Kukapa meistä ei kaipaisi sisustukseen piristystä ja pientä muutosta aika ajoin, mutta varsinkin kasvavan lapsen tai nuoren tarve vaihtaa ilmettä voi olla äkillinen. Kasvupyrähdys, harrastusten vaihtuminen tai siirtyminen yläasteelle voi identiteettiä etsiessä vaatia paitsi vaatekaapin sisällön uusimisen, myös tyylimuutoksen omaan huoneeseen.
Tehosteseinä on helppo ja edullinen tapa muuttaa tilan tunnelmaa. Muutamat huolellisesti valitut esineet tai tekstiilit, jotka rytmittävät huoneen värimaailmaa yhdessä tehosteseinän kanssa, täydentävät ilmeen muutoksen. Huonekalujen paikan vaihtaminen voi tehdä huoneesta toimivamman ja auttaa esimerkiksi uusien tapojen omaksumisessa. Läksyjen teko pöydän ääressä sängyn tai lattian sijasta voi tuntua mieluisalta uusitussa omalta tuntuvassa huoneessa.
Päätyseinä on yleisin tehosteseinä
Aina ei ole itsestään selvää, mikä seinä on luontevin tehosteseinäksi. Esimerkiksi huoneeseen vievän oven ja huonekalujen sijoittelu vaikuttavat valintaan.
Useimmiten tehosteseinäksi valitaan huoneen päätyseinä. Makuutiloissa tehosteseinä on yleensä se, jota vasten sängyn pääty asetetaan. Näin tehosteseinä korostaa sänkyä ja sen suuntaa, se ikään kuin luo raamit koko huoneen tarkoitukselle, eli lepäämiselle.
Koululaisen huoneessa on usein myös muita elementtejä, kuten työpöytä tai vaikkapa rumpusetti, eikä huonekalujen asettelu ole välttämättä tärkein ohjaava tekijä. Jos päätyseinä ei tunnu sopivan tehosteseinäksi, voit miettiä mitä haluat huoneessa korostaa, minne haluat katseen ohjautuvan.
Tehosteseinän värin valinta
Lapsi tai nuori haluaa usein vaikuttaa tehosteseinän sävyn valintaan. Apuna ideoinnissa voi käyttää vaikkapa lapselle tärkeän esineen värejä. Murretut luonnosta johdetut sävyt sointuvat usein hyvin yhteen ja tuovat tilaan syvyyttä, lämpöä ja pehmeyttä. Jos pojan lempiväri on sininen, voi sähäkkä koboltinsininen olla ainakin äidin mielestä liikaa, mutta hieman vihertävään taittava murrettu sininen voi sointua muuhun sisustukseen harmonisemmin ja luoda silti dynaamisen vaikutelman.
Sävyä valitessa kannattaa ottaa huomioon muiden seinien sävy, varsinkin, jos niitä ei tällä kertaa maalata, sekä huoneen koko ja valon määrä. Tummat sävyt kutistavat huonetta ja saattavat tehdä pienestä ja hämärästä huoneesta ahtaan tuntuisen. Vaaleat sävyt avartavat.
Harmonisen tehosteseinän väri voi olla esimerkiksi samaa sävyä muiden seinien kanssa, astetta tai paria tummemmassa sävyssä, tai yhteen sointuva muu sävy. Voimakkaamman efektin saa aikaan muita seiniä huomattavasti tummemmalla sävyllä, kontrastia saa aikaan myös vastavärien sävyillä.
Huolellisella rajauksella siisti lopputulos
Tehosteseinä näyttää ryhdikkäältä ja tarkoituksenmukaiselta, kun sen reunat ovat mahdollisimman suorat ja siististi rajatut. Ennen maalaukseen ryhtymistä kannattaa miettiä, tuodaanko tehosteseinän maali nurkkiin ja katonrajaan asti vai jätetäänkö tehosteseinän reunoihin valoraja. Valorajan avulla saadaan yleensä aikaan siistein lopputulos. Kahden muun seinän sävy kääntyy tehosteseinälle ja jää rajaamaan tehostesävyä noin sentin leveydeltä.
Rajan maalaus maalarinteipillä
Ennen maalauksen aloittamista seinä harjataan pölystä ja/tai pyyhitään kostealla liinalla.
Rajauksen voi tehdä maalarinteipillä, jolla siisteimmän tuloksen saa, kun maalaa rajaavan reunuksen ensin kiinni aiemmalla, muiden seinien sävyllä. Sen kuivuttua, voi rajauksen tehdä maalaamalla tehosteseinän sävyllä normaaliin tapaan hieman maalarinteipin päältä. Koska teipin reuna on suljettu etukäteen, ei tehosteseinän maali pääse teipin alle, ja reunasta tulee suora ja siisti.
Maalarinteippi poistetaan maalauksen lopussa 45 asteen kulmassa vetäen. Mikäli maalataan kahteen kertaan, kuten usein on tarpeen, poistetaan maalarinteippi vasta toisen maalauskerran jälkeen.
Valorajan maalaus rajaajalla
Siistin valorajan aikaansaamiseksi voi myös käyttää rajaajaa. Sen reunassa olevat rullat asetetaan vierekkäistä seinää vasten ja etäisyys seinään pysyy maalatessa samana, jolloin rajasta tulee suora. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että tehosteseinän viereiset seinät ovat suorat ja tasaiset.
Maalia levitetään siveltimellä rajaajan yläosaan, noin puoliväliin asti, ja rajaajaa kuljetetaan alhaalta ylöspäin vierekkäistä seinää apuna käyttäen. Rajaaja jättää telaan verrattuna hieman erilaisen jäljen, eli rajaajalla tehty maalipinta tasoitetaan telalla, jotta jälki on koko seinän leveydeltä tasalaatuinen.
Seinän maalaus telalla
Kun seinän kaikki neljä rajaa ovat valmiit, voidaan seinä maalata telalla rajojen sisäpuolelta. Maalaa pitkin vedoin ylhäältä alas tai päinvastoin noin metrin levyinen kaistale kerrallaan ja palaa sitten tasoittamaan maalin pinta telaamalla kevyesti yhdellä vedolla joko ylhäältä alas tai alhaalta ylös. Suunnalla ei ole niinkään väliä, kunhan tasoitus tehdään koko seinälle samansuuntaisesti.
Tasoittamalla maalipinnan samansuuntaisin yhtenäisin rullauksin, saat tasaisen lopputuloksen, jossa telan jäljet eivät näy valon osuessa seinään eri kulmissa.
Katso ammattimaalarin ohjeet seinän pohjamaalaukseen tästä ja pintamaalaukseen tästä.
Uula Sisustusmaalilla maalaus on helppoa ja nopeaa
Uula Sisustusmaali on luonnonöljypohjainen vesiohenteinen sisämaali, joka jo maalausvaiheessa on lähes hajuton, jolloin spontaanitkin sisustusprojektit sujuvat perhe-elämää häiritsemättä. Se myös kuivuu nopeasti, ja tehosteseinän maalaus, tai vaikka kokonainen muodonmuutos saadaan aikaan koulupäivän aikana, yllätyksenä kotiin palaavalle.
Himmeä kiiltoaste luo seinään samettisen pinnan, joka häivyttää pinnan epätasaisuuksia. Puolihimmeä kiiltoaste puolestaan kestää himmeää paremmin pyyhkimistä ja pesua. Tehosteseinään valitaan yleensä sama kiiltoaste kuin muissakin seinissä, mutta kiiltoasteellakin voi leikkiä!
Lue seuraavaksi: Miksi valita muoviton maali
Lue seuraavaksi: Maalaus ideoita kotiin: Luovuutta ja kestävyyttä