Monet vahvat yritysideat syntyvät halusta ratkaista ongelman, jota ei enää voi ohittaa. Uula Color sai alkunsa juuri tällaisena hetkenä 1970-luvulla, kun markkinoille saapuivat maaöljystä johdettujen petrokemian tuotteiden mukana myös lateksimaalit. Ne olivat uudenlaisia – helppoja käyttää, mutta myös hengittämättömiä. Lateksimaalien tiiviit muovikalvot estivät kosteutta haihtumasta ja aiheuttivat puupinnoille muun muassa laho-ongelmia. Samaan aikaan perinteiset, luonnonöljyihin pohjautuvat maalit olivat kadonneet markkinoilta, vaikka niillä oli satojen vuosien historia suomalaisessa rakentamisessa.
Uulan tarina

Arto Uunila toimi tuolloin maalitehtaan edustajana. Hän kohtasi asiakkailtaan toistuvia reklamaatioita ja havaitsi, että lateksimaalien yleistyessä oltiin hukkaamassa jotakin arvokasta – perinteinen, käsityöhön nojaava rakennuskulttuuri, joka kunnioittaa myös luontoa. Arto alkoi keittää perinteistä punamultamaalia kotitalonsa ulkorakennuksessa. Pellavaöljystä, väripigmenteistä ja jauhoista syntynyt maali oli kuin aikamatka menneeseen ja samalla askel kohti uutta. Arton valmistamaa maalia alettiin myydä Uuniloiden Värivinkki-liikkeessä.
Vuonna 1977 Arto oli työtehtävissä Nurmon ulkomuseolla, kun hänen työnsä keskeytti utelias kysymys: “Mistä olet saanut purkkiisi pellavaöljyltä tuoksuvaa maalia?” Kysyjä oli arkkitehti Panu Kaila. Kohtaamisesta syntyi yhteinen näkemys, jonka mukaan rakennusperintö ja luonnonmateriaalit ansaitsevat uuden elämän.

Uunilan, Kailan ja Museoviraston yhteistyön myötä vuonna 1987 syntyi Uulatuote Oy ja samalla lupaus muovittomasta, hengittävästä maalista, joka valmistetaan luonnon ehdoilla. Panun kädenjälki näkyy edelleen myös Uulan visuaalisessa ilmeessä. Vuonna 1991 hän suunnitteli logon, jossa esiintyvät Natura & Traditio – luonnon ja perinteen hengettäret. Vaikka Uulan brändi on sittemmin uudistettu, hengettäret kantavat yhä mukanaan Uulan tarinaa.

Vuosikymmenten aikana Uula on kehittynyt vastaamaan nykyaikaisen maalin ja maalaajan vaatimuksia pitäen samalla kiinni toimintaa kantavista arvoistaan, kotimaisuudesta ja muovittomuudesta. Nykyään referenssikohteemme ulottuvat suomalaisista kirkoista aina Versaillesin palatsiin asti, mutta tärkeintä kuitenkin on, että Uulan maalit ovat löytäneet paikkansa sieltä, mihin ne on tarkoitettu – suomalaisten kodeista ja sydämistä. Yhä useampi valitsee kohteeseensa Uulan muovittomat maalit, jotka antavat kodin hengittää.
