Skip to main content

Utomhusmålning för alla

Ella Kanninens och Jasmiini Lappalainens bok Jokanaisen mökkiremontti erbjuder alla nybörjare tydliga anvisningar för utomhusmålning

Varje ovan renoverare som behöver stöd borde ha en vän som Jasmiini Lappalainen, som man kunde bjuda in som frivillig på sin första ytrenovering, en vän som med erfarenhet från sju renoverade hus steg för steg skulle visa hur man bäst tapetserar och som skulle utstråla så mycket gör-det-själv-anda att oron över de egna kunskaperna skulle försvinna i det stärkande renoveringsruset. Det var det som hände Ella Kanninen och efter de första tapetseringsarbetena har hon inte blickat tillbaka. Istället har hon och Jasmiini Lappalainen nu gett ut den andra boken som stöd för den tveksamma renoveraren.

Jasmiini och Ella förverkligade en långvarig dröm och köpte var sin gammal sommarstuga att renovera. De gjorde en grundlig kartläggning av renoveringsbehovet, arbetade oförtrutet hela sommaren och skrev den tydliga och lättlästa boken Jokanaisen mökkiremontti, baserad på sina erfarenheter. Boken är ändå inte riktad enbart till kvinnor. ”Genomsnittskvinnan är en människa som vill lära sig nytt och är redo att kavla upp ärmarna. I vardagslivet finns massor av genomsnittskvinnor och -män som i våra ögon kan och har förmågan att mitt i vardagen, om de så vill, ta sig an nya områden, till exempel att lära sig renovera. Med boken vill vi skapa en tro på att det bara är frågan om ett beslut, och sedan är resten endast praktiska arrangemang”, beskriver Ella.

Också en nybörjare klarar av utomhusmålning

Ella köpte en stuga av rundtimmer, Jasmiini blev förtjust i en mormorsstuga byggd på 1930-talet. Båda stugorna, både utvändigt och invändigt, målades med Uula Colors färger. ”För oss var Uula ett naturligt val, eftersom vi ville använda inhemska färger som andas. Jag ville också fästa uppmärksamhet vid att de material vi valde respekterar andan i ett gammalt hus”, berättar Jasmiini.

Ingen av dem hade tidigare målat fasadväggar och att måla med fyra mycket olika utomhusfärger var verkligen en utmaning. ”Vi målade med petroleumoljefärg, linoljefärg och slamfärg samt med roslagsmahogny, och alla färger fungerade utmärkt för ändamålet. Det var verkligen intressant att få prova på dem alla, eftersom varje färg fungerade på sitt eget sätt. Linoljefärgens dryghet och långa torktid och det faktum att petroleumoljefärgen endast behövde målas med ett lager för god täckning var något helt nytt för mig”, berättar Jasmiini om sina första erfarenheter.

 

 

Ella minns särskilt grundarbetet: ”Jag lärde mig hur man avlägsnar gammal färg och ingrodd smuts, både med olika produkter och med handkraft. Jag lärde mig också att mögelbekämpningsmedel utgör en viktig del av en stugans underhåll. Även om jag kände mig nervös inför utomhusmålningen var det en trevlig upplevelse, och framför allt när jag hade lärt mig att skydda mina händer med handskar!” Även Ellas unga son fick under renoveringssommaren sitt elddop i utomhusmålning, och för honom var det en positiv erfarenhet.

 

Grundarbetet ger belöning vid utomhusmålning

Man bör förstås alltid planera renoveringen omsorgsfullt, men Jasmiini nämner ett steg till som kommer före den egentliga planeringen: ”Ta tid på dig att bekanta dig med stugan. Titta och lyssna på byggnaden i lugn och ro, även om det kliar i fingrarna.” Att känna av stämningen och observera kan räta ut många frågetecken, underlätta planeringsprocessen och förebygga problem till följd av förhastade beslut.

Förbered en utomhusmålning i god tid, eftersom grundarbetet kan ta överraskande lång tid. Genom att satsa på grundarbetet får du dock en hållbar färgyta som håller en lång tid framöver. När du skrapar bort gammal färg får du en uppfattning om vilka typer av färger som tidigare har använts på huset, vilket kan hjälpa dig i valet av ny färg. Du kanske också hittar delar som kräver reparation, dvs. sådant som inte tidigare syntes under färglagret. Jasmiini upplevde grundarbetet som de mest krävande: ”Jag skrapade bort gamla färglager dag ut och dag in och var tvungen att pausa ibland för att hitta motivationen till att fortsätta. På riktigt besvärliga områden använde jag färgborttagningsmedel.”

Utomhusytorna på Ellas stuga från 1970-talet glasblästrades före målningen för att ytan skulle vara så ren som möjligt. ”Den glasblästrade väggen absorberade mer träskyddsmedel än förväntat, och färgen tog slut, men jag är verkligen nöjd med slutresultatet och nyansen Dadel.” Även Jasmiini är nöjd med sitt arbete när hon rör sig i stugan: ”Min bastubyggnad målad med rödmylla är alltid en glädje för ögat. Ett traditionellt stuglandskap när det är som bäst! Jag blev positivt överraskad av hur lätt det var att måla med petroleumoljefärg, hur bra den täckte och av hela slutresultatet, och varje gång jag kommer till stugan blir jag lika glad över utseendet.”

 

Renovering som livsstil

För många är renovering ett nödvändigt ont som måste göras, men för Jasmiini är det en form av terapi som erbjuder en möjlighet till tillfredsställande flow-upplevelser: ”Jag älskar att gå in i min egen inre värld när jag renoverar. Jag fokuserar enbart på arbetsskedet i fråga och på att granska det. Jag kan hela tiden se hur arbetet framskrider, och jag vet att jag åter igen är ett steg närmare slutresultatet. Hjärtat klappar varje gång jag har gjort något med mina egna händer – jag känner mig otroligt lycklig och lättad. Om det bara vore möjligt skull jag renovera något hela tiden.”

Gamla byggnader är dock fulla med överraskningar, och det krävs en flexibel inställning när allt inte går som planerat: ”Man kan bli förtvivlad när färgen från en yttervägg inte vill lossna eller när man stöter på en överraskning efter en annan vid renoveringen av ett gammalt hus: saker man inte hade kunnat förutse när man endast tittade på ytan. Då tänker man kanske att man aldrig mer kommer att lossa en enda vägg- eller golvskiva, eftersom man alltid stöter på något som komplicerar, försvårar eller åtminstone orsakar högre varv. Men varje gång har jag ändå klarat av det!”

Också Ella har blivit mycket intresserad av renovering: ”Jag befinner mig i början av min renoveringsstig så varje arbete och arbetsfas som jag själv utfört inspirerar mig, och jag vill bara göra mer. Tack vare Jasmiini har jag också blivit intresserad av att renovera gamla saker, till exempel fixa i ordning stolar, dörrar och byråer. Kanske finns det en efterfrågan på en bok med anvisningar om hur man renoverar möbler hemma”, svarar Ella fundersamt på frågan om nästa bok med renoveringstema.

Jasmiini vill för sin del ta en time out: ”Vi har många idéer till nya böcker, men nu är det dags att hämta andan! Vi skrev två böcker på ett år, och vi renoverade i hundratals och åter hundratals timmar förra våren, sommaren och hösten. Det finns fortfarande mycket att renovera i den egna stugan, renoveringsobjekten fortsätter alltså som tidigare och det kommer inte att bli långtråkigt den här sommaren heller.”