Opi 7 vinkkiä rintamamiestalon maalaamiseen, jotta saat aikaan onnistuneen lopputuloksen. Lue lisää ja vie projektisi uudelle tasolle!
1. Maalaa rintamamiestalon ulkoverhous ajoissa
Maalaus suojaa puupintoja kosteuden ja auringonvalon kuluttavilta vaikutuksilta. Rintamamiestalosi ulkomaalaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, ennen kuin maalipinta pääsee liian huonoon kuntoon. Viimeistään siinä vaiheessa, kun maali alkaa hilseillä ja halkeilla, alkaa ulkomaalaus tulla ajankohtaiseksi. Halkeilevan ja hilseilevän maalipinnan alla puupinta altistuu kosteudelle ja auringon UV-valon haperruttaville vaikutuksille.
Jotta ulkoverhous säilyy hyvässä kunnossa ja säästyt laudoituksen korjaamiselta tai uusimiselta, kannattaa ulkopinnat maalata, kun värit ovat haalistuneet ja pinnat alkavat näyttää epäsiisteiltä, maalipinta on kulunut ohueksi, tai halkeilee ja hilseilee. Suositeltu huoltoväli vaihtelee jonkin verran maalityypin mukaan, mutta keskimääräinen maalauksen väli on 10-15 vuotta.
Maalin pintaan muodostuneet homepilkut eivät välttämättä tarkoita, että pinta on maalattava uudelleen, jos se muuten on hyvässä kunnossa. Lämmin ja pitkään jatkunut kostea sää ja puutteellinen ilmanvaihto talon ympärillä tarjoavat otolliset olosuhteet pintahomeelle, varsinkin jos pinnassa on lisäksi homeelle “syötävää”, kuten siitepölyä tai muuta likaa.
Homepilkut voi helposti pestä miedolla homepesuliuoksella. Pintaa desinfioiva tehokas Uula Homepesu laimennetaan huoltopesua varten 1:10. Liian voimakas pesuliuos voi vahingoittaa maalin pintaa. Jos puuosissa on lahovaurioita, on puupinta uusittava niiltä osin.
2. Valitse rintamamiestaloon hengittävä maali
Rintamamiestalon ulkoverhouksen alla ei tyypillisesti ole tuuletusväliä, vaan ulkolaudoitus on kiinnitetty suoraan sen alla olevaan vinolaudoitukseen. Tuuletusvälin puuttumisen vuoksi on ensiarvoisen tärkeää, että seinän rakenne sisämaalista ulkomaaliin asti on hengittävä, eikä sisällä kosteuden liikkumista estävää muovia. Esimerkiksi muovisideaineinen maali saattaa estää kosteuden luonnollisen poistumisen rakenteesta ja aiheuttaa rakenteen sisään kosteusvaurioita.
Pellavaöljypohjaiset Uula ulkomaalit ovat muovittomia ja hengittäviä. Pellavaöljymaalit kuivuvat ja ikääntyvät hapettumalla, jolloin maalin kiilto himmenee eli liituuntuu kauniisti ajan myötä. Maalipinnan liituuntuessa sen hengittävyys kasvaa. Hengittävä rakenne pysyy terveenä, eikä ulkoverhous pääse lahoamaan maalin alla.
Keittomaali eli punamulta on erittäin hengittävä maali, joskin harvemmin rintamamiestaloissa käytetty. Keittomaali soveltuu vain aiemmin keittomaalilla maalatulle tai uudelle puupinnalle. Lue keittomaalin omat maalausohjeet täältä.
3. Poista vanha maali kestävän lopputuloksen varmistamiseksi
Rintamamiestalot rakennettiin 1940-60-luvuilla, joten tähän päivään mennessä niiden pintaan on ehtinyt kertyä useampi maalikerros. Jos vanhoja maalikerroksia ei huoltomaalausten yhteydessä ole poistettu, on niitä syytä poistaa, jotta uuden maalin imeytyminen ja tartunta varmistuvat. Useat maalikerrokset saattavat käydä raskaaksi ja jossakin vaiheessa irrota seinästä, jolloin myös uusi maalipinta irtoaa.
Jos vanha maalipinta irtoaa taipuisina liuskoina, on todennäköistä, että maalaukseen on käytetty jonkinlaista muovisideaineista maalia. Tämä kannattaa poistaa huolellisesti, jolloin rakenteen hengittävyys palautuu.
Jos vanhoja maalikerroksia on paksulti, kannattaa harkita koko pinnan maalinpoistoa esimerkiksi puhallustekniikalla tai maalinpoistoaineella. Osittainen vanhan maalin poisto onnistuu parhaiten maalinpoistoraudalla tai “skrapalla”. Kaikki huonosti kiinni olevat ja hilseilevät kohdat rapsutetaan pois. Huolelliset pohjatyöt takaavat kestävän lopputuloksen.
4. Hio harmaantuneet ja nukkaantuneet pinnat
Puupinnat, joista maali on kulunut pois, harmaantuvat ja nukkaantuvat pinnastaan yleensä jo vuodessa tai parissa. Auringon UV-säteily harmaannuttaa paljasta puuta nostaen puun pinnalle hienoista “nukkaa”.
Koska nukka ei ole puussa enää hyvin kiinni, vaan irtoaa siitä helposti, on harmaantuneet puupinnat hiottava ennen maalausta tartunnan varmistamiseksi, kunnes tuoreen värinen kiinteä puupinta tulee esille. Käsin hionta on puupinnalle hellävaraisin, mutta koneellinen hionta saattaa olla tarpeen laajoilla pinnoilla. Suojaa aina silmät ja hengitystiet, kun ryhdyt hiontaan. Puhdista hiontapölyt pois ennen maalausta.
5. Pese pinnat puhtaiksi ennen maalausta
Ulkoverhouksen pintaan kertyy likaa, kuten maantie- ja siitepölyä, nokea, roskia ja hämähäkinseittejä, jotka pitää poistaa ennen maalausta. Uula Maalinpesu on likaa ja nokea tehokkaasti irrottava emäksinen pesuaine, jolla ulkoverhouksen pesu sujuu helposti ja nopeasti. Laimennetun pesuliuoksen voi levittää pintaan pehmeällä harjalla, sienellä tai matalapaineruiskulla, ja huuhdella puhtaalla vedellä joko puutarhaletkun, pumppuruiskun tai sienen avulla.
Pinnalla oleva lika saattaa usein myös ruokkia homeitiöitä ja mahdollistaa niiden kasvun. Jos pinnassa on homepilkkuja, käytä pesuun Uula Homepesua. Kun pesu tehdään huoltomaalauksen pohjatyönä, voi pesuun käyttää voimakkaampaa pesuliuosta. Laimenna Homepesua vedellä huoltomaalausta varten lievästi likaisille pinnoille suhteessa 1:2 ja erittäin likaisille pinnoille 1:1. Pesuliuoksen annetaan vaikuttaa pinnassa kymmenisen minuuttia, jonka jälkeen se huuhdellaan ja annetaan kuivua.
Ulkoverhouksen kuivuttua suosittelemme pintaan vielä nestemäistä Uula Homesuojaa, joka levitetään esimerkiksi puutarharuiskulla ja annetaan kuivua pintaan ainakin vuorokauden ajan. Homesuoja jää vaikuttamaan maalin alle estäen näin homeitiöiden kasvua.
6. Paikkapohjamaalaa ohennetulla maalilla
Pohjatöissä puhtaalle puupinnalle paljastuneet kohdat paikkapohjamaalataan ennen varsinaista pintamaalausta. Paikkapohjamaalaukseen ei tarvitse hankkia erillistä pohjamaalia, vaan pohjamaalaukseen soveltuu erinomaisesti ohennettu pintamaali. Uula pellavaöljymaalien ohenteeksi suosittelemme Uula Öljymaalin ohennetta tai Havupuutärpättiä vernissaan eli keitettyyn pellavaöljyyn sekoitettuna.
Anna pohjamaalattujen kohtien kuivua kunnolla maalin ohjeen mukaan ennen pintamaalauksen aloittamista. Jos pohjamaalattujen kohtien pinta-ala on pieni, voi pintamaalauksen aloittaa päivää ohjeistettua aiemmin, mutta siinä tapauksessa on oltava erityisen tarkkana, että ensimmäinen pintamaalikerros saa perusteellisesti kuivua ennen valmiiksimaalausta.
7. Tasoita pintamaali puun päästä päähän
Jotta saat lopputuloksesta kauniin tasaisen, kannattaa varsinkin pintamaali levittää vain parin-kolmen laudan tai hirren leveydelle kerrallaan ja tasoittaa sivellen puun päästä päähän. Eri suuntaiset siveltimen jäljet ja jälkeenpäin paikatut kohdat saattavat näkyä pinnassa kiiltävämpinä valon osuessa niihin.
Perinteinen Pellavaöljymaali maalataan ohuelti tiukkaan puun syyhyn sivellen ja hiertäen. Petrooliöljymaali ja biopohjainen Pellavainen Öljymaali puolestaan maalataan kertamaalauksena runsaalla maalilla. Tarkista ja lue vielä maalikohtaiset ohjeet tuotteen verkkosivuilta.
Jos sinulla on kysyttävää, vastaamme mielellämme mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin puhelimitse asiakaspalvelunumerossamme 010 8200 020 tai sähköpostitse osoitteessa uula@uula.fi.