Skip to main content

Ulkomaalausohjeet

Ulkomaalausopas sisältää monipuolisesti tietoa puupintojen käsittelemisestä, pohjatöistä sekä maalin ja värin valinnasta.

Puurakentaminen on kuulunut maamme historiaan vuosisatojen ajan. Perinteiset puutalot, mökit, kartanot ja kirkot ovat juurtuneet osaksi suomalaista maisemaa. Puurakentaminen on edelleen voimissaan ja tilastojen mukaan kasvussa – eikä ihme, puu rakennusmateriaalina on ekologista, kotimaista, uusiutuvaa sekä ympäristöystävällistä. Puu on luonnollinen ja elävä materiaali, joka tarvitsee myös säännöllistä huolenpitoa, jotta sen elinvoimaisuus säilyy hyvänä. Hyvin ja oikein maalattu puurakennus säilyttää arvonsa, kestää aikaa ja säävaihteluita.

Miksi puupintoja käsitellään?

Ulkopuupinta joutuu jatkuvasti alttiiksi kosteusrasituksille ja auringon UV-säteilylle. Niiden lisäksi rasitusta lisäävät rakennusten maantieteellinen sijainti, ilmansuunnat sekä rakennustavat. Pintakäsittelyaine suojaa puuta kosteudelta, auringonvalolta ja säärasituksilta sekä hidastaa mahdollisten sienikasvustojen syntymistä. Auringon UV-säteily aiheuttaa käsittelemättömän puupinnan harmaantumista ja nukkaantumista.

Kosteusvaihtelut aiheuttavat puussa jännitystiloja, kastumista ja kuivumista, jotka johtavat vähitellen puun halkeilemiseen. Kosteus on haitallista myös siksi, että se luo kasvualustan home-, sinistäjä- ja lahottajasienikasvustolle. Homesieni kasvaa puun pinnalla ja erottuu siitä tummina pilkkuina. Sinistäjäsieni saattaa ulottua syvälle puuhun ja muuntaa puun siniharmaaksi. Home- ja sinistäjäsienikasvustot eivät heikennä puun kovuutta, mutta lahottajasieni tekee puun ajan myötä käyttökelvottomaksi.

Miksi pohjatöillä on tärkeä merkitys?

Mitä paremmin pohjatyöt ja esikäsittelyt tehdään, sitä parempi, laadukkaampi ja kestävämpi pintakäsittelystä tulee. Alustan esikäsittely parantaa pintamaalin tarttuvuutta ja kestävyyttä sekä pidentää huoltomaalausväliä. Vanhojen ulkopuupintojen esikäsittely on paras aloittaa tarkistamalla missä kunnossa puun todellisuudessa on. Huonokuntoista tai lahoavaa puuta ei maali eikä pintakäsittelyaineet muuta paremmaksi. Suojaamaton puupinta altistuu nopeasti auringon, veden ja sienten vaikutuksille, jolloin puupinta muuttuu harmaaksi ja nukkaiseksi. Tällaisessa pinnassa maali ei pysy kiinni.

Pinnan puhdistus

Huolella tehty pinnan esikäsittely on erittäin tärkeää, sillä likaiseen pintaan maali ei tartu. Pinta täytyy aina puhdistaa mahdollisesta liasta, pölystä, homeesta tai muista epäpuhtauksista. Ulkopintoja voi puhdistaa kevyellä pölyharjauksella tai vesihuuhtelulla, mutta parhaiten ulkopintoihin tarttunut ja pinttynyt lika irtoaa tarkoitukseen sopivalla pesuaineella, kuten Uula Maalinpesuaineella tai Uula Homepesuaineella. Monesti pelkkä pesu voi riittää maalipinnan uudistamiseen, mikäli maalipinta on hyvässä ja ehjässä kunnossa. Pesun jälkeen pinnan on annettava kuivua kunnolla ennen maalausta.

Irtoavan ja hilseilevän maalipinnan poistaminen

Kaikki irtoava, hilseilevä ja lohkeileva maali pitää poistaa. Mikäli vanhaa, huonosti kiinni olevaa maalia jää puupinnalle, se irrotessaan aiheuttaa myös uuden maalin irtoamisen. Maalin poistaminen on hyvä tehdä kaapimalla tai hiomalla. Paksut ja vanhat maalikerrokset voi poistaa myös Uula Maalinpoistoaineella, ohjeen mukaan. Käsiteltävä puupinta puhdistetaan pölystä ja irtoavasta aineksesta.

Pohjamaalaus tai paikkapohjamaalaus

Maalattava pinta puhdistetaan pölystä. Mikäli vanha puupinta on nukkaantunutta se on hyvä pestä Uula Maalinpesulla sekä hioa tartunnan varmistamiseksi. Mikäli vanha puupinta on homehtunut, se pestään Uula Homepesulla. Jos puupinta on aiemmin maalattua, poistetaan kaikki irtoava maali ja tarvittaessa puupuhtaat pinnat pohjamaalataan Uula Ulkopohjamaalilla, ohjeen mukaan. Uusi karhea, käsittelemätön puupinta maalataan ulkopohjamaalilla, mikäli tarkoituksena on tehdä pintamaalaus peittävällä maalilla. Läpikuultavien pintakäsittelyaineiden ja maalien sekä perinteisen keittomaalin alla pohjamaalia ei käytetä. Uusi, sileä höyläpinta on karhennettava hiomalla ennen pohjamaalausta tartunnan varmistamiseksi.

Ulkomaalausopas mieltä arkarruttaviin kysymyksiin

Milloin kannattaa maalata?

Parhain ulkomaalausaika on toukokuusta elokuun loppuun ja paras maalaussää on pilvipoutainen. Maalausta ei saa tehdä vesisateessa, suorassa auringonpaisteessa eikä kostealle tai auringon kuumentamalle pinnalle. Ilmankosteuden tulisi olla alle 80% ja lämpötilan mielellään vähintään +5 astetta. Maalattavan pinnan pitää olla kuiva ja puun kosteuden alle 15%. Sateen jälkeen maalattavan pinnan on annettava kuivua kunnolla ennen maalaustyön aloittamista. Öljymaaleille on ominaista hidas kuivuminen, joka kannattaa ottaa huomioon maalaustyötä suunniteltaessa. Maalaaminen sekä terassien ja laitureiden käsitteleminen kannattaa tehdä aina luonnonolosuhteet huomioiden.

Miten voi tunnistaa vanhan maalilaadun?

Ulkomaaleihin ja pintakäsittelyaineisiin on hyvä tutustua etukäteen. Huoltomaalausta tai muuta uusittavaa pintakäsittelyä suunniteltaessa on hyvä selvittää aiempi käsittelyaine tai maali maalin tartunnan ja pysyvyyden varmistamiseksi.

  • Öljymaalilla maalattu vanha maalipinta on liituuntunut. Siitä saattaa hangattaessa jäädä väriä sormiin. Öljymaalipinta halkeilee ruutumaisesti ja taivutettaessa se napsahtaa poikki.
  • Vesiohenteisella akrylaattimaalilla maalatusta vanhasta maalipinnasta irronnut maali on taipuisaa ja katkeamatonta. Maalipinnan halkeamat muodostuvat puun syiden suuntaisesti.
  • Keittomaalin (perinteinen punamultamaali) voi tunnistaa jauhoisesta pinnasta. Sen lisäksi maalipinta on huokoinen ja himmeä. Sitä koskettaessa jää väriä sormiin tai veteen kastettuun kankaaseen.

Riittääkö yksi maalauskerta?

Maalauskertojen määrä riippuu monista eri tekijöistä, kuten maalin omasta ominaisuudesta, käytetäänkö peittävää vai läpikuultavaa maalia, onko kyseessä ensimaalaus vai huoltomaalaus, onko tarkoituksena vaihtaa väriä tai siitä miten paljon tehty pohjatyö vaikuttaa maalattavaan pintaan. Jos vanha maalipinta on hyvässä kunnossa eikä hilseile ja huoltomaalaus tehdään samalla sävyllä kuin aiemminkin, yksi maalauskerta voi olla riittävä. Mikäli kyseessä on ensimaalaus tai sävyn vaihtaminen on hyvä varautua kahteen maalauskertaan. Erittäin tärkeää on huomioida käytettävän maalityypin oma suositus ja maalausohjeet.

Miten paljon maalia tarvitaan?

Maalien menekkiin vaikuttavat käsiteltävä pinta ja sen kunto. Maalin imeytymiseen vaikuttavat puun huokoisuus, puun kuivumisaste sekä puupinnan karkeus. Myös maalauskerrat vaikuttavat maalin määrään. Eri maaleissa ja pintakäsittelyaineissa on mainittu maalin keskimääräinen riittoisuus, joka normaalioloissa on laskettu riittäväksi eri pintojen ja maalilaatujen suhteen. Maalilaskurimme auttaa sinua arvioimaan tarvitsemasi maalimäärän. Syötä laskuriin maalattava materiaali ja sen pinta-ala, niin saat riittävän maalimäärän litroina ilmoitettuna. Maalilaskurimme löytyy jokaisen tuotteen tuotesivulta.

Värien valinnan vaikeus

Värien valinta aiheuttaa joskus suuria vaikeuksia, koska valinnanvaraa sävyissä on melkeinpä rajattomasti. Jos valinta tehdään pienistä värimalleista, saattaa olla hankalaa hahmottaa sitä, miltä sävy oikeasti näyttää suurilla pinnoilla. Myös auringonvalo ja varjot muuttavat värihavaintoa ulkona.

Väriä valittaessa on helpointa lähteä liikkeelle siitä, onko aikaisempi väri ollut miellyttävä ja onko sitä tarvetta vaihtaa. Myös miljöö, rakennuksen sijainti, ikä ja tyyli vaikuttavat siihen millaisissa väreissä rakennus on totuttu näkemään. Sen vuoksi on hyvä rajata omat tai suositellut värit ja tehdä koemaalaus suuremmalle pinnalle värin todellisuuden hahmottamiseksi. Testiväripurkkeihin kannattaa panostaa, sillä on edullisempaa vaihtaa väriä mieleiseen suuntaan testimaalauksen kuin koko talon maalausurakan jälkeen.

Värejä valittaessa voi luottaa omaan värimieltymykseen tai pyytää väri-ideoita tai ehdotelmia suunnittelijoilta tai alan toimijoilta. Uulan jälleenmyyjiltä tai neuvonnastamme osoitteesta uula.fi / yhteydenotot saat apua sekä maalin että sävyn valintaan. Sivuiltamme löydät myös väriyhdistelmäideoita värivalinnan tueksi. Muistathan myös tarkistaa mahdolliset värin vaihtamisen rajoitteet ulkomaalausta ajatellen.

  • Pellavainen öljymaali
    Valitse vaihtoehdoista This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

    Uula Pellavainen Öljymaali

    Alk. 41,00 
  • Valitse vaihtoehdoista This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

    Uula Pellavaöljymaali

    Alk. 42,00 
  • Valitse vaihtoehdoista This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

    Uula Petrooliöljymaali

    Alk. 38,89 
  • Valitse vaihtoehdoista This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

    Uula Keittomaali – Aito Punamultamaali

    Alk. 41,04 
  • Valitse vaihtoehdoista This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

    Uula Ulkopohjamaali

    Alk. 29,35 
  • Valitse vaihtoehdoista This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

    Roslagin Mahonki ®

    Alk. 34,56 
  • Valitse vaihtoehdoista This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

    Uula Maalinpoistoaine

    39,49