Kaipaavatko tiilitalon sisäpinnat päivitystä? Haluatko maalata tiiliseinän tai -takan huoneen muuhun sisustukseen sopivaksi? Tiilipintojen maalaus on helppoa, mutta oikean maalin valinta on tärkeää. Lue Uulan vinkit!
Rouhea tiiliseinä voi luoda elävyyttä ja persoonallista luonnetta sisustukseen. Tiilen luonnolliset ja lämpimät sävyt antavat tilaan kotoisan ja aidon tunnelman. Tiiliseinän väriin voi kuitenkin kyllästyä, ja varsinkin tumman tiilipinnan ilmettä voi piristää maalaamalla sen vaaleampaan, muuhun sisustukseen sopivaan sävyyn, ja tuoda siten huoneeseen valoisuutta ja tilan tunnetta. Tumma väri puolestaan voi toimia tehokkaana sisustuselementtinä, joka tuo tilaan dynaamista syvyyttä ja tekstuuria.
Puhdas valkoinen on kestosuosikki, joka tekee tilasta ajattoman minimalistisen tai raikkaan taustan monenlaisille väriyhdistelmille.
Toisaalta, ainahan seinän voi maalata valkoiseksi, mikseipä heittäytyisi kerralla boheemiksi tai ottaisi inspiraatiota tästä villistä ravintolan seinästä Tannervillessä, New Yorkin osavaltiossa lähellä Hunteria.
Huokoiselle pinnalle hengittävää maalia
Tiili on huokoinen ja hengittävä materiaali, joka tasaa huoneilman kosteushuippuja imemällä kosteutta huoneilmasta, kun ilma on kosteaa ja vapauttamalla sen takaisin huoneilman ollessa kuiva. Tasainen ilmankosteus pitää huoneilman terveenä.
Jotta tiilen kosteustasapainoa ylläpitävät ominaisuudet voidaan säilyttää, on sen pintakäsittely tehtävä muovittomilla ja hengittävillä tuotteilla. Luonnonöljypohjainen vesiohenteinen Uula Sisustusmaali on täydellinen valinta tiili- ja erilaisten kiviainespintojen maalaukseen sisätiloissa, sillä se antaa kosteuden kulkea rakenteessa sille ominaisella tavalla.
Täyshimmeä maali on kiiltoasteista huokoisin
Himmeä kiiltoaste on huokoisin ja hengittävin, ja se säilyttää tiilipinnan luonnollisen matan olemuksen ja antaa sille samettisen ja täyteläisen tunnun. Puolihimmeä pinta hengittää myös hyvin, se on himmeää hieman kiiltävämpi ja valon osuessa tietyssä kulmassa, se heijastaa valoa kevyesti. Puolihimmeä maalipinta on myös kovempi, jolloin sen puhdistaminen pyyhkimällä tai pesemällä on helpompaa.
Jos seinä tai takka on aiemmin maalattu jollakin pinnan sulkevalla muovimaalilla, ja sen hengittävyys halutaan palauttaa, on vanha maali poistettava ennen uudelleen käsittelyä. Maalin poistaminen tiilipinnasta voi olla haastavaa, ja se voidaan joutua hiomaan koneellisesti esimerkiksi timanttihionnalla.
Maalausta ennen pintaa voidaan joutua myös tasoittamaan tai paikkaamaan, jos seinä on huonossa kunnossa ja laasti lohkeilee ja rapisee.
Tiilitakan maalaukseen kuumuudenkestävä maali
Uula Sisustusmaali soveltuu mainiosti myös tiilitakan maalaukseen. Himmeä kiiltoaste on paitsi huokoisin, myös kuumuudenkestävin sen sisältämän korkean liitupitoisuuden ansiosta. Se kestää kuumuutta noin 100 °C asteeseen, mikä tiilen ulkopinnalla on harvinaisen korkea lämpötila.
Kiviainespinnan puhdistus ennen maalausta
Maalattavat pinnat puhdistetaan ja seinän tulee olla kuiva ennen maalauksen aloittamista. Kiviainespinnan puhdistukseen kannattaa käyttää harjaa ja imuria. Jos pinnassa on nokea tai muuta likaa, Uula Maalinpesu on tehokas emäksinen pesuaine rasvan ja nokipinttymien puhdistukseen. Kastele pestävä pinta maltillisesti, näin irtoava noki ei tahri puhtaita pintoja veden valuessa alaspäin.
Anna pestyn pinnan kuivua perusteellisesti. Jos maalaat tulisijaa, anna tiilten jäähtyä lämmityksen jälkeen huoneenlämpöiseksi ennen maalausta. Lämpimässä pinnassa maali kuivahtaa liian nopeasti, eikä ehdi imeytyä riittävästi.
Tiiliseinän maalaus sujuu telalla, takan käsittelyyn riittää sivellin
Suojaa lattiat ja teippaa maalaamatta jäävien seinien ja katon reunat maalarinteipillä. Takkaa maalatessa taas suojataan tulipesän luukut ja muut metalliosat. Seinän maalaus onnistuu hyvin telalla, ja sivellin on tarpeen reunojen maalaamiseen. Hieman pidempikarvainen tela auttaa rosoisen tiilipinnan peittämisessä. Takan maalauksessa kapea sivellin reunojen ja hankalien nurkkien maalaukseen ja leveä sivellin tai maalausharja laajojen pintojen maalaamiseen riittävät hyvin.
Pohjamaalaukseen voi käyttää himmeää Uula Sisäpohjamaalia tai Uula Sisustusmaalia, jota pohjamaalausta varten voi ohentaa vedellä noin 10%. Käsittele ensin reunat ja yksityiskohdat ja siirry sitten laajempaan pintaan. Jos pinta on kovin epätasainen, eikä tela ylety kaikkiin pieniin rakosiin, kannattaa paljaaksi jäävät kohdat paikata siveltimellä heti pohjamaalauksen aikana.
Pintamaali tasoitetaan aina samansuuntaisesti
Pohjamaalin kuivuttua sen päälle maalataan yksi tai kaksi ohentamatonta pintamaalikerrosta. Lämpimässä ja kuivassa tilassa pohjamaali kuivuu noin neljässä tunnissa, jonka jälkeen sen päälle voidaan maalata pintamaalilla toinen kerros. Telalla maalatessa levitä maalia ensin yhden tai kahden telan leveyden verran ja tasoita sitten pinta telaamalla yhtäjaksoisesti ylhäältä alas. Tasoitusvedot maalataan aina samansuuntaisesti. Siveltimellä tasoitus tehdään samalla tavoin koko pinnan mitalta. Sisustusmaali on päällemaalattavissa noin kahden tunnin kuluttua. Tarkemmat Sisustusmaalin maalausohjeet löytyvät täältä.
Lue seuraavaksi: Luonnonmaalia ja kotitekoista dödöä: ympäristöahdistus selätetään arkisilla valinnoilla
Lue seuraavaksi: Kodin remontti 28 päivässä