Hanki parhaat vinkit talon maalaamiseen ja arvioi kustannukset. Valmistaudu ulkomaalaukseen asiantuntevalla oppaallamme!
Talon maalaus voi tuntua suurelta hankkeelta: jos työn aikoo tehdä itse, voi siihen upota suuri osa kesälomasta ja jos työn teettää maalausliikkeellä, haukkaa se merkittävämmän palan kukkaron sisällöstä. Molemmissa tapauksissa työn suunnittelu etukäteen ja aikainen valmistautuminen helpottavat työn sujuvuutta ja pitävät kustannukset kurissa.
Talon maalauksen kustannusten arviointi
Maalin osuus edustaa talon maalauksen kokonaiskustannuksista vain pientä murto-osaa, valtaosa kustannuksista menee työhön. Jos siis haluat säästää kuluissa, kannattaa työ ilman muuta tehdä itse tai talkootyönä.
Tehdäksesi hinta-arvion maalin osuudesta, on vertailussa otettava huomioon maalin riittoisuus litrahintojen vertailun lisäksi. Pellavaöljypohjaiset maalit ovat erittäin riittoisia, joskin ne vaihtelevat hieman maalityypin mukaan. Pellavaöljymaali on Uulan tuotteista riittoisin, sillä pintamaalataan ohuelti kahteen kertaan, kun taas Petrooliöljymaalilla maalataan runsas pintamaalikerros, vain kertaalleen.
Tarvittavan maalin määrä on helppo laskea tuotteen omalla sivulla olevalla tuotekohtaisella maalilaskurilla. Laskuriin annetaan maalattavan seinäpinta-alan ja käsittelykertojen määrä. Seinäpinta-ala kannattaa laskea kertomalla seinän leveys sen korkeudella harjaan saakka. Näin arvio on hieman yläkanttiin. Lisäksi maalimenekkiin vaikuttaa pinnan huokoisuus. Karkea sahapinta imee itseensä hieman enemmän maalia kuin sileä höyläpinta.
Jos haluat teettää työn maalausliikkeellä, kannattaa pyytää tarjous useammalta liikkeeltä hyvissä ajoin. Jos tiedossasi on maalityyppi, jolla haluat talon maalattavan, se kannattaa mainita heti tarjousta pyytäessä.
Valmistautuminen talon maalaukseen
Talon ulkomaalaus kannattaa suunnitella etukäteen jo aikaisin keväällä, jos päätät tehdä maalaustyöt itse. Ennen maalausta ensimmäiseksi harkittavia asioita ovat maalaustelineiden, henkilönosturin ja tikkaiden tarve, sekä maalattavan pinnan pohjatyöt, joihin saattaa vierähtää odotettua enemmän aikaa, varsinkin, jos kyseessä on huoltomaalaus ja vanha maali on halkeillut ja päässyt huonoon kuntoon. Riittävätkö pohjatöiksi pelkkä pinnan pesu ja homesuojaus, vai onko vanha maali päässyt irtoilemaan niin, että rapistuneita kohtia on rapsuteltava pois?Soveltuuko pinta lasipuhalluskäsittelyyn vai onko maalin poisto parasta tehdä käsin? Kuinka korkea julkisivu on, riittävätkö tikkaat vai tarvitaanko ainakin osaksi aikaa henkilönosturi tai telineet? Saako ne jostakin lainaksi vai pitääkö ne vuokrata?
Henkilönosturi tai pyörillä siirrettävät telineet ovat kätevimmät, kun joudutaan siirtymään seinältä toiselle useampaan kertaan. Jos pohjatöitä on vähän ja maalauskertoja on vain yksi, voi yhden seinän saada valmiiksi kerralla. Jos pohjatöitä on runsaasti ja maalauskertoja kaksi, ovat helposti siirrettävät telineet paras vaihtoehto. Maali kuivuu yhdellä seinällä rauhassa, kun muut seinät ovat maalattavana.
Pohjatyöt puutalon maalauksessa
Ennen maalausta kannattaa panostaa pohjatöihin, sillä hyvin tehdyt pohjatyöt takaavat kestävän lopputuloksen.
Jos maalipinta on hyvässä kunnossa, eikä maali halkeile tai irtoile, voi pelkkä maalipinnan pesu ja homesuojaus riittää. Jos maalipinta on päässyt rapistumaan, poistetaan ensin kaikki irtoileva ja huonosti kiinni oleva vanha maali esimerkiksi maaliskrapalla. Jos kyseessä on punamulta- eli keittomaali, poistetaan vanhaa maalia pinnasta juuriharjalla harjaamalla.
Irtoavan maalin poiston jälkeen pinta pestään Uula Maalinpesulla, tai Uula Homepesulla, jos pinnassa on homepilkkua, ja pinnan kuivuttua siihen levitetään nestemäinen Homesuoja, jonka voi nostaa seinään esimerkiksi puutarharuiskulla. Homesuoja kuivahtaa noin vuorokaudessa, jonka jälkeen maalaustyöt voidaan aloittaa.
Uusi puupinta suojataan Homesuojalla ja pohjamaalataan ohennetulla maalilla kyseisen maalin ohjeistuksen mukaan. Keittomaali ei vaadi pohjamaalausta, mutta esimerkiksi irtolautoina maalattaessa pohjamaalaus voidaan tehdä ohentamalla Keittomaalia voimakkaasti Homesuojalla 1:1.
Maalaustekniikalla on väliä
Jokaisella maalityypillä on omat ominaispiirteensä, jotka vaikuttavat myös maalaustekniikkaan. Perinteisellä Pellavaöljymaalilla pintamaalataan ohuelti kahteen kertaan, tiukkaan puun syyhyn sivellen tai hieroen, jolloin maali tarttuu ja imeytyy parhaiten. Liian paksu maalikerros saattaa kuivuessaan rypistyä.
Petrooliöljymaali ja Pellavainen Öljymaali ovat perinteistä Pellavaöljymaalia runsaammin pigmentöityjä ja siksi erinomaisesti peittäviä. Niillä pintamaalaus tehdään runsaana kertamaalauksena, eli maalia voi kerralla levittää pintaan runsaammin.
Keittomaali maalataan kertamaalauksena, Roslagin Mahonki kahteen kertaan. Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi kannattaa lukea valitsemansa maalityypin maalausohjeet uula.fi -verkkosivuilta.
Jotta maalausjäljestä tulisi mahdollisimman kaunis ja tasainen, kannattaa maalia levittää yhdelle tai kahdelle laudalle tai hirrelle kerrallaan ja tasoittaa sen jälkeen siveltimellä puun päästä päähän. Eri suuntaiset maalausjäljet, huolettoman runsaat kohdat tai jälkeenpäin tehdyt paikkaukset saattavat näkyä epätasaisuuksina maalipinnassa.
Ajoita maalaustyöt oikein
Alkukesä on yleensä parasta maalausaikaa Suomessa, sillä sateet ovat vähäisiä ja ilmankosteus on matalalla. Öljymaalit kaipaavat vähintään +10 asteen lämpötilaa, mutta Roslagin Mahongille riittää +5 astetta ja Keittomaalilla voi maalata heti kun lämpötila on plussan puolella. Lähempänä ajankohtaa maalaustöiden ajoittamista kannattaa suunnitella myös vuorokauden aikojen ja säiden mukaan.
Lämpö ja valo nopeuttavat öljymaalien kuivumista, mutta suorassa auringonpaisteessa ei kuitenkaan saa maalata. Myös auringon kuumentamaa pintaa kannattaa välttää, ja auringon siirryttyä seinältä on sen annettava jäähtyä jonkin aikaa ennen maalausta. Suora auringonpaiste voi nostaa puisen seinäpinnan jopa +80 asteeseen, jolloin maalissa oleva öljy saattaa kuivuessaan nostaa pintaan kuplia.
Jos maalausajankohtaan sattuu hellejakso ja pilvetön taivas, voi olla, että eteläseinää voi maalata vasta illalla, kun aurinko on siirtynyt länsipuolelle. Länsiseinän maalaus on tällöin paras ajoittaa aikaiseen aamuun.
Maalattavan pinnan on aina oltava kuiva, ja esimerkiksi loppukesästä, kun yön kosteus tuntuu ilmassa vielä aamullakin, on maalaus ajoitettava aamu- tai keskipäivään, kun kosteus on haihtunut.
Jos talon maalaus jää kesken
Joskus olosuhteet ovat kaikkia parhaimpia aikomuksiamme ja suunnitelmiamme vastaan, ja voi käydä niin, että maalaustöitä ei saadakaan valmiiksi yhtenä kesänä vaan osa maalauksesta pitää siirtää seuraavaan kesään. Jos kyseessä on uusi puupinta, pohjamaalaus riittää suojaamaan sen talven yli seuraavaan kesään.
Jos pohjamaalausta ei ehditä tekemään, tai jos maalauksen siirtämiselle on muita hyviä syitä, kuten esimerkiksi uuden tiiviin höylähirsipinnan haristumaan jättäminen, voidaan puhdas puupinta käsitellä Uula Homesuojalla, joka suojaa puupintaa talven yli homehtumiselta. Jos höyläpinta jätetään huokoistumaan kahdeksi vuodeksi, tehdään Homesuojaus uudelleen loppukesällä ennen toisen talven tuloa.