Skip to main content

Villa Sjökulla on kunnostettu vanhaa kunnioittaen

Villa Sjökulla on upea kartano, jonka historiallisessa elämässä alkoi uusi luku uusien omistajien myötä. Hyvän kunnossapidon myötä mahtavan rakennuksen elämä jatkuu vielä pitkään. Pinnat on maalattu Uula Colorin maaleilla, jolla on pitkä kokemus ja paljon referenssejä erilaisista rakennuksista. Villa Sjökulla Porvoon Hamarissa on maamerkki veneilijöille ja Porvoon asukkaille. Huvilan historia ulottuu vuoteen 1850, jolloin kauppias Leonard Simolin siirsi huvilan Terijoelta Porvoon Hamariin. Huvila toimi Simolinin perheen kesäpaikkana yli kolmekymmentä vuotta, jonka jälkeen huvilan osti kauppaneuvos August Eklöf, joka on tunnettu myös Porvoon Höyrysahan perustajana.



Nyt Minna ja Sami Lampinen ovat Villa Sjökullan neljännet omistajat Eklöfin jälkeen. He ostivat huvilan viime vuonna. Viiden hengen perhe etsi loma-asuntoa ympärivuotiseen käyttöön. Suunnitelmissa oli uusi ja moderni kohde. Perhe teki spontaanin vierailun huvilalle nähdessään mainoksen. He kuulivat huvilan olevan hyvässä kunnossa ja uudistukset oli tehty vanhaa kunnioittaen, joka oli tärkeä edellytys lähes 170-vuotiaalle rakennukselle. Ja siinä se sitten oli, paluuta ei ollut.

Villa Sjökulla maalattiin Uulan maaleilla

Huvilan ulkopuoli maalattiin viime vuonna ja tänä vuonna maalausurakkaa on jatkettu sisätiloissa, rauhallisin ottein. Lampiset haluavat kunnioittaa vanhaa ja pitää rakennuksen hyväkuntoisena ja kauniina tuleville polville. Se näkyy myös materiaali- ja värivalinnoissa. Maalauksen osalta he haluavat jatkaa Uula Colorin maaleilla, koska niitä on entuudestaan käytetty sekä ulko- että sisätiloissa. Koska Lampisilla ei ole aikaisempaa kokemusta vanhojen talojen kunnostamisesta, on apu ja neuvot olleet tarpeen. Niitä he ovat saaneet myös Uulalta.

Uula Colorin maaleja valmistetaan Kauvatsalla, Kokemäellä. Villa Sjökulla ei ole ainoa arvokohde, johon on valittu Uulan maalit. Ranskan historiallisten arvokohteiden, Versaillesin palatsin ja Louvren taidemuseon restaurointeihin käytetään Uula Colorin maaleja. Uulan perustaja Arto Uunila aloitti keittomaalin valmistamisen Nurmossa yli 40 vuotta sitten. Ensimmäiset maalit tehtiin kotikaupungin museon seiniin. Laadukkaan tuotteen ja täydellisen maalisävyn myötä tunnettavuus kasvoi, huhu levisi ja tuotevalikoimaa laajennettiin vastaamaan kysyntää ja asiakkaiden tarpeita. Perinteisen keittomaalin lisäksi aloitettiin pellavaöljymaalin valmistaminen.

Tänään, yli neljäkymmentä vuotta myöhemmin, Uulan ajatus on sama kuin silloinkin. Eri puupintojen käsittelyyn tarkoitetut maalit ja pintakäsittelyaineet ovat hengittäviä, muovittomia ja ekologisia. Nykyään tuotevalikoima sisältää myös hajuttomat, muovittomat ja nopeasti kuivuvat vesiohenteiset maalit sisäpintojen maalaamiseen. Uula Sisustusmaaleilla voi maalata sisäseinät ja katot kaikissa kodeissa. Huonekalujen maalaamiseen soveltuu Uula Kalustemaali sekä myös kuultomaalaukseen tarkoitettu Uula Kuultomaali.


Villa Sjökulla – huvilan historia

Villa Sjökullan tarina alkoi vuonna 1850, kun porvoolainen kauppias Leonard Simolin (1826-1881) toi huvilan Terijoelta Porvoon Hamariin. Huvila toimi Simolinin perheen kesäpaikkana reilut kolme vuosikymmentä 1880 luvun alkupuolelle saakka. 1880-luvulla Simolin myi huvilan August Eklöfille (1837-1912). Eklöfin ura alkoi puotipoikana Porvoossa ja 1860-luvulla hän ryhtyi harjoittamaan siirtomaatavaroiden välitystä ja tukkukauppaa. Myöhemmin Eklöf kiinnostui puutavara-alasta ja omisti lukuisia sahoja ympäri Suomen. Näistä kaksi sijaitsivat Porvoon Tolkkisissa ja Kaunissaaressa, joka sijaitsee Villa Sjökullan vastarannalla muutaman sadan metrin päässä huvilasta.

Eklöf teetti huvilaan laajennuksen, jonka suunnitteli arkkitehti Theodor Höijer. Laajennuksessa huvilan yläkertaa korotettiin ja huvilaan rakennettiin ajan hengen mukaan torni. Laajennus valmistui 1890-luvulla ja huvila on ulkoa tänä päivänä pitkälti samassa asussa, lukuun ottamatta ajan saatossa lahonnutta ja purettua parveketta (yläkerrassa) sekä talon itäpäädyssä sijainnutta terassia. Huvilan alkuperäiset arkkitehti Höijerin tekemät piirustukset löytyvät Porvoon Museosta.

August Eklöf vietti Villa Sjökullassa kesiä vaimonsa Elin Sofia Arppen (1857-1924) sekä parin viiden lapsen kanssa kuolemaansa saakka. Huvila säilyi Eklöfin lasten omistuksessa aina 1960-luvun alkupuolelle saakka. Tämän jälkeen huvila on ollut yksityisessä omistuksessa – me olemme järjestyksessä neljännet omistajat Eklöfin jälkeen.

Villa Sjökulla oli 1800-1900 luvun taitteessa eläväinen huvila, jossa kestittiin vieraita ja jonne ympäröivän yhteisön jäsenet olivat tervetulleita. Lähes huvilan naapurissa kesänsä viettänyt Albert Edelfelt oli yksi vakiovieraista ja maalasi teoksen Eklöfin pojat Villa Sjökullan kuistilla. Juhannusaattona sahakylän lapset ja nuoriso kutsuttiin Sjökullaan. Tarjolla oli limonadia ja karamelleja ja nurmikolla laulettiin ja leikittiin. Hämärän tultua sytytettiin kaksi kokkoa ja ammuttiin raketteja.

Vuonna 2018 Villa Sjökulla on saavuttanut kunnioitettavan 168 vuoden iän. Samana vuonna meillä on ollut ilo ja kunnia alkaa isännöimään huvilaa hankittuamme sen toukokuussa perheemme ympärivuotiseksi vapaa-ajan viettopaikaksi. Vanhaa kunnioittaen meidän toiveemme on kirjoittaa oman lukumme huvilan historiaan ja pitää se elinvoimaisena ja hyväkuntoisena, myös tuleville sukupolville.

Villa Sjökulla – huvilan historia / Hamarissa, 2.9.2018, Minna & Sami Lampinen


Borgåvilla renoveras med respekt för det gamla

(Artikel på svenska på denna länk)