Skip to main content

Vilpola tai vaikkapa saunatupa. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Vilpola löytyy Eurajoelta, perinteisen suomalaisen maalaismaiseman hellästä syleilystä. Siellä on Laakson perheen kesäkoti, Sydänmaa. Aikoinaan 50-luvun alussa rakennettu lapsuudenkoti on kokenut osittaisen muodonmuutoksen. Pihapiirin miljööstä löytyvät perinteisen päärakennuksen lisäksi saunarakennus sekä aikanaan karjasuojana toiminut tila, joka on nyt remontoitu idylliseksi vilpolaksi. Muutostyöt sekä saunarakennuksessa että päärakennuksessa on tehty vanhaa kunnioittaen ja paljon olemassa olevia materiaaleja hyödyntäen.

Rustiikkinen tunnelma

Vilpolan viileän vaalea ja lämpimän rustiikkinen tunnelma tekee viihtyisästi pienestä tilasta tilavan tuntuisen. Tilan tuntua luo myös poistettu välikatto, joka paljastaa aidosti vanhat, ajan värittämät kattolaudat ja ruostuneet naulat. Välikaton ja seinäpinnan rosoinen reuna on ainutlaatuinen. Sen luoma kontrasti on vaikuttava.

Remontin aikana vuosikymmeniä kattoa kannatelleet parrut on vaihdettu uusiin ja ne on käsitelty Uula Puutervalla tummiksi. Seinustalla olevista pariovista on poistettu vanhat maalikerrokset ja ne on jätetty sellaisiksi. Rustiikkiset ovet antavat kuin arvuutellen mielikuvan uudesta avautuvasta tilasta. Ikkunaseinällä olevan puuarkun pintaan on valittu valkoinen Uula Puulattiamaali. Ikkunapuitteessa on pilkahdus sinistä Uula Ovi- ja ikkunamaalilla maalattua Pilven sävyä ja vihreää Naavan sävyä.

Sisustusmaalilla maalattiin seiniin kalkkimaalin tuntu

Seinäpinnat maalattiin Into Sisustusmaalilla, himmeäksi. Sillä saatiin tilaan kalkkimaalilla maalattu tuntu. Tilassa aikaisemmin ollut betonilattia on vaihdettu lautalattiaksi. Vanhan tunnelman luomiseksi sahalaudasta valmistettu lattia käsiteltiin aluksi yhteen kertaan Uula Öljykuullolla, sävyllä 0505 Kastanja. Toinen käsittelykerta tehtiin värittömällä Öljykuullolla ja käsittelyn aikana puupintaan ripolteltiin satunnaisesti Rautaoksidimustaa pigmenttiä lautalattian elävöittämikseksi. Lopuksi lattia käsiteltiin vielä värittömällä Öljykuullolla kertaalleen.

Vilpolasta saunaan johtava puuovi on alkuperäinen. Se käsiteltiin kertaalleen Uula Puutervalla. Vanhat saranat ja perinteinen kahva jäivät oveen sellaisenaan. Vilpolan seinäpinnat on maalattu valkoiseksi ja niiden rosoisuudelle on annettu arvoa. Käsittelemätön tiiliseinä somistaa tilaa aitoudellaan. Erivärisien tiilien leikittelevyys on kaunis yksityiskohta, joka saa myös parin vanhoista, monivärisistä kattolaudoista.

Vilpolassa tunnelmaa ja valoa luovat kynttilät ja tarvittaessa tilaa lämmittää kamiina. Vaikka Sydänmaa onkin perheen kesäkoti, tilan lämmitettävyys mahdollistaa sen käyttämisen ja yhteisen ajanvieton myös muina vuodenaikoina.

Tila viimeisteltiin kalusteilla ja mustaksi maalatulla rottinkituolilla

Vilpolan kalustus on pelkistetty, mutta toiminnallinen. Sopivan kokoisen pöydän ääressä voi viettää aikaa herkutellen, vilvoitellen tai jutustellen. Vanha rottinkituoli on matkannut perheen arjessa jo vuosia. Ajan hioma ja käytön kuluttama rottinkituoli on maalattu mustaksi iNTO Kalustemaalilla. Tumma sävy ryhdittää mukavasti vaaleaa tilaa ja luo kumppanuuden mustan kattokynttelikön kanssa.

Muodonmuutoksen kokenut tila on tyylikäs kokonaisuus. Siinä yhdistyvät vaaleus, kepeys, rouheus ja rustiikkisuus sopivalla tavalla. Vilpolan tunnelmassa rentoutuu, rauhoittuu ja saa hengähtää, ihan niin kuin sen tarkoitus oikeasti onkin. Kiitos Laakson perheelle, että saimme vierailla luonanne Sydänmaalla.

Tutustu myös Sydänmaan kesäkeittiöprojektiin