Skip to main content

Maria Fager on sisustusalan moniosaaja, joka mieluiten suunnittelee ja toteuttaa ympäristöä ja asukkaiden terveyttä kunnioittavia ekologisia remontteja. Mitä ekologinen remontointi tai sisärakentaminen käytännössä merkitsee?

Ekologisessa sisärakentamisessa ja remontoinnissa kiinnitetään huomiota sekä kokonaisuuden, että sen eri elementtien ja materiaalien elinkaareen: miten ja missä materiaalit valmistetaan, kuljetetaan, miten niitä voi korjata ja muokata, miten pitkään ne palvelevat ja miten ne elinkaarensa lopussa hävitetään. Ekologisen kokonaisuuden määrittäminen ei välttämättä ole helppoa, ja joka tapauksessa se vaatii pitkäkatseista ajattelua. Ympäristöjalanjälki määritellään suunnittelupöydällä.

Rakennus- ja purkujäte Suomen toiseksi suurin jätteen lähde

Sisustussuunnittelijan palkkaaminen rakennus- tai remonttiprojektiin voi tuntua kalliilta luksukselta, mutta pitkällä tähtäimellä sillä voi olla keskeinen merkitys paitsi remontin ekologisuuteen, se voi myös säästää selvää rahaa. Ekologisesti suunniteltu ja luonnonmukaisin materiaalein ja periaattein toteutettu sisätila saattaa olla nykyrakentamisessa käytettyihin materiaaleihin verraten kalliimpi, mutta korkeampi alkupanostus maksaa itsensä takaisin pitkäikäisyytenä. Hyvin suunnitellulla ekologisella asuintilalla on myös alhaisemmat käyttökustannukset, sitä on helppo huoltaa ja päivittää, sekä muokata elämäntilanteiden muuttuessa.

Ekologisen remontoinnin periaatteisiin kuuluu tietenkin se, että säilytetään mahdollisimman paljon vanhaa ja uudella korvataan vain välttämätön ja ehdottoman tarpeellinen. Suunnittelija pystyy visioimaan, miten tila voidaan päivittää mahdollisimman kevyin toimenpitein, ilman, että joudutaan repimään kaikki vanha irti ja aloittamaan alusta. Remontoinnista syntyvä jätemäärä kuormittaa ympäristöä huomattavasti; rakennus- ja purkujätteet ovat ympäristökeskuksen mukaan määrältään Suomen toiseksi suurin jätelaji.

Luonnonmateriaaleilla jatkuvuutta yli sukupolvien

Maria Fager haaveili jo lapsena rakennus- tai sisustusarkkitehdin ammatista. Arkkitehdiksi hän ei päätynyt, mutta on opiskellut ja työskennellyt monipuolisesti pintakäsittelyalalla paitsi suunnittelijana myös rautakaupan myyjänä, maalarina, tapetoijana, kaakeloijana. Oma yritys Farger design syntyi muutama vuosi sitten.

Luonto on Marialle aina ollut tärkeä ja sieltä hän ammentaa innoitusta myös ekologispainotteiseen sisärakentamis- ja sisustussuunnitteluun. ”Luonnonmateriaalit ovat parempia paitsi ympäristölle, myös asukkaiden terveydelle. Turvallisuuden lisäksi minua viehättää luonnonmateriaalien yksinkertaisuus. Ne tuntuvatkin aivan erilaisilta kuin keinomateriaalit, kyllähän sen vaatteessakin huomaa. Luonnonmateriaalit patinoituvat kauniisti, niitä voi korjata ja huoltaa yhä uudelleen ja usein ne kestävät sukupolvelta toiselle, jolloin niiden tarinat jatkuvat. Ne luovat pysyvyyttä”, Maria pohtii.

Ekologinen remontti alkaa havainnoinnista

Taloa ostavan ekologinen remontti lähtee liikkeelle siitä, että ostaa sellaisen talon, jonka tyyli ja aikakausi jo lähtökohtaisesti miellyttävät uusia asukkaita. Mitä enemmän jo olemassa olevaa voidaan säilyttää, sen parempi. Tällöin talon historiallinen olemus johdattelee suunnitelmaa, eivät uusimmat sisustustrendit. ”Kannattaa ottaa selvää, millainen tyyli rakennukseen ja sen aikakauteen sopii, ja mikä siinä miellyttää omaa silmää. Silloin ei voi mennä pahasti pieleen, kun seuraa aikakauden tyyliä johdonmukaisesti”, neuvoo Maria.

Talossa tai asunnossa voi olla elementtejä, jotka ensi alkuun kauhistuttavat ja ne tekee mieli repiä heti pois. Luonnonmukaisessa puutarhasuunnittelussa suositellaan vuoden havainnointiaikaa ennen suurten muutosten tekoa, ja sama sääntö auttaa myös remontin suunnittelussa, vaikka ei ihan vuotta odottaisikaan. Kun talossa on asunut jonkin aikaa, näkee paremmin, mitä kannattaa muuttaa ja miten.

Sisustussuunnittelija voi auttaa huomaamaan, miten ne kauhistuttavatkin elementit voidaan päivittää kevyin muokkauksin. Keittiön kaapistoihin voidaan vaihtaa vain ovet, tai ne voidaan maalata ja muuttaa tyyliä uusilla vetimillä. Maalaus ja tapetointi ovat myös ekologisesti kevyitä ilmeen päivitykseen, varsinkin jos maali on muovitonta ja tapetti paperista. Myös valaistuksella on suuri vaikutus sisustukseen ja tilan tunnelmaan.

”Jos kiintokalusteita joudutaan kokonaan uusimaan, paikallisen puusepän valmistama aito puukeittiö on erittäin kestävä ja ekologinen vaihtoehto. Aina se ei tietenkään ole mahdollista, ja silloin kannattaakin valita kalustetoimittaja, jonka materiaalit ovat mahdollisimman kestäviä. Kestävät materiaalit tulevat pitkällä aikavälillä edullisemmaksi, kun niiden ikää voi huoltamalla pidentää.”

Aika on viisas konsultti

Ajan käsite kuuluu ekologiseen remontointiin ja sisustamiseen kiinnostavalla tavalla. Mitä pidemmälle tulevaisuuteen pystymme katsomaan muutoksia harkitessamme, sitä tietoisempia olemme valintojemme vaikutuksista ja sitä ekologisempia valintamme todennäköisesti ovat. Sen sijaan, että keskitymme vain tämän hetken tarpeisiimme, on hyvä pohtia elämää ja kotia kymmenen, kaksikymmentä tai kolmekymmentä vuotta eteenpäin.

Varsinkin esteettisiä valintoja tehdessä on toisaalta avuksi katsoa omia mieltymyksiä ajassa taaksepäin: millainen tyyli, millaiset sävyt ovat miellyttäneet minua jo pitkään? Vaikka roosa sohva näyttää sisustuslehdessä ihastuttavan herkulliselta, siihen saattaa kyllästyä nopeasti, eikä se ehkä tunnukaan omalta, jos koskaan ei ole tuntenut oloaan aivan kotoisaksi esimerkiksi roosansävyisissä vaatteissa.

Ajan hidastaminen ja päätösten venyttäminen ehkäisee impulssiostoksia ja vääriä ratkaisuja. Jos malttaa remontoida pitkällä aikavälillä, vaikka huone kerrallaan, välttyy kustannusten kaatumiselta päälle kertarysäyksenä, jolloin saattaa päätyä tekemään harmittavia kompromisseja.

Aika kietoutuu remontointiin ja rakentamiseen myös sukupolvien kautta. Talot rakennettiin suvun tai yhteisön kesken, ja taidot ja tiedot karttuivat yhdessä tehden kokeneemmilta noviiseille. ”Ennen tieto kulki sukupolvelta toiselle, malli saatiin sieltä. Kun käsillä tekeminen oli osa kodin keskeistä toimintaa, kun tehtiin paljon itse, tiedettiin mistä tehtiin ja miten.” Maria onkin liittänyt mielenkiintoisen palvelun suunnittelun ja pintakäsittelyn rinnalle: hän tarjoaa asiakkailleen opastusta ja koulutusta remontointiin kädestä pitäen, vaihe vaiheelta, mahdollistaen asiakkailleen itse tekemisen voimaannuttavan kokemuksen, joka voi taas siirtyä nuoremmalle sukupolvelle.

Ajaton tyyli on ekologinen

Pohdittaessa aikaa remontoinnin yhteydessä, jokainen tyyli on aikakautensa peilikuva, ja sinänsä mielenkiintoinen ja arvokas, mutta ekologisessa mielessä ympäristöystävällisin tyyli on ajaton. ”Ajattoman tyylin tunnusmerkkejä ovat laajojen pintojen yksinkertaisuus, rauhallisuus ja yhtenäisyys. Sävyjä pohtiessa kannattaa katsoa ikkunasta ulos ja tuoda läheisen luonnon sävyjä sisäpuolelle, se luo jatkuvuuden ja tilan tuntua. Puun, kiven ja hiekan sävyt ovat ajattomia, itse asiassa kaikki murretut, luonnosta johdetut värit kestävät hyvin aikaa. Uulan värikartan sävyjä on turvallista yhdistellä melko vapaasti, koska murretut luonnonsävyt lähes poikkeuksetta sointuvat yhteen”, Maria neuvoo.

Ajaton ei kuitenkaan tarkoita mitäänsanomatonta, vaan hetkellisistä trendeistä ja valtavirrasta irrottautumista, ja oman luonnon, oman henkilökohtaisen ekosysteemin kuuntelua, ja oman tyylinsä ja luonteensa toteuttamista.

Sisustussuunnitelma lähtee alkuun yhdestä sävystä

Marian ja hänen perheensä kotia ympäröi mäntymetsä, jonka hän on tuonut sisätiloihin sammalenvihreän sohvan muodossa. ”Se sopii niin kauniisti ulkona olevaan maisemaan”, Maria huokaisee hymyillen ja vilkaisee ikkunasta ulos. Juttelemme videopuhelun välityksellä ja Marian takana ruudulla näkyy tekstiilitaidetta, jossa sammalen väri yhdistyy geometrisiin beigen ja harmaan sävyisiin kuvioihin. ”Sävyvalinnassa voi lähteä liikkeelle vaikka sohvasta tai itselle tärkeästä taulusta, josta poimii sävyjä ja käyttää niitä muuallakin sisustuksessa. Jos lähtösävyjä on vain yksi, siihen voi hakea ja yhdistellä muita sopivia värejä. Pääasia, että on jokin värisävy, jolla lähtee alkuun.”

Jos kyseessä on isompi remontti, on hyvä lähteä liikkeelle laajoista pinnoista, eli valitaan lattia, katto, laatat ja kiintokalusteet ja sen jälkeen seinien pintamateriaalit, koska esimerkiksi maalisävyjä löytyy todella paljon. Näin varmistetaan, että isompiin kokonaisuuksiin löytyy varmasti mieleinen maalisävy tai tapetti.

Jos on epävarma oman väri- tai tyylisilmänsä suhteen, kannattaa tutkia netistä löytyviä valmiita mood boardeja tai koota sellainen itse, käyttää rautakaupan malliväriyhdistelmiä tai kysyä vinkkiä suunnittelijalta.

Savirappauksella hengittävä luonnollinen pintakäsittely

Virossa yleinen, ja viime aikoina Suomessa yleistynyt pintakäsittelytekniikka on savirappaus, joka kuuluu myös Marian taitoihin. ”Maailman vanhimmat rakennukset on valmistettu savesta. Se on 100% luonnontuote, kaikki ainekset tulevat luonnosta: savi, kuidut, hiekka ja vesi. Monia laasteja käsitellessä on käytettävä käsineitä, koska ne voivat vahingoittaa ihoa, mutta savilaastiin voi upottaa kädet, sitä voi vaikka maistaa”, Maria naurahtaa.

Savirappaus sopii tyylillisesti hirsi- ja rintamamiestaloihin ja se voidaan tehdä suoraan hirren tai lautapinnan päälle. Myös puukuitulevy ja tiili ovat sille sopivia alustoja. Uusia taloja rakennettaessa savirappaus saatetaan suunnitella olkirakenteiden pintakäsittelyyn. ”Savirappaus luo tilaan aivan omanlaisensa käsinkosketeltavan lämpimän tunnelman, jota on vaikea kuvailla, se täytyy itse kokea.”

Rappauksen saa halutun väriseksi maalaamalla sen savimaalilla, joka voidaan myös valmistaa itse luonnonpigmenteistä, savesta ja kotitekoisesta vehnäjauhoa sisältävästä sideaineesta. Uulalla on laaja valikoima savimaalin valmistukseen soveltuvia luonnonpigmenttejä. Savirappaus ja -maalaus ovat taitoja, jotka voi oppia helposti, mutta ne vaativat jonkin verran kärsivällistä harjoittelua, joten työhön kannattaa palkata Marian kaltainen ammattilainen tai käydä savirappauskurssilla.

Terveet asuintilat muovittomilla materiaaleilla

Savirappaus on hengittävä materiaali, toisin sanoen se päästää kosteuden kulkemaan rakenteiden läpi, tasaa näin sisäilman kosteushuippuja ja pitää sisäilman puhtaana. Maria kiinnittää muovittomuuteen ja rakenteiden hengittävyyteen erityistä huomiota, kun suunnittelun kohteena on talo, jossa ei ole koneellista ilmanvaihtoa tai vuorilaudoituksen alla ei ole tuuletusväliä, mikä on tyypillistä rintamamiestaloille. Rakenteen hengittävyydelle on olennaista, että kaikki rakenteen kerrokset ovat muovittomia, ulko- ja sisämaali tai tapetti mukaan lukien.

Muovittomat materiaalit takaavat paitsi terveen asuintilan, on niiden käytöllä laajempi vaikutus ympäristöön. Fossiiliperäisiä raaka-aineita sisältävien materiaalien vähentäminen on yksi tapa toimia ympäristön puolesta. Suunnittelijat, kuten Maria, kouluttautuvat, etsivät jatkuvasti tietoa ja kartuttavat kokemusta toimivista ja kustannustehokkaista ekologisista materiaaleista ja rakennustekniikoista. Näin suunnittelijan palkkaaminen säästää aikaa ja maksaa itsensä pitkällä aikavälillä takaisin.

Pintatöiden ja suunnittelun lisäksi Maria kunnostaa huonekaluja ja tekee taidetta. ”Käsillä tekeminen on rentouttavaa, samoin luonnossa liikkuminen. Sieltä ammennan ideoita sisustukseen, ja maanläheiset, murretut värit ovat olleet minulle aina rakkaita. Myös koti on minulle tärkeä paikka, ja vietän siellä paljon aikaa perheeni kanssa.”

Suomalaiset viettävät yhä enemmän aikaa kotona, oli kyse sitten töistä tai vapaa-ajasta. Olkoon koti kaiken tekemisen sydän, ja tehkäämme kotimme suurella sydämellä.

Kuvat: Maria Fager

Ennen ja jälkeen -kuvat ovat Marian suunnittelemista ja toteuttamista kohteista.