa maalattavaan pintaan kiinnittyneitä home- ja leväitiöitä ja toimii ennaltaehkäisevänä pohjusteena hidastaen mahdollisten homekasvustojen muodostumista. Uula Homesuoja on sideaineeton neste, joka levitetään ja annetaan kuivua pintaan ennen maalauksen aloittamista. Levitys onnistuu helpoimmin puutarha- tai reppuruiskulla. Liuos kuivuu nopeasti ja pinta on maalattavissa vuorokauden kuluttua homesuojakäsittelystä. Homesuojaa suositellaan käytettäväksi kaikkien ulkomaalien pohjusteena.

Kaikki maalityypit eivät vaadi erillistä pohjamaalausta.

Ulkoseinän pohjamaalaus tai paikkapohjamaalaus

Keittomaali ja kuultava Roslagin Mahonki eivät vaadi pohjamaalausta, mutta pellava- ja petrooliöljymaalia käytettäessä pinta pohjamaalataan. Aiemmin maalaamattomat sahalautapinnat pohjamaalataan Uula Ulkopohjamaalilla, erilliset höylähirsipintojen maalausohjeet löytyvät täältä.

Huoltomaalauksessa paikkapohjamaalataan ne kohdat, jotka maalinpoiston jälkeen ovat jääneet puupuhtaiksi. Uula Pellava- ja Petrooliöljymaalia käytettäessä suosittelemme pohjamaalaukseen 15-20% ohennettua pellava- tai petrooliöljymaalia. Molempien maalien ohennukseen käytetään Uula Öljymaalin ohennetta, joka sisältää vernissaa.  

Ulkoseinän pintamaalaus

Ennen maalauksen aloittamista sekä silloin tällöin maalauksen aikana maali sekoitetaan huolellisesti porakoneeseen kiinnitettävällä maalivispilällä, sillä pigmentit saattavat vajota nopeastikin purkin pohjalle aiheuttaen pieniä sävyeroja. Yhtenäistä seinäpintaa varten kannattaa hankkia ja sekoittaa riittävä maalierä yhteen astiaan mahdollisten hienoisten sävytyksessä syntyvien sävyerojen välttämiseksi. 

Maalattavan pinnan on oltava puhdas ja kuiva ennen maalauksen aloittamista. Ulkoseinän maalaus on parasta tehdä kuivalla pilvipoutaisella säällä. Pellavaöljypohjaiset maalit vaativat kuivuakseen lämpöä ja valoa, ja siksi lämpötilan on hyvä olla vähintään +10 astetta ja suhteellisen ilmankosteuden alle 80%. Vesisateessa tai suorassa auringonpaisteessa ei saa maalata. Auringon aiheuttama kuumuus saattaa nostattaa maalipintaan kuplia. 

Ulkoseinän maalaus noudattelee ulkoverhouksen suuntaa niin, että muutama lauta kerrallaan pyritään maalaamaan ja tasoittamaan kokonaan laudan päästä päähän. Näin maalipinnasta tulee tasainen ja kaunis, eikä näkyviin jää saumoja tai muuta pintaa kiiltävämpiä kohtia. Korkeapaineruiskua käytettäessä maali tasoitetaan ruiskutuksen jälkeen jämäkällä siveltimellä, jotta maali levittyy tasaisesti ja tarttuu sekä imeytyy pintaansa hyvin.   

Pellavaöljymaalilla pintamaalataan kahteen kertaan ohuelti tiukkaan puun syyhyn sivellen, kun taas Petrooliöljymaali maalataan kertamaalauksena runsaalla maalilla. Myös Keittomaali maalataan kertamaalauksena. Pellavaöljymaalin pinnan annetaan kuivua 4 vuorokautta ennen toista maalikerrosta, kun taas kuultavan Roslagin Mahongin voi käsitellä heti kahteen kertaan “märkää märälle”, jos pinta on riittävän huokoinen ottamaan kaksi käsittelyä vastaan. 

Tuotekohtaiset käsittelyohjeet, joihin kannattaa aina tutustua ennen maalausta, löytyvät verkkokaupastamme uula.fi jokaisen tuotteen omalta sivulta. Lisäneuvojen tarpeessa meille voi myös soittaa numeroon 010 8200 020 tai lähettää sähköpostia osoitteeseen uula@uula.fi.